ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΧΥΤΑ Φυλής: Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη θέλουν οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας

Στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο δηλώνουν ότι επιθυμούν να οδηγήσουν οι επτά Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας την προσπάθειά τους να απομακρυνθεί από την περιοχή μας η χωματερή. Για το λόγο αυτό συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (6/11) έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Περιστερίου, κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μείζον θέμα της Χωματερής (ΧΥΤΑ) της Φυλής. Διαπιστώθηκε ότι όλες οι παρεμβάσεις στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έχουν ως επίκεντρο για μία ακόμη φορά τη Δυτική Αθήνα. Η εγκατάσταση της Φυλής όχι μόνο δεν καταργείται, αν και έχει κορεστεί, αλλά θα εξακολουθήσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των απορριμμάτων Αττικής. Αυτό θα γίνει με διατήρηση των των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, καθώς και με την υλοποίηση νέων, όπως είναι η μονάδα επεξεργασίας και καύσης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, συμφώνησαν να επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα απαιτήσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της Χωματερής. Ταυτόχρονα ζητούν ένα πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης για όλη την Αττική.

Το εγγύς μέλλον θα δείξει αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια συζήτηση σε ρεαλιστική βάση με τους εκπροσώπους της περιοχής που εδώ και δεκαετίες πνίγεται στα σκουπίδια της Αττικής. Αλλά και αν με τη σειρά τους οι 7 δήμαρχοι είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν έναν αγώνα για να επιτευχθούν όσα ζητούν, δηλαδή η απομάκρυνση της χωματερής και η αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πόσο μάλλον που ο “εξοπλισμός” της Φυλής με νέες εγκαταστάσεις είναι δρομολογημένος και προχωράει κάτω από τη μύτη μας…

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Συναντηθήκαμε σήμερα 06-11-2020 στο Δημαρχείο Περιστερίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη ΧΩΜΑΤΕΡΗ (ΧΥΤΑ) ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.

Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι όλες οι παρεμβάσεις στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έχουν ως επίκεντρο για μία ακόμη φορά τη Δυτική Αθήνα.

Η εγκατάσταση της Φυλής θα εξακολουθήσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των απορριμμάτων Αττικής, συντηρώντας και επεκτείνοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητες (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων), αλλά και προγραμματίζοντας την υλοποίηση νέων, όπως είναι η μονάδα επεξεργασίας και καύσης.

Επιφυλασσόμεθα για άμεσες κινητοποιήσεις, μόλις οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας, το επιτρέψουν.

Απαιτούμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης κι ένα πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης για όλη την Αττική. Προς τούτο, επιδιώκουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ώστε αυτό να κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Οι Δήμαρχοι Δυτικού Τομέα Αθηνών:

Δήμαρχος Περιστερίου: Παχατουρίδης Ανδρέας

Δήμαρχος Ιλίου: Ζενέτος Νικόλαος

Δήμαρχος Αιγάλεω: Γκίκας Γιάννης

Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων –Καματερού: Τσίρμπας Σταύρος

Δήμαρχος Πετρούπολης: Βλάχος Στέφανος Γαβριήλ

Δήμαρχος Χαϊδαρίου: Ντηνιακός Βαγγέλης

Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας: Μίχος Λάμπρος

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button