ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Τι γίνεται με τα κουνούπια, πόσο έχει πλησιάσει ο ιός του Δυτικού Νείλου

 

Στη μεγάλη καλοκαιρινή ενόχληση που πάντα αποτελούσαν τα κουνούπια, ήρθε να προστεθεί και ο φόβος από την μετάδοση της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου, που έχει προκαλέσει θανάτους στη χώρα μας. Στο “Χαϊδάρι Σήμερα” φτάνουν μηνύματα ανησυχίας από δημότες που “δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι” τις βραδινές ώρες. Ζητούν να μάθουν τι έχουν κάνει οι δημόσιες αρχές για το πρόβλημα αυτό, αλλά και αν έχουμε κρούσμα της ασθένειας στο Χαϊδάρι. Στη φωτό, το ρέμα της οδού Κορυτσάς, όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και δυσοσμία.

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία στην εφημερίδα μας Χαϊδαριώτισσας, που την προηγούμενη εβδομάδα πήγε στο Θριάσιο Νοσοκομείο για να δώσει αίμα. Όπως μάς είπε, οι αιμολήπτριες την ρώτησαν αν μένει Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, καθώς είναι σε κάποιο είδος καραντίνας οι γειτονικές αυτές περιοχές.

Ως προς την εμφάνιση συμπτώματος της ασθένειας στο Χαϊδάρι, η απάντηση του Δήμου είναι αρνητική, ενώ όσον αφορά την αντιμετώπιση των σμηνών των κουνουπιών δηλώνεται ότι έχουν γίνει οι τακτικοί ψεκασμοί. Όπως όλοι διαπιστώνουν όμως, το πρόβλημα με τα κουνούπια παραμένει πολύ μεγάλο.

«Έχουμε πάρει μέτρα»

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Μόσχο Χουδελούδη. Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός, αναφέροντας πως συνεργεία του Δήμου κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν ψεκάσει από δύο φορές όλα τα φρεάτια, τους δημοτικούς χώρους πρασίνου, τις παιδικές χαρές, τα ρέματα και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Ειδικότερα παρέμβαση έγινε στα ρέματα των οδών Εδέσσης, Χίου, Κορυτσάς, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Αντωνίου. 

Αποδίδει την ένταση του προβλήματος και στο γεγονός ότι φέτος είχαμε πολλές καλοκαιρινές βροχές, αλλά και στο ότι το Χαϊδάρι είναι μια πόλη μέσα στο πράσινο.

Τον ρωτήσαμε αν δικαιολογείται ανησυχία των κατοίκων της πόλης μας για το πρόβλημα αυτό. “Δεν έχουμε αυτή την εικόνα και δεν μας έχει αναφερθεί κάτι σοβαρό. Η αναστάτωση του κόσμου υπάρχει, αλλά δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο είμαστε σε επικοινωνία.”

«Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με δημότες και κρατικούς φορείς»

Ο αντιδήμαρχος συνέστησε στους συνδημότες μας να μην ποτίζουν τα φυτά τους το βράδυ, γιατί αυτό δημιουργεί υγρασία γιατί αυτό ευνοεί τα κουνούπια. Ειδικότερα όσοι έχουν μικρά παιδιά, καλό είναι να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους για ατομική προστασία. Παράλληλα, για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα στην περιοχή τους όπως λιμνάζοντα νερά, μπορούν να το αναφέρουν στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, για να μεριμνήσει.

“Η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, για τη δημόσια υγεία”, μας λέει ο κ. Χουδελούδης. 

Πρόληψη και αντιμετώπιση των κουνουπιών

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα σε σπίτια με κήπο και συχνά ποτίσματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι ιδανικό σκηνικό για να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν τα κουνούπια, οπότε πρέπει οι ιδιοκτήτεςνα λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης των εντόμων, αλλά και να κάνουν τακτικούς ψεκασμούς με επαγγελματικά συνεργεία. 

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών μπορεί να κατευθύνεται είτε στο προνυμφικό υδρόβιο στάδιο είτε στο ενήλικο ή ταυτόχρονα και στα δύο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά την εποχή που τα κουνούπια βρίσκονται σε ανώριμα στάδια και δεν έχουν εμφανισθεί τα τέλεια έντομα (νωρίς την άνοιξη) σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε στο σπίτι από τα κουνούπια;

– Περιορίζουμε όλες τις επιφάνειες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά. Απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από λεκάνες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση των κουνουπιών σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα. Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

– Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. 

– Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

– Κάνουμε χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

– Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων. 

– Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

– Κουρεύουμε το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και προτιμούμε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο. Ονοµάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του ∆υτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη;

– Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

– Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

– Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συµπτώµατα;

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

– Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

– Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

– Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Πόσο σύντοµα εµφανίζονται τα συµπτώµατα;

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων. Συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής µορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν µερικές εβδοµάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.). ∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button