Αυτές οι εικόνες δεν είναι από κάποια ακατοίκητη πόλη, αλλά από το Χαϊδάρι του 2018!!! Έχουν ληφθεί πρόσφατα μεταξύ των νηπιαγωγείων και του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, στον πεζόδρομο της Ιερού Λόχου, λίγο πριν τη Λεωφόρο Αθηνών, στη γειτονιά του Άι Γιώργη.

γράφει ο Δημήτρης Τσατσαμπάς      δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Χαϊδάρι ξανά

Εικόνες που μας απογοητεύουν, που μας προβληματίζουν, που μας θυμώνουν. Εικόνες που δείχνουν πλήρη απαξίωση και έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα του δημότη. Παρά το ότι έχουν κινδυνέψει ζωές από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί στην περιοχή και οι κάτοικοι έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές στις περιουσίες τους, τα φρεάτια ομβρίων στο συγκεκριμένο πεζόδρομο δεν έχουν καθαριστεί πολλά χρόνια και στο μεγαλύτερο μέρος τους έφτασαν πλέον να είναι μόνιμα σκεπασμένα με πετρωμένο από την πολυκαιρία χώμα!!! Μάλιστα το ένα από αυτά έχει σαπίσει και τρυπήσει, έχοντας μετατραπεί σε παγίδα, με άμεσο τον κίνδυνο τραυματισμού για τους διερχόμενους πεζούς.

Επίσης, χρόνια τώρα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές τόσο στο πλακόστρωτο του πεζόδρομου, όπου συνήθως λιμνάζουν ποτιστικά ή βρόχινα νερά τα οποία καταλήγουν να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, όσο και στα ξηλωμένα από τη ρίζα τους προστατευτικά κολονάκια που κάποτε ήσαν τοποθετημένα για να εμποδίζουν την είσοδο -στάθμευση Ι.Χ στον πεζόδρομο.

Το εγκαταλειμμένο τοπίο συμπληρώνουν ξερά παρτέρια, κορμοί κομμένων δέντρων και φωτιστικά που είτε έχουν χρόνια να καθαριστούν και φωτίζουν ελάχιστα, σκεπασμένα από τις φυλλωσιές των δέντρων είτε είναι καμένα και δεν φωτίζουν καθόλου. Μαζί με όλα αυτά τις περισσότερες φορές δε λείπουν σκουπίδια κάθε είδους, που παραμένουν διάσπαρτα στο χώρο για αρκετές ημέρες.

Τραγική πολιτική ειρωνεία, για τη δημοτική αρχή, η αφίσα στην κολόνα φωτισμού, που καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση για να ακούσουν τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε Δημήτρη Κουτσούμπα, που δεν φταίει σε τίποτα και μάλιστα μου είναι πολύ συμπαθής.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ακριβώς δίπλα, βρίσκεται και ένα κακόγουστο σιντριβάνι που δεν λειτούργησε ποτέ και που κατασκευάστηκε με το τότε αμαρτωλό έργο της δήθεν ανάπλασης της Ιερού Λόχου, δείγμα τρανταχτό, όσο και αντιπροσωπευτικό της κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς προοριζόταν από αυτήν να κοστίσει τριπλάσια από όσο τελικά στοίχισε, ευτυχώς χάρις στην ανοιχτή δημοπράτηση που επέβαλε ο έλεγχος των οργάνων του ΕΣΠΑ. Όπως μαρτυρεί η ξεχασμένη πινακίδα του έργου, είχαν φτάσει τον προϋπολογισμό του στο ύψος των 1.600.000 ευρώ!!!

Το σιντριβάνι σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης, λόγω διαρροής νερού και συσσώρευσης σκουπιδιών στο εσωτερικό του, και ναι, δεν είναι νούφαρα αυτά που δείχνει ο φακός, είναι αγριόχορτα που διαμορφώνουν ευνοϊκό περιβάλλον για διάφορα έντομα,. Θυμίζω ότι πρόσφατα επισημάναμε κινδύνους από εστίες κουνουπιών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο καθένας μας, εάν γίνουμε λίγο παρατηρητικοί, όπου και αν σταθούμε στην πόλη σε κάθε γειτονιά, ακόμη και στο κέντρο, μπορεί να δει γύρω του ανάλογα φαινόμενα εγκατάλειψης και ερήμωσης. Πεζοδρόμια με ξηλωμένες ή σπασμένες πλάκες, παιδικές χαρές με λουκέτο λόγω ακαταλληλότητας, κάδους απορριμμάτων ξεχειλισμένους, άπλυτους επί μήνες με αποπνικτική οσμή, κάδους ανακύκλωσης ένα με τα οργανικά απορρίμματα, πινακίδες οδοσήμανσης και στάσεις λεωφορείων καλυμμένες από διαφημιστικά, δημοτικά κτίρια γεμάτα από κάθε λογής συνθήματα κάποια εγκαταλειμμένα η ερειπωμένα, αθλητικοί χώροι απαράδεκτοι έως και μη λειτουργικοί, πράσινο απότιστο και απεριποίητο με ντεκόρ κορμούς όλο και περισσότερων κομμένων δέντρων κυρίως πεύκων. Η δημοτική συγκοινωνία ανύπαρκτη πλέον, με το τελευταίο λεωφορείο καταταλαιπωρημένο να έχει εγκαταλείψει και αυτό προ καιρού, μένοντας μόνο η ανάμνηση τής πριν από 30 περίπου χρόνια καθιέρωσής της στο Χαϊδάρι, ως πρωτοπόρας πρωτοβουλίας.

Υπάρχουν δυστυχώς και αλλά πολλά που τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά, όμως δεν έχει σημασία να συνεχίσω να τα απαριθμώ. Αυτό που έχει νόημα είναι να απαντήσουμε στους εαυτούς μας στο ερώτημα: Μας αξίζει να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση που συμβαίνει στην πόλη μας και να συμβιβαζόμαστε με την παρακμή της;