ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χαϊδάρι Σήμερα TV” – “Δυτικές ιστορίες”: 10.000.000 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στο Σχιστό (video)

Χαϊδάρι Σήμερα TV”

Ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του ένα φιλόδοξο ενημερωτικό πρότζεκτ στο Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα. Επενδύουμε στην αναντίρρητη δύναμη της εικόνας, απευθυνόμενοι σε ένα δυναμικό – απαιτητικό κοινό. Αυτό που βάζει στην κορυφή της κοινωνικής του αξιολόγησης την ποιότητα ζωής, που έχει την επιθυμία την βελτίωσης του κόσμου όπου ζούμε, με αφετηρία το τοπικό.

Εγγυητής επιτυχίας του “Χαϊδάρι Σήμερα TV” είναι η συνεργασία με την streamia.gr του Πάνου Σιδηρόπουλου (βλέπε και bookia.gr). Φτιάξαμε μια διαδικτυακή τηλεόραση, που θα εκπέμπει από το yutube και το facebook. Μαζί μας και ο σκηνοθέτης – ηθοποιός – παρουσιαστής, Λεωνίδας Χρυσομάλης.

“Αιχμή του δόρατος” του “Χαϊδάρι Σήμερα TV” είναι η εκπομπή “Δυτικές ιστορίες”. Εισχωρεί σε καίρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Πρώτο δείγμα δουλειάς των “Δυτικών Ιστοριών” είναι η εκπομπή “10.000.000 τόνοι ραδιενεργών υλικών στο Όρος Αιγάλεω” , που μπορείτε να παρακολουθήσετε τώρα. Μιλούν ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά, κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

10.000.000 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στο Σχιστό

Τεράστιες ποσότητες αποβλήτων με ραδιενεργά υπολείμματα είναι θαμμένες για πάντα στο Όρος Αιγάλεω, στο Σχιστό. Ένα σουβενίρ με όψη νεκροκεφαλής, που μάς άφησε η ανεξέλεγκτη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών, με την ανοχή του κράτους. Αλλά και μια ακόμη απόδειξη της διαχρονικής χρήσης της Δυτικής Αθήνας σαν ανοιχτής χωματερής.

Αποτελούν και σήμερα μια βαριά τοξική κληρονομιά του Εργοστάσιου Φωσφορικών Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που χωρίς κόστος και με την ένοχη σιωπή του ελληνικού Δημοσίου ξεφορτώθηκε ανέξοδα υλικό με ραδιενεργά υπολείμματα, που είχε έρθει από το Κογκό! Στην περίπτωση αυτή, παραβιάστηκε απόλυτα η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Αντί της επιχείρησης, το κόστος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βόμβας ανέλαβε, αφού τέλειωσε το “πάρτι”, ο ρυπαινόμενος, δηλαδή ο ελληνικός λαός.

Επί 20 συναπτά έτη τα ραδιενεργά απόβλητα, αντί να τύχουν ειδικής διαχείρισης, στέλνονταν χύμα με φορτηγά σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στο Σχιστό, ρυπαίνοντας το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής. Ο δυτικός άνεμος που συχνά φυσάει στο Σχιστό σήκωνε ψηλά την λευκή πούδρα και την έφερνε στις γειτονιές του Χαϊδαρίου, του Αιγάλεω, σε όλο το Λεκανοπέδιο. Πόσοι άραγε να εισέπνευσαν την τοξική ουσία από το 1979 έως το 2006, που άρχισε η προσπάθεια αποκατάστασης;

Φέτος, 13 χρόνια μετά την έναρξη αυτής της προσπάθειας (!), ξεκινά η τελική φάση κάλυψης της χωματερής Σχιστού, της πιο επικίνδυνης στην Ελλάδα. Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ιστορία. Μια ιστορία ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος με την ανοχή του κράτους. Αλλά και με την τρομερή γραφειοκρατία, που οδήγησε στα δικαστήρια τον άνθρωπο της αυτοδιοίκησης που αγωνίστηκε να λύσει το πρόβλημα. Μιλούν στην κάμερα του “Χαϊδάρι Σήμερα” ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά, κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button