“Να γιατί δεν πρέπει να αλλάξει όνομα το Χαϊδάρι”

Το τουρκικής (ή μήπως περσικής;) προέλευσης όνομα της πόλης μας ξενίζει κάποιους και κατά περιόδους έρχεται στο προσκήνιο το αίτημα της αλλαγής ονομασίας, προκειμένου αυτή να ελληνοποιηθεί. Αυτή τη φορά όμως ήρθε στην εφημερίδα μας το αντίθετο μήνυμα. Απαντώντας σε παλιότερο άρθρο του κ. Παναγιώτη Νταβαρίνου “Χαϊδάρι: Πόθεν η ονομασία; Και έως πότε;”, ο κ. Κωστάκης υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα, λόγω της καλοσύνης του ονοματοδότη Χαϊντάρ Πασά.
Η άποψη του Κωστάκη:
Όταν έφυγαν οι Τούρκοι, αυτομάτως άλλαξε η ονομασία των περιοχών, με τη νέες ονοματοδοσίες. Εκτός αν ο τούρκος εκεί ήταν αγαπητό πρόσωπο των Ελλήνων.
Μερικά παραδείγματα:
Ο πασάς Χαϊντάρ, φιλέλληνας γαρ, αποσπάστηκε από την Πύλη και τελικώς αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους.
Ο Αλί ιατρός, πολύ αγαπητός, δεν ξεχώριζε Έλληνες και Τούρκους, μάλιστα λέγεται ότι δεν έπαιρνε ποτέ λεφτά από τους φτωχούς Έλληνες. Η περιοχή που έζησε ονομάστηκε Αλί-ιατρός, που μετεξελίχτηκε σε Αλίαρτος.
Το Πασαλιμάνι συνεχίσαμε να το αποκαλούμε έτσι, διότι ο εν λόγω πασάς επέτρεπε σε κάθε φτωχό Έλληνα να δένει το καΐκι του εκεί, χωρίς αντίτιμο.
Εν κατακλείδι, στα πραγματικά ελάχιστα τουρκικά πρόσωπα που φέρθηκαν όμορφα στους Έλληνες, οι τελευταίοι ανταπέδωσαν με αγάπη συνεχίζοντας να τους διαμνημονεύουν.
Όχι λοιπόν, δεν είναι τυχαία η μοναδική πόλη με τουρκικό όνομα. Και δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα Χαϊδάρι. Διότι ήταν το όνομα ενός τούρκου αξιωματούχου, που αντί να απολαμβάνει την ζωάρα του στο Παλατάκι με τις χανούμισσες, εκείνος πλήρωσε με το κεφάλι του τον φιλελληνισμό του.
Ακολουθεί το αρχικό άρθρο του διαλόγου, με τίτλο
“Χαϊδάρι: Πόθεν η ονομασία; Και έως πότε;“

Ο κ. Παναγιώτης Νταβαρίνος, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, “ψηλαφεί” το όνομα της πόλης μας και ζητά αλλαγή του.
Πιο συγκεκριμένα, γράφει:
Το Χαϊδάρι είναι σήμερα η μόνη πόλη της Δυτικής Αθήνας, που έχει τουρκική ονομασία! Χρειάζεται ιστορική έρευνα για την ονομασία της πόλης μας. Υπάρχουν απόψεις ότι η περιοχή μας επί Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι του Χαϊδάρ-πασά και έτσι αιτιολογείται η ονομασία της πόλης!
Υπήρχε χωριό με την ονομασία Χαϊδάρι και στον νομό Αργολίδας, κοντά στο Ναύπλιο. Αυτό το χωριό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ανήκε στον Τούρκο τσφλικά Αγά Χαϊδάρ. Για αυτό τον λόγο μέχρι το 1930 ο οικισμός ονομαζόταν Χαϊδάριον. Έκτοτε με απόφαση των κατοίκων και νομοθετική ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Δρέπανο, λόγω της κοιλότητας που σχηματίζει με τη θάλασσα.
Τα Νέα (ή Κάτω) Λιόσια, όπως και τα Άνω Λιόσια, που είχαν την ονομασία τους από τον Αρβανίτη τιφλικά Πέτρο Λιόσα, μετονομάσθηκαν επίσημα με την αρχαιοελληνική ονομασία τους σε Ίλιον το 1994 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το 2021 εορτάσαμε την επέτειο των 200 ετών από την απελευθερωτική Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είναι καιρός, πλέον, οι Χαϊδαριώτες να αναστοχασθούμε την ονομασία της πόλης μας. Έχουμε πολλές και ποικίλες ελληνικές ονομασίες στην Ιστορία μας. Ας μην παραμείνει η τουρκική ονομασία της πόλης μας. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες!