Χαϊδάρι, σχολική στέγη: “Κανείς δεν αμφισβητεί τα προβλήματα – Έτσι θα πάμε πιο πέρα από τα λόγια”


γράφει ο Δημήτρης Τσατσαμπάς
Τα σχολεία είναι προτεραιότητα – Τα παιδιά και το μέλλον τους δεν μπορούν να περιμένουν
Η κατάσταση των σχολικών υποδομών αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας καθώς το σχολείο αποτελεί «δεύτερο σπίτι» των παιδιών και επηρεάζει άμεσα τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μια γρήγορη ματιά όμως στα δημοσιεύματα και τις δημόσιες συζητήσεις ιδιαίτερα των μελών της σχολικής κοινότητας, μαθητών εκπαιδευτικών και γονιών, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τη γενικευμένη δυσαρέσκεια σχετικά με τη διαχείριση των σχολικών αναγκών στο Δήμο μας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία είναι σοβαρά και υπαρκτά: ελλείψεις στη βασική λειτουργική υποστήριξη, ασυντήρητες υποδομές, απουσία στατικών ελέγχων, προχειρότητα και αποσπασματικες παρεμβάσεις.
Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων. Εκεί που διαφοροποιούνται οι απόψεις είναι στο ποιος ευθύνεται.
Η συντήρηση και διαχείριση των σχολικών υποδομών, καθώς και η παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποστήριξης, δεν είναι προαιρετικό καθήκον για τους Δήμους αλλά βασική τους υποχρέωση.
Όταν η κατάσταση των σχολικών μονάδων είναι ανεπαρκής, η δημόσια πίεση και η ενεργή αντίδραση των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένες.
Ωστόσο, η κριτική πρέπει να είναι εποικοδομητική και να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις.
Η σημερινή δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που παρέλαβε, οφείλει και μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, να ιεραρχήσει τις ανάγκες και να δώσει άμεσες λύσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Γιατί ο Δήμος διαθέτει αμειβόμενες υπηρεσίες, που υπάρχουν για να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών, και τα σχολεία πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
Γιατί πέρα από την κρατική χρηματοδότηση που δε δίνεται και ορθώς διεκδικείται, υπάρχει και η διαθέσιμη χρηματοδότηση για τα σχολεία, η οποία πρέπει να αξιοποιείται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Γιατί υπάρχουν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, χρήματα των πολιτών, που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα.
ΕΙναι ώρα να αφήσουμε πίσω τις καθυστερήσεις, τις δικαιολογίες και την αδράνεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη, τα μέσα και τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές σχολικές υποδομές.
Η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην επισήμανση των προβλημάτων, αλλά στην αποφασιστικότητα, στη συνεργασία, στη στοχευμένη δράση, στην αποτελεσματικότητα.
Με διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ένα ξεκάθαρο σχέδιο προτεραιοτήτων, τα σχολεία μας μπορούν να γίνουν πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
Δικαιολογίες δεν υπάρχουν – Είναι επιτακτική η ανάγκη για δράση, για ουσιαστικές λύσεις, για ένα σχολικό περιβάλλον αντάξιο των αναγκών και των προσδοκιών της τοπικής μας κοινωνίας.
Γιατί τα παιδιά και το μέλλον τους δεν μπορούν να περιμένουν.