ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Συλλήψεις κλεφτών καταλυτών, αλλά όσο επιβιώνουν τα “μεγάλα κεφάλια”…

Δύο εξιχνιάσεις κλοπών καταλυτών πέτυχε η Ασφάλεια Χαϊδαρίου την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αισιοδοξία ότι “η πανδημία” θα περιοριστεί δεν υπάρχει. Η σχετική εγκληματική δραστηριότητα είναι πυκνή (και) στην πόλη μας, και θα παραμείνει όσο παράγει… πολύτιμα μέταλλα, τα οποία βρίσκουν θέση στην αγορά.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, στην πόλη μας γίνονται κάθε μέρα τουλάχιστον 5-6 αφαιρέσεις καταλυτών, κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- σε Smart και Yaris. Οι δράστες κουβαλάνε μαζί τους τεχνικό εξοπλισμό. Αφού σηκώσουν το αυτοκίνητο, με χρήση τροχού κοπής αφαιρούν τον εξάρτημα που τους ενδιαφέρει. Η αγορά και τοποθέτηση ενός καινούριου καταλύτη ξεκινάει από 300 και ανάλογα με το μοντέλο και τη χρονολογία του φτάνει μέχρι και τα 800 ευρώ. Μερικοί συμπολίτες έχουν αναγκαστεί σε τοποθέτηση νέου καταλύτη δύο και τρεις φορές!

Πιο συγκεκριμένα:

Επιτεύχθηκε η πλήρης εξιχνίαση κλοπής καταλύτη οχήματος που έγινε τον Ιούνιο του 2021 από ομάδα 4 ατόμων. Τότε είχαν συλληφθεί οι από τους δράστες, ενώ οι άλλοι διέφυγαν και οι συλληφθέντες δεν αποκάλυψαν τα ονόματά τους. Οι δύο πρώτοι πέρασαν Αυτόφωρο και καταδικάστηκαν σε ποινή με αναστολή (αν ξανασυλληφθούν εκτίουν τη νέα ποινή). Ωστόσο στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA και μετά από έρευνα ταυτοποιήθηκαν και οι άλλοι δύο δράστες. Σχηματίστηκε νέα δικογραφία που απεστάλη στον Εισαγγελέα.

Εξιχνιάστηκε η κλοπή καταλύτη που έγινε τον Αύγουστο του 2021 από 4 άτομα (διαφορετική ομάδα από την προηγούμενη). Τότε είχε συλληφθεί ένας από τους δράστες. Αυτή τη φορά αξιοποιήθηκε βιντεοληπτικό υλικό από διάφορα παρακείμενα σπίτια στη γειτονιά και έτσθι ταυτοποιήθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις. Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Η ζημιά για τον κάτοχο, ο κρυμμένος θησαυρός και ο σκοτεινός δρόμος της νομιμοποίησης κερδών

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ρώτησε μηχανικό αυτοκινήτων, που διατηρεί συνεργείο στην περιοχή μας, σχετικά με το φαινόμενο που αποτελεί τη νέα μάστιγα της εποχής μας. «Οι δράστες δεν έχουν βασικό σκοπό την πώληση του εξαρτήματος στη μαύρη αγορά, που δύσκολα θα επιτευχθεί. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, η τιμή του δεν θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Στόχο έχουν να αφαιρέσουν το χαλκό και άλλα πολύτιμα μέταλλα που περιέχει όπως τιτάνιο, λευκόχρυσο (πλατίνα), ρόδιο και παλλάδιο”, ήταν η απάντησή του.

Εδώ βρίσκεται μια πιθανή απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο τρόπος να σταματήσει αυτή η μάστιγα. Φυσικά δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι σπείρες Ρομά που ειδικεύονται σε αυτή τη δραστηριότητα έχουν την τεχνική ικανότητα να αφαιρέσουν τις ελάχιστες ποσότητες σπάνιων μετάλλων που περιέχονται στους καταλύτες. Αυτή η δουλειά γίνεται σε κάποιες εγκαταστάσεις που αποδέχονται το προϊόν εγκλήματος και κάνουν τον διαχωρισμό. Πρέπει λοιπόν η Οικονομική Αστυνομία να ακολουθήσει τα ίχνη της εμπορίας τέτοιων προϊόντων, μέσω της οποίας τα κλοπιμαία υλικά μπαίνουν στην αγορά, ώστε να μετατρέπεται η εγκληματική δραστηριότητα σε νόμιμο κέρδος.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button