ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Η Υπηρεσία Καθαριότητας σε νέες (νομικές) περιπέτειες

Τα προβλήματα στο Χαϊδάρι σχετικά με την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι γνωστά. Ένα μέρος τους αποδίδεται από την διοίκηση στο Δήμου στην έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Την ώρα αυτή το ενδιαφέρον στην Καθαριότητα μονοπωλεί η υπόθεση 26 “παρατασιούχων” εργαζόμενων, που απασχολούνταν για περισσότερο από τρία συνεχόμενα χρόνια στο Δήμο Χαϊδαρίου. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων τους. Άσχετα αν όλο το προηγούμενο διάστημα τους διατηρούσε στις θέσεις τους με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι 26 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι ζήτησαν και έλαβαν μήνυμα συμπαράστασης από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που θα χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» στον δικαστικό αγώνα που δίνουν για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, με ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, μέχρι την οριστική έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Καταφεύγουν στη δικαιοσύνη

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στο τμήμα εργατικών διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πρόκειται να εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι. Με αίτηση τους προς το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα έχουν κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, μέχρι την έκδοση της απόφασης. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου.

Σελέκος: «Είστε απαραίτητοι»

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τόνισε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δίνουν αγώνα επιβίωσης για μια δουλειά που κάνουν αρκετά χρόνια. Αρχικά επιλέχθηκαν 35 άτομα με 8μηνη σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ, που παρατάθηκε αρκετές φορές. Σήμερα έχουν κλείσει τρία χρόνια και κάτι μήνες. Το αίτημά τους το χαρακτήρισε δίκαιο. Ο κ. Σελέκος τους υποσχέθηκε πως θα βεβαιώσει πως αυτοί οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για το Δήμο.

«Μύλος» με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Υποστήριξε πως η προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ «μπάζει» από όλες τις πλευρές. Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί οι μισοί στον αριθμό, που προβλέπονταν για το Δήμο μας. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς που ανέλαβαν καθήκοντα, έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και δεν μπορούν να εργαστούν σε αυτό το κομμάτι. Επίσης ο ΑΣΕΠ δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έλεγχου της προκήρυξης 3Κ, στοιχείο που θα χρησιμοποιούσουν στο δικαστήριο.

Ακόμα ο δήμαρχος θεώρησε ως σε περίπτωση που δεν παραταθούν οι συμβάσεις, θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη προσωπικού και σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης. Κάτι που θα έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και υγεία των κατοίκων. «Πιστεύουμε πως η 7η Μαρτίου θα είναι μια νικηφόρα μέρα για αυτούς», κατέληξε ο δήμαρχος.

Χαϊδάρι: Η Υπηρεσία Καθαριότητας σε νέες (νομικές) περιπέτειες 3
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου, Κώστας Δημουλάς.

Κώστας Δημουλάς: «Τα παίζουν όλα για όλα οι συνάδελφοι»

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου, Κώστας Δημουλάς. Όπως είπε οι 26 εργαζόμενοι ξεκίνησαν έναν δικαστικό αγώνα εδώ και δύο χρόνια, από τότε που έληξαν οι συμβάσεις τους και η κυβέρνηση πήγε να τους απολύσει. Το αίτημά τους το χαρακτήρισε δίκαιο και αυτονόητο. Κατά την άποψη του η στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της απόφασης και την εξέλιξή της. «Τα παίζουν όλα για όλα οι συνάδελφοι. Το συμφέρον είναι και για την υπηρεσία Καθαριότητας και όχι μόνο για εκείνους», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ομόφωνο ναι στο αίτημα τους

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ο Ανδρέας Μποζίκας υποστήριξε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρέπει να σκεφτούν αν μπορούν να πουν όχι στο δίκαιο αυτό αίτημα τους, σαν εργοδότες και σαν άνθρωποι.
Ο Βαγγέλης Ντηνιακός ρώτησε αν μπορούν να συνδράμουν στην έκβαση μιας θετικής απόφασης του δικαστηρίου σε έναν ευαίσθητο τομέα για την πόλη μας. Η παράταξή του συμφωνεί απόλυτα στο αίτημα των εργζομένων.

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος τους ενέταξε στην κατηγορία των απαραίτητων για το Δήμο. Τόνισε ακόμα πως υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα και πρέπει να παρθεί από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα. Πρόσθεσε πως στο άμεσο μέλλον θα προκύψουν προγράμματα που θα έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη συλλογή των απορριμμάτων αλλά και τη δραστική μείωση τους.

Ο Ηρακλής Δρούλιας συμφώνησε με τη σειρά του πως είναι εύκολο να πει κανείς ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ευελπιστεί πως με το νέο στόλο καθαριότητας τα προβλήματα αυτά εν μέρει θα λυθούν. Πρότεινε όμως να υπάρξει ένα καινούριο σύγχρονο αποδοτικό και λειτουργικό οργανόγραμμα του Δήμου.

Τέλος ο Κώστας Ασπρογέρακας αφού συμφώνησε με την πρόταση, επανέλαβε πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, εξ αντικειμένου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Θεώρησε πως ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημαίνει θετική δικαστική έκβαση.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου πέντε μήνες.


Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button