Το “Χαϊδάρι Ξανά” απαντά στον Άρη Πανόπουλο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Χαϊδάρι

Ο κ. Κωνσταντίνος Καλογράνας, Ειδικός Σύμβουλος πρώην Δημάρχου, Βαγγέλη Ντηνιακού, απαντά στο άρθρο Να αλλάξει η νοοτροπία παρακμής του Άρη Πανόπουλου, επικεφαλής της παράταξης “Ώρα Χαϊδάρι”.
Απάντηση στη διαστρέβλωση της αλήθειας
Ο κύριος Πανόπουλος, γνωστός υπόγειος συνεργάτης του κύριου Σελέκου, επιχειρώντας να ξεπλύνει τις ευθύνες του για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, προσπαθεί -μάταια- να κάνει αντιπολίτευση, εξομοιώνοντας συγκεκριμένες δημοτικές αρχές και πολιτικές. Δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος έχει περιέλθει με τις πολιτικές του επιλογές.
Επειδή η αλήθεια όμως είναι μία και τα δεδομένα πολύ συγκεκριμένα, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
Καθαριότητα και Διαχείριση Απορριμμάτων
Η διοίκηση του Βαγγέλη Ντηνιακού παρέλαβε έναν Δήμο σε κακή κατάσταση, με υποδομές διαλυμένες και υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Παρόλα αυτά, εφαρμόστηκαν ουσιαστικές πολιτικές βελτίωσης της καθαριότητας, ενίσχυσης της ανακύκλωσης και αποκατάστασης της εικόνας της πόλης.
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων δεν ήταν ένα απλό έγγραφο που παρέμεινε στα χαρτιά, αλλά ένας οδικός χάρτης που οδήγησε σε σημαντικά έργα και δράσεις.
Οι «έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης» και οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης δεν εγκαταλείφθηκαν, αλλά η εφαρμογή τους απαιτεί σχεδιασμό, σωστή ενημέρωση των πολιτών και διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων – κάτι που εφαρμόστηκε επιτυχώς μέχρι τις εκλογές που άλλαξε η διοίκηση.
Εφαρμόστηκε χωριστή διαλογή στα βιοαπόβλητα σε στρατηγικά σημεία της πόλης, και δεν τοποθετήθηκαν άναρχα στους δρόμους, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή χάρη στην ανικανότητα της Δημοτικής αρχής να προμηθευτεί καινούριους κάδους σύμμεικτων, που έχει ως αποτέλεσμα οι καφέ κάδοι να γεμίζουν τώρα με κάθε λογής σκουπίδια.
Στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμες δράσεις
Ο Δήμος Χαϊδαρίου ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με έναν από τους βασικούς άξονες αυτής της συνεργασίας να είναι η διαχείριση βιοαποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας:
- Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στα Γυμνάσια της πόλης από τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ιορδάνη Χατζηπαυλίδη, σε συνεργασία με τον φορέα “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”.
- Τοποθετήθηκαν κομποστοποιητές στα σχολεία, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τη διαλογή βιοαποβλήτων.
- Η πλατεία Ηρώων Χαϊδαρίου εμπλουτίστηκε με φυτά και θάμνους, δωρεά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.
Ενίσχυση του εξοπλισμού καθαριότητας και ανακύκλωσης
Με συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ανακατασκευάστηκε πλήρως το απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και προστέθηκε στα ενεργά οχήματα του δήμου.
- Υπογράψαμε με την Περιφέρεια το πρόγραμμα “Χαρτοφάγος” για την τοποθέτηση κίτρινων κάδων ανακύκλωσης χαρτιού έξω από όλα τα σχολεία. Η αποκομιδή γινόταν από την Περιφέρεια χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο.
- Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές ημερίδες ανακύκλωσης με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.
- Πραγματοποιήσαμε πόρτα-πόρτα ενημέρωση σε καταστήματα, παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και στρατόπεδα.
- Τοποθετήσαμε καφέ κάδους με κλειδιά αποκλειστικής πρόσβασης στα ενδιαφερόμενα καταστήματα και φορείς, διασφαλίζοντας υψηλή καθαρότητα των βιοαποβλήτων.
Νέος Εξοπλισμός με Μηδενικό Κόστος για τον Δήμο
Η διοίκηση μας , με σοβαρές προσπάθειες, προγραμματισμό και μελέτες, κατάφερε να εξασφαλίσει την αγορά νέου εξοπλισμού μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, με μηδενικό κόστος για τον Δήμο. Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν:
- 2 απορριμματοφόρα τύπου πρέσας 16m3 για σύμμεικτα απόβλητα.
- 1 «καφέ» απορριμματοφόρο με πλυντήριο, 16m3 για τα βιοαπόβλητα
- 1 απορριμματοφόρο 8m3
- 1 νέος κλαδοτεμαχιστής για τη διαχείριση των αποβλήτων πρασίνου
- 2 Ηλεκτρικά σάρωθρα οδοκαθαρισμού
- 2 Ηλεκτρικά ανατρεπόμενα φορτηγάκια για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων
- Ηλεκτρικές σκούπες οδοκαθαρισμού
- 1 Φορτηγό ανοιχτό με αρπάγη
- 1 ηλεκτρικό πολυμηχάνημα – φορτωτής αρθρωτού τύπου με τηλεσκοπικό βραχίονα , για την αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων και μπαζών.
Αντίθετα, ο κ. Σελέκος φόρτωσε τον Δήμο με δυσβάσταχτα δάνεια για την αγορά τεσσάρων απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων , τα οποία πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι δημότες μέχρι το 2029 και βλέπουμε. -Αλήθεια το πλυντήριο των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων, που πάρθηκε με τα δάνεια πού να βρίσκεται; Μήπως ρημάζει κι αυτό μέσα στο αμαξοστάσιο, παρέα με τα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι ακόμα εντελώς αχρησιμοποίητα και “με τις ζελατίνες” τους;-
Η αλήθεια για την οικονομική διαχείριση
Η διοίκηση μας εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για έργα ανακύκλωσης, αξιοποίησε κάθε διαθέσιμο πόρο και μείωσε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, προωθώντας λύσεις που εξοικονομούν χρήματα για τους Δημότες. Δεν εξαφανίστηκαν κονδύλια, ούτε χάθηκαν ευκαιρίες – όπως προσπαθούν να αφήσουν να εννοηθεί όσοι οι ίδιοι αδιαφόρησαν για τη σωστή διαχείριση στο παρελθόν.
Όλα τα παραπάνω –και πολλά ακόμα– θυμίζω έγιναν σε 4 και όχι 5 χρόνια, τα 2 από αυτά εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης (κορωνοϊός).
Τα σκουπίδια ανήκουν στους κάδους, όχι στον δημόσιο διάλογο. Αν ο κ. Πανόπουλος, που έλειπε για χρόνια από τα κοινά, έχει στ’ αλήθεια απορίες για το τι πραγματικά έγινε στον Δήμο, μπορεί καλοπροαίρετα να μας ζητήσει ενημέρωση αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τη λάσπη και να μιλήσουμε με έργα και αλήθειες.