ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χείμαρρος καταγγελιών για το Αττικό: Προμήθειες, ράντζα, αυταρχισμός

Η επιβολή ποινής στέρησης μισθού σε υπάλληλο από τη διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων, που απάντησε με έναν χείμαρρο καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου νοσοκομείου της δυτικής Αθήνας, ειδικά για τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες.

Το Σωματείο αναφέρει ότι διενεργούνται συνεχείς διαγωνισμοί μικροπρομηθειών, ακόμη και για μια κλειδαριά, που με το πρόσχημα της διαφάνειας μπλοκάρουν το σύστημα, τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας με πρόσφατο νόμο επιχειρεί να ορθολογικοποιήσει κάπως το σύστημα προμηθειών και διαγωνισμών στα νοσοκομεία. Κατηγορεί τον διοικητή ότι κινείται με το δόγμα «κανένα εμπόδιο στον προμηθευτή».

Όλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ δεν γίνεται καμιά ενέργεια για το απαράδεκτο καθεστώς των ράντζων που συνεχίζεται, δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και ασκείται συνεχής πίεση για υπερωρίες, υπάρχει απάθεια για επείγοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας κτλ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου:                                                        

Η αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου κ. Δραγώνα

υπερβαίνει πλέον τα όρια!

Άδικα, καταχρηστικά και με περισσή υπεροψία, επέβαλλε πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 5 ημερών στην υπάλληλο της πληροφορικής Α. Π., επειδή έπραξε το αυτονόητο: υπέγραψε δηλ. με επιφύλαξη (όπως της δίνει δικαίωμα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας) σε επιτροπή προμήθειας υλικών που είχε τοποθετηθεί, άσχετης με το αντικείμενο της εργασίας και την εξειδίκευσή της. Έδωσε μάλιστα εντολή και στα «τσιράκια» του στο διοικητικό μηχανισμό, να αναρτήσουν την ποινή στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, παραβιάζοντας ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα της συναδέλφου.

Η πράξη του διοικητή θέλει να καλύψει την απαράδεκτη πρακτική που συνηθίζεται στο ΑΤΤΙΚΟ, να πραγματοποιούνται δηλ. συνεχείς διαγωνισμοί μικροπρομηθειών (ακόμα και για μια κλειδαριά!), που επιβάλλουν στους συναδέλφους εργαζόμενους σπατάλη άπειρων εργατοωρών σε παντελώς γραφειοκρατικά καθήκοντα, άσχετα με το αντικείμενο της εργασίας τους. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, δήθεν «διαφάνειας» και «ελέγχου», διαχέονται οι ευθύνες της καθυστέρησης παραλαβής υλικών, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στους απλούς εργαζόμενους (που πολλές φορές τους ζητάνε και πόθεν έσχες). Επιπλέον, τοποθετούνται συνεχώς οι ίδιοι κι οι ίδιοι υπάλληλοι (υποτίθεται με «κλήρωση») στις επιτροπές και για όλη τη διάρκεια του έτους. Χωρίς σχεδιασμό, κατευθυντήριες οδηγίες του έργου της επιτροπής ή έστω διαδικασία εκμάθησης του τι είναι αυτό που κάποιος αξιολογεί ή παραλαμβάνει. Στην πράξη οι επιτροπές δεν λειτουργούν ως επιτροπές έργου, αλλά ως πεδίο πίεσης για γρήγορη συλλογή υπογραφών που αφορούν την αγορά υλικών που έχουν ήδη προαποφασιστεί (κυρίως με απευθείας συνεννοήσεις γιατρών και εταιρειών – για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους). Και αυτά όταν το Υπουργείο Υγείας με πρόσφατο νόμο του που υπερψηφίστηκε στη Βουλή επιχειρεί, υποτίθεται,  να ορθολογικοποιήσει κάπως το σύστημα προμηθειών και διαγωνισμών στα νοσοκομεία.

Δεν ξέρουμε αν ο διοικητής θεωρεί πλάκα τη στέρηση 5 ημερών μισθού από υπαλλήλους των 600 και 800 Ε το μήνα. Ίσως αυτός δεν τα έχει ανάγκη. Όμως η τιμωρητική αυτή ενέργεια είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τη βελτίωση της παροχής υγείας στους πολίτες ο διοικητής έχει να επιδείξει ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ στο ΑΤΤΙΚΟ. Το δόγμα με το οποίο κινείται είναι «κανένα εμπόδιο στον προμηθευτή». Έγνοια μόνο για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ξεχρέωμα των εμπορικών αντιπροσώπων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και της εντατικοποίησης του προσωπικού.

Απαριθμούμε:

-Καμιά ενέργεια για το απαράδεκτο καθεστώς των ράντζων, που συνεχίζεται.

-Καμιά ενέργεια ή πρόταση για την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου – αφήνοντας στην πράξη να ισχύει ο οργανισμός Λοβέρδου.

-Ακύρωση όλων των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων (απαξιώνοντας έτσι και το ρόλο τους) για εσωτερικές μετατάξεις, ακόμα και σε κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού. Αντίθετα ανέχεται τη συνεχή αποψίλωση του διοικητικού προσωπικού προς άλλες εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες του δημοσίου (προφανώς με άνωθεν εντολή).

-Καμιά ενέργεια για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα και για τους 12μηνίτες του ΟΑΕΔ (που σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις), στο ΑΤΤΙΚΟ, έχουν έρθει μόνο 44, ενώ το υπουργείο διατυμπάνιζε 73 προσλήψεις.

-Παραβίαση της νομιμότητας του ΑΣΕΠ. Υπάλληλος που εδώ και ένα χρόνο έχει προσληφτεί ως ΥΕ, αυθαίρετα και με απόφαση διοικητή απασχολείται σε καθήκοντα ΔΕ σε άλλο πόστο. Τη στιγμή που λείπουν τόσοι ΥΕ εργαζόμενοι στο ΑΤΤΙΚΟ.

-Δούλεμα με τα πλυντήρια … ακόμα περιμένουμε την πρόσληψη τεσσάρων εργαζομένων, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς τη «βοήθεια» του εργολάβου.

-Προσπάθεια, ακόμα και για περιορισμό της συνεχούς 15ήμερης άδειας του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, στο όνομα του ότι «το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει». -Προσπάθεια κατάργησης των ειδικών αδειών του προσωπικού στα κλειστά τμήματα και τις ειδικές μονάδες.

-Απάθεια για επείγοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Ήρθε το καλοκαίρι και ακόμα δεν εγκαταστάθηκε ο απαραίτητος κλιματισμός στο ΤΕΠ, τα πλυντήρια και τον ιματισμό. Οι άνθρωποι πάλι θα «ψηθούν» με τον πρώτο καύσωνα.

-Ακόμα και απλά θέματα «χωροταξίας» αρνείται να τα επιλύσει. Και αυτό γιατί δεν θέλει να τα βάλει με συγκεκριμένα πανεπιστημιακά συμφέροντα που έχουν «καταλάβει» ζωτικούς χώρους του νοσοκομείου. 1ο παράδειγμα: στο ΤΕΠ δεν παραχωρεί χώρο εξέτασης, που θα ανακούφιζε την πολύωρη αναμονή των ασθενών στα επείγοντα, διατηρώντας ανενεργό και κλειδωμένο!!! το χώρο αναζωογόνησης (υπό τη διεύθυνση της κ. Κωστοπαναγιώτου – ως διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας γιατί δεν μιλάει;). 2ο παράδειγμα: άνοιγμα ουρολογικής πτέρυγας 35 κλινών με την πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Η πτέρυγα έχει γίνει αναγκαστικά τόπος ξεκούρασης των εφημερευόντων. Την ίδια στιγμή, ολόκληρος χώρος 500 τετραγωνικών, που θα μπορούσε να διατεθεί για την ανάπαυση, παραμένει κατειλημμένος από το ερευνητικό ινστιτούτο ΕΚΕΔΙ. Για να μην πούμε για το ολοκαίνουριο κτίριο του Πανεπιστημίου εντός του νοσοκομείου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αμφιθέατρα και μια σειρά άλλες δραστηριότητες. Μάλλον οι διοικούντες προτιμάνε τους ασθενείς στα ράντζα και τους γιατρούς στριμωγμένους σε «καμαρούλες μια σταλιά». Γιατί πάλι η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας κ. Κωστοπαναγιώτου δεν μιλάει;

-Τραγική καθυστέρηση πέρσι το καλοκαίρι, για να νομιμοποιηθεί από το ΔΣ, η πρόσληψη των υπαλλήλων καθαριότητας, που θα έδιωχνε οριστικά τον εργολάβο καθαριότητας από το ΑΤΤΙΚΟ. Η κωλυσιεργία αυτή έδωσε χρόνο και «γνώση» στον εργολάβο να κάνει ασφαλιστικά μέτρα και να μπλοκάρει όλη τη διαδικασία έως και σήμερα.

– Άρνηση ενίσχυσης του γραφείου μισθοδοσίας και προμηθειών με το αντίστοιχο προσωπικό. Αποτέλεσμα: δουλειά να έχουν οι επιτροπές από τη μια, καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών (ενώ τα χρήματα έχουν προεγκριθεί) από την άλλη.

-Συνεχής πίεση για υπερωρίες, ειδικά στο διοικητικό προσωπικό.

Κι άλλα πολλά…

Όταν λοιπόν το έργο είναι μηδενικό, περισσεύουν:

-Η απαξίωση των εργαζομένων, η ειρωνεία και το «θα δούμε».

-Ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση της νόμιμης διεκδίκησης των δικαιωμάτων και καθηκόντων μας.

-Η άρνηση ακόμα και συνάντησης με το σωματείο (και για το επίδικο ζήτημα των επιτροπών).

-Ο εκβιασμός του «τι θέλετε, να μην εξυπηρετήσουμε τον άρρωστο;» για να δεχτούμε τα ράντσα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα χρωστούμενα ρεπό, τις παράνομες διπλοβάρδιες, την ελλιπή υποδομή και τον υπερβολικό φόρτο του νοσοκομείου. 

Το σωματείο ΑΤΤΙΚΟΥ προκηρύσσει στάση εργασίας-συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1 Ιουνίου, 7 – 10 το πρωί. Απαιτούμε:

-Να πάρει πίσω ο διοικητής κ. Δραγώνας την απαράδεκτη, πειθαρχική απόφαση.

-Μέχρι να λυθεί και να καθοριστεί ακριβώς η διαδικασία και τα καθήκοντα συμμετοχής στις επιτροπές προμηθειών, το σωματείο θα καλέσει τη ΓΣ να αποφασίσει αποχή από κάθε συμμετοχή μελών του σε επιτροπές που αφορούν οικονομικά ζητήματα και αξιολογήσεις ιατροτεχνικού εξοπλισμού και υποδομής.

-Να λυθούν τα άμεσα προβλήματα του ΑΤΤΙΚΟΥ.

Ως σωματείο εργαζομένων ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου έχουμε δείξει με τους αγώνες και την πράξη μας ότι δεν κάνουμε ούτε καταγγελίες για τις “κάμερες” και για “την κατσαρίδα”, ούτε κινητοποιήσεις «εικονικές». Έχουμε μάθει να δίνουμε πραγματικές συγκρούσεις απέναντι σε όλη τη φυλακή των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.

ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ!

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!     Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button