ΑΡΘΡΑ

Δ. Αλεξάκης: Χαϊδαριώτικα λαχανάκια Βρυξελλών με “ψηφιακές υπηρεσίες” 2.000.000€

Ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, σχολιάζει προκήρυξη έργου που αφορά σε “Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Χαϊδαρίου”.

Εδώ ο κόσμος υποφέρει καθημερινά να επιβιώσει και τα βγάζει πέρα δύσκολα και η Δημοτική Αρχή το βιολί της. Προκήρυξε στις 29-12-2022 έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Χαϊδαρίου» με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους Χαϊδαριώτες και στις Χαϊδαριώτισσες μεταξύ άλλων, όπως :

 • Της «Διευκόλυνσης της διασυνοριακής εξυπηρέτησης των πολιτών» (σελ.3 της μελέτης)
 • Την καταγραφή ως προς τις «Απαλλοτριώσεις εγγειοβελτιωτικών έργων και αγροτικής οδοποιίας» (σελ. 11 της μελέτης)
 • Την καταγραφή ως προς τις «Απαλλοτριώσεις εθνικών και επαρχιακών οδών» (σελ. 10 της μελέτης)
 • Τη διαχείριση με ειδικό λογισμικό του κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου, τράπεζας χρόνου κ.λ.π. και του δημοτικού λαχανόκηπου!

Αυτά υποστηρίζει και η Μελέτη 4/18-12-2022 «που έγινε κατά παραγγελία» από τη Δ/νση Καινοτομίας & Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου μας!

 • Από πότε ο Δήμος μας έχει φθάσει να εξυπηρετεί διασυνοριακές ανάγκες;
 • Από πότε στο Δήμο μας υπάρχουν εκτάσεις με αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έργα για τη διασφάλιση αρδευτικών αναγκών στις αγροτικές καλλιέργειες;
 • Από πότε στον Δήμο μας έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες από το Υπουργείο Μεταφορών για καταγραφή απαλλοτριώσεων εθνικών και επαρχιακών δικτύων;
 • Από πότε στο Δήμο μας σύμφωνα με τον πίνακα συμμόρφωσης XV (σελ. 100) λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, ιματιοθήκη, τράπεζα χρόνου, παιδικές κατασκηνώσεις & κατασκηνώσεις ΑμεΑ και δημοτικός λαχανόκηπος κ.α. και απαιτείται ειδικό λογισμικό για τη διαχείρισή τους;

Αυτά υποστηρίζονται στη μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής στου Δήμου μας, η οποία,

 • ποτέ δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,
 • πουθενά δεν αναφέρεται τι λειτουργικά υπάρχει (εξοπλισμός, δεδομένα, ανθρώπινο δυναμικό) στο Δήμο μας και τι θέλουμε να έχουμε για να είναι όλα αυτά λειτουργικά την επόμενη ημέρα και όχι ανεκμετάλλευτα (όσα από αυτά δεν είναι αέρας …),
 • ποτέ δεν αποτέλεσε ψήγμα αναφοράς στον 4ετή επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου μας. Σε κανένα σημείο δε, του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου δεν αναφέρονται και δεν υποστηρίζονται θεσμικές δομές, όπως το «Κέντρο Επιτελικής Λειτουργίας» (σαν επιχειρησιακή και θεσμική δομή) με βάση τη σχετική αναφορά στη μελέτη,

αλλά εφευρέθηκε (18-12-2022) παραμονές της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (28-12-2022), προκειμένου να δικαιολογηθεί μεγάλο μέρος των δυο εκατομμυρίων ευρώ στην προκήρυξη (83706/29-12-2022) και μάλιστα για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μεταξύ άλλων, αυτό της δημιουργίας και αξιοποίησης γεωχωρικών δεδομένων!

Χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά για την επιχειρησιακή στήριξη της Δ/νσης που λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Δήμο μας, δομή που έχει την καθολική αναγνώριση για τη χρησιμότητά της αλλά και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας της!

Για δε το πακέτο εργασίας 5 (σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ακόμα και σε ερειπωμένα κτήρια ή και σε κτήρια που δεν μας ανήκουν) έχει ενσωματωθεί «αβλεπί» ένα ποσό 744.000ευρώ, χωρίς καμία επιμέρους ενδεικτική κοστολόγηση!

Και εδώ βεβαίως αν και προβλέπεται συντήρηση και υποστήριξη εξοπλισμού, δεν υπάρχει η ελάχιστη αναφορά σε οικονομικό αντικείμενο!

Η αξιοπρέπεια έχει την αξία της! Φαίνεται στις μέρες μας ότι και γι’ αυτή πρέπει να δίνεται αγώνας!

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν σήμερα, στην εποχή της κυβερνησιμότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσεις (2377/02-12-2022) των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας μας (ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας), πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων γιατί βολεύει η λειτουργία των «λοβοτομημένων» – αντισυνταγματικά συγκροτημένων Οικονομικών Επιτροπών έναντι των δημοκρατικά εκλεγμένων Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αφού η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι υπόθεση όλων, οπότε,

η νομιμότητα, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η δημοκρατική λειτουργία σύμφωνα με την αναλογική έκφραση των πολιτών στις εκλογές είναι έννοιες και πράξεις αδιαπραγμάτευτα προς εφαρμογή καθημερινά στα κοινά της πόλης μας!

Για όλα τα παραπάνω καλώ και πάλι τον κύριο Δήμαρχο να ανακαλέσει άμεσα την εν λόγω διακήρυξη, για την προστασία του τοπικού και δημοσίου συμφέροντος, αφού πέραν των άλλων πάσχει ακυρότητας!

Να γίνει δε, σοβαρή διεξοδική συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσές μας και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, διαμέσου της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και της ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των Υπηρεσιών της Διοίκησης του Δήμου μας!

Αφού τα λεφτά υπάρχουν! Προαπαιτούμενο δεδομένο όμως είναι, η τεχνολογία να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και συνολικά της πόλης μας και όχι να τις «εκμεταλλεύεται» τεχνηέντως!

Χαϊδάρι 25-01-2023

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button