ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαφορετικό το φετινό πρώτο κουδούνι στο Χαϊδάρι – Τι λένε οι γονείς για τις μάσκες

Πρώτη μέρα σήμερα για τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Χαϊδάρι. Για πρώτη φορά στα χρονικά, μικροί και μεγάλοι μαθητές υποδέχτηκαν τη νέα σχολική χρονιά έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μάσκες ενώ στις εισόδους  όλων των σχολείων γίνονταν θερμομετρήσεις με ειδικές συσκευές.

«Κρούσματα κορωνοϊού θα υπάρξουν, αλλά ψυχραιμία και τήρηση των οδηγιών»

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» βρέθηκε στον αγιασμό του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στις 11:30 το πρωί. Τον αγιασμό τέλεσε ο νέος εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίτσας, πατήρ Μιχαήλ, που είπε στους μικρούς μαθητές να αγαπάνε και να ακούνε τους δασκάλους τους.

Διαφορετικό το φετινό πρώτο κουδούνι στο Χαϊδάρι - Τι λένε οι γονείς για τις μάσκες 1

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Μούκα, αφού καλωσόρισε γονείς και παιδιά, ανέφερε πως το άνοιγμα των σχολείων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Τόνισε ότι, όπως διαπίστωσαν οι περυσινοί μαθητές στη διάρκεια της καραντίνας, η δια ζώσης διδασκαλία στο φυσικό χώρο του σχολείου είναι αναντικατάστατη, όχι μόνο για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά κάποιος, αλλά πιο πολύ για την υγιή και πολύπλευρη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό και επειδή όλοι οι γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους, αλλά και για να μπορούν οι γονείς να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία, ζήτησε να βοηθήσουν όλοι στην προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να παραμείνει το σχολείο ανοικτό. Τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με σκοπό να μη θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά, τους φίλους, τους συμμαθητές, τις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς. «Κρούσματα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα υπάρξουν. Όμως η ψυχραιμία και η τήρηση των οδηγιών, θα βοηθήσουν ώστε να μη διασπαρθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν χρειάζεται φόβος και πανικός, αλλά ούτε και αδιαφορία. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε γνώση και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά.  

Πρόσθεσε πως στο σχολείο τους έγινε απολύμανση και πως παρέλαβαν μάσκες από τον Δήμο, μία για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Προσλήφθηκε μία καθαρίστρια που κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να καθαρίσει το σχολείο στο έπακρο, ενώ καθήκοντα ανέλαβαν και δύο σχολικοί τροχονόμοι. Το κυλικείο του σχολείου φέτος θα λειτουργήσει κανονικά, τηρώντας όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Στο παλιό του το σχολειό

Διαφορετικό το φετινό πρώτο κουδούνι στο Χαϊδάρι - Τι λένε οι γονείς για τις μάσκες 3

Στον αγιασμό του 9ου Δημορικού παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αργυρόπουλος, που υποσχέθηκε πως ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σχολείου τους. Αισθάνθηκε συγκίνηση δηλώνοντας πως φοίτησε στο συγκεκριμένο σχολείο και όπως είπε είχε δασκάλες τη σημερινή διευθύντρια Ελένη Μούκα και την καθηγήτρια Αγγλικών Παναγιώτα Λίνα.

Η γνώμη των γονιών για τη μάσκα

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ζήτησε τη γνώμη κάποιων γονέων μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου για την εφαρμογή των νέων μέτρων που επιβάλει στα παιδιά το υπουργείο. 

Μαρία: «Είμαι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Το παιδί κάνει αυτό, που του μαθαίνεις. Δεν ξέρω αν έχουμε ελλείψεις, γιατί ακόμα δεν έχω εικόνα».

Βασίλης: «Δεν είμαι υπέρ, αλλά ούτε και κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Ο χρόνος θα δείξει. Είναι λίγο δύσκολο να το επιβάλεις σε ένα πολύ μικρό παιδί, ειδικά της Α’ Δημοτικού. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση. Θα ήθελα να υπάρχει εντατική καθαριότητα στο σχολείο μας και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα».

Μαρία: «Δεν ξέρω αν πρέπει όλα τα παιδιά να φοράνε μάσκα. Δεν προσαρμόζονται εύκολα στα νέα μέτρα. Τουλάχιστον ας το επέβαλαν για τα παιδιά από Γ’ Δημοτικού και πάνω. Αυτό θα ζητούσα από την Πολιτεία. Σε ό,τι αφορά τυχόν ελλείψεις στο σχολείο μας, είναι κάτι που προς το παρόν δεν το γνωρίζω».

«Η μάσκα ίσως αρρωστήσει κάποια παιδάκια»

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» βρέθηκε και στο 1ο Νηπιαγωγείο, την ώρα που οι γονείς περίμεναν απέξω για να παραλάβουν τα πρωτάκια τους, όπου μίλησε μαζί τους. 

Τζένη Μπέτση: Είμαι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Το να εκπαιδεύσεις ένα νήπιο, είναι πολύ πιο εύκολο από έναν μεγάλο. Έχουμε ελλείψεις από πλευράς νηπιαγωγών στο ολοήμερο. Όμως το νηπιαγωγείο μας καθαρίστηκε και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Θα ήθελα να ήταν πλήρως στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς.

Χρήστος: Είμαι υπέρ της μάσκας. Τα μικρά παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα από τους μεγάλους. Το νηπιαγωγείο μας έχει καθαρίστρια, αλλά ακόμα δεν έχει αναλάβει η άλλη νηπιαγωγός και έτσι προς το παρόν δεν μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο. Χρειάζεται λίγη υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

Μιχάλης: Δεν είναι εύκολο να μάθεις σε ένα νήπιο να φοράει τη μάσκα. Αν είχα ανοικτή επικοινωνία με τον Δήμο και το Υπουργείο Παιδείας θα ζητούσα για το δικό μας νηπιαγωγείο μία επιπλέον δασκάλα και μια καθαρίστρια πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης.  

Νάνσυ: «Είμαι κατά της μάσκας. Πολλά παιδάκια από την τήρηση αυτού του μέτρου ίσως παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα και κάποια άλλα ίσως αρρωστήσουν. Τα παιδάκια δεν μπορούν ούτε να προσαρμοστούν ούτε να εκπαιδευτούν στη χρήση της. Την τελευταία στιγμή ενημερωθήκαμε πως ήρθε η δεύτερη νηπιαγωγός για το ολοήμερο, αλλιώς δεν θα ερχόμασταν στο φετινό αγιασμό. Είναι πολλά τα παράπονα που έχω από τη δημοτική αρχή, σε ό,τι αφορά την προσχολική ηλικία. Κυρίως στο γεγονός  ότι δεν  υπάρχουν ασφαλή όργανα στις παιδικές χαρές, όπως σε αυτή του Κολυμβητήριου και της Παναγίτσας. Κάποια από αυτά είναι κατεστραμμένα».

Μαθαίνοντας τα παιδιά στην ανακύκλωση

Ειδικές σακούλες μοίρασε η δημοτική αρχή σε εκατοντάδες μαθητές των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, τις οποίες προμηθεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης. Σκοπό έχουν, οι μαθητές να συγκεντρώνουν άχρηστα χαρτιά από τα σπίτια τους και να τα πηγαίνουν στο “χαρτοφάγο” του σχολείου για ανακύκλωση. Παράλληλα, σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων μοιράστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας παγουρίνα. 

Βαγγέλης Ντηνιακός: Η φετινή χρονιά να είναι μια κερδισμένη χρονιά για τα σχολεία της πόλης μας

Διαφορετικό το φετινό πρώτο κουδούνι στο Χαϊδάρι - Τι λένε οι γονείς για τις μάσκες 5

Σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Χαϊδαρίου τονίζει ότι με χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία του Χαϊδαρίου. Ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε διαθέσει από χθες Κυριακή στα σχολεία της πόλης μας  μάσκες  προστασίας για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός παραβρέθηκε στην τελετή του Αγιασμού σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της πόλης μας. Απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα προς την σχολική κοινότητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς :

Σήμερα, πρώτη μέρα του σχολικού έτους, εύχομαι στους μαθητές, στις οικογένειες τους και στους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά. Φέτος είναι μια διαφορετική εκπαιδευτική χρονιά. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες για την εκπαιδευτική μας κοινότητα, όπως και συνολικά για την κοινωνία. Το πιο σημαντικό αυτές τις πρώτες μέρες είναι να εξοικειωθούν όλοι με τα μέτρα ασφαλείας, να χρησιμοποιούν όλοι μάσκες, να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Να προφυλάξουμε έτσι τους εαυτούς μας αλλά και κοντινούς μας ανθρώπους που αν δεν προσέξουμε μπορεί να βάλουμε σε κίνδυνο. Για να βγούμε γρήγορα νικητές από αυτή τη μάχη. Για να μπορέσετε εσείς οι μαθητές να συγκεντρωθείτε στον σκοπό σας, στην μάθηση και την εκπαιδευτική πρόοδο. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έκανε ό,τι έπρεπε για να ξεκινήσει σωστά η σχολική χρονιά και, σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς, θα εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων του για να στηρίξει την σχολική κοινότητα. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε η φετινή χρονιά, παρά τις δυσκολίες, να είναι μια κερδισμένη χρονιά για τα σχολεία στην πόλη μας. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button