ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Επιστροφή στα θρανία για την Γ’ Λυκείου – Πώς κύλησε η πρώτη μέρα

Σε μία διαφορετική σχολική πραγματικότητα, επέστρεψαν σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου οι μαθητές της Γ’ Τάξης των Λυκείων του Χαϊδαρίου. Η σχολική κοινότητα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η διάθεση των παιδιών ήταν καλή, η προσέλευση ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν και ελλείψεις.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το σύνολο των κανόνων που έχουν επιβληθεί είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από Υπουργείο Παιδείας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν πλήρως.

Θερμομετρήσεις των μαθητών κατά την είσοδό τους στο σχολείο δεν έγιναν λόγω έλλειψης κατάλληλων θερμομέτρων λήψης θερμοκρασίας χωρίς επαφή.

Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ στην παρούσα φάση ουσιαστικά δεν είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία των μαθητών στο σχολείο, το ποσοστό προσέλευσης προσεγγίζει το 70% (μπορούν οι γονείς με μια υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσουν την ύπαρξη στην οικογένεια προσώπου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και έρχεται σε άμεση επαφή με τον μαθητή). Με βάση αυτό το ποσοστό προσέλευσης, αναμέναται ότι δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστιμού στις αίθουσες. Υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις που μαθητές εμφανίστηκαν μόνο στο γραφείο της διεύθυνσης για να επικυρώσουν την υποβολή των μηχανογραφικών τους δελτίων, για τη συμμετοχή τους στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Ως προς τις πολυσυζητημένες ζωντανές βιντεοπροβολές των μαθημάτων δεν γίνονται στα σχολεία της πόλης λόγω έλλειψης εξοπλισμού.  

Προσπάθειες για επαναφορά κανονικής λειτουργίας του σχολείου

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επικοινώνησε με τον διευθυντή του 3ου Λυκείου Χαϊδαρίου, κ. Παντελή Παπαδάκη, και του ζήτησε να μεταφέρει την εικόνα από τη σημερινή επανέναρξη του σχολείου.

Χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον αριθμό της προσέλευσης των μαθητών, που έγινε κανονικά στις 8:15 το πρωί. Ακολουθώντας τις υποδείξεις των υπουργείων, η πρωινή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο δεν έγινε και κατευθύνθηκαν απευθείας προς τις τάξεις. Η έξοδος για διάλειμμα γίνεται σε διαφορετική ώρα για κάθε τμήμα, όπως και ο προαυλισμός σε διαφορετικό σημείο για τους μαθητές κάθε τμήματος.

Από τους εκπαιδευτικούς έγινε ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς επίσης και μια ευρύτερη συζήτηση επαναφοράς μαθητών και εκπαιδευτικών σε κανονική λειτουργία του σχολείου, υπό αυτές τις συνθήκες και κλιματισμού στην ατμόσφαιρα της σχολικής ζωής.

Ο κ. Παπαδάκης απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, μας είπε πως διέκρινε στα πρόσωπα των παιδιών συναισθήματα χαράς για την επανένωση μετά από πολύ καιρό. Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός παιδιών προσήλθε στο σχολείο με μάσκες και γάντια, ενώ για όσους δεν είχαν μαζί τους και θέλησαν να χρησιμοποιήσουν, υπάρχουν αρκετά προς διάθεση τους στο γραφείο. 

Τα συνολικά μέτρα προστασίας

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» προσπάθησε να συνομιλήσει με τους διευθυντές και των άλλων Λυκείων της πόλης, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Η αγωνία για την ομαλή επανέναρξη των Λυκείων αλλά και η εκπνοή της προθεσμίας για την αποστολή των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν επέτρεψαν τη συνομιλία μαζί τους.

Σε ανάρτηση του στην ηλεκτρονική σελίδα του σχολείου, η διεύθυνση και το προσωπικό του 4ου Λυκείου σημειώνει:
“Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του σχολείου μας από τη Δευτέρα, 11/05/2020:
• Έγινε απολύμανση του σχολείου από ειδικό συνεργείο του Δήμου
• Το σχολείο θα καθαρίζεται 2 φορές την ημέρα από 3 καθαρίστριες
• Οι τουαλέτες θα έχουν πάντοτε σαπούνι και χειροπετσέτες
• Τοποθετήθηκαν αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα
• Στο Εργαστήριο Πληροφορικής θα χρησιμοποιείται μεμβράνη οικιακής χρήσης στα πληκτρολόγια/ποντίκια κάθε φορά που αλλάζουν οι μαθητές
• Τα θρανία έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση 1,5μ
• Τα παράθυρα θα παραμένουν πάντοτε ανοικτά
• Έχει συσταθεί ομάδα διαχείρισης υπόπτων κρουσμάτων COVID-19 και έχει οριστεί ειδικός χώρος απομόνωσης
• Οι μαθητές έχουν χωριστεί σε δύο υποτμήματα τα οποία θα έρχονται στο σχολείο ως εξής: Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή το ά υποτμήμα, Τρίτη- Πέμπτη το β΄υποτμήμα και την επόμενη εβδομάδα αντίστροφα
• Κάθε τάξη θα έχει ξεχωριστό προαύλιο
• Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας και την εφαρμογή τους σύμφωνα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Ε.Ο.Δ.Υ. και θα ενημερώσουν τους μαθητές ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους (αποφυγή συνωστισμού/τήρηση αποστάσεων, τακτικό πλύσιμο χεριών/χρήση αντισηπτικού κλπ)
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι φέτος τα μαθήματα θα λήξουν στις 12/06 χωρίς τη διεξαγωγή προαγωγικών/απολυτήριων εξετάσεων. Οι βαθμοί θα αποσταλούν με e-mail.
Περιμένουμε να επιστρέψουν μαθητές μας με ανοιχτή καρδιά και τις σωστές προσδοκίες ώστε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία να ολοκληρώσουμε τη φετινή σχολική χρονιά!
Ακόμα σας ενημερώνουμε ότι το κυλικείο δε θα λειτουργεί από Δευτέρα, 11/05, ενώ το delivery εξακολουθεί να απαγορεύεται”.

Οι επόμενες μέρες και τα αποτελέσματα θα κρίνουν τη συνέχεια

Η σημερινή επιστροφή για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα αποτελέσει ένα κρας τεστ και για την επιστροφή των υπολοίπων μαθητών, τη στιγμή που υπάρχουν αμφισβητήσεις από διάφορες πλευρές για το άνοιγμα των σχολείων για λίγες μέρες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, υπό τον φόβο της διασποράς του κοροναϊού, όπως επίσης και για το μέτρο της live προβολής των μαθημάτων.
Την επόμενη εβδομάδα, την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν αυτοί της Α’ και Β’ λυκείου και των Γυμνασίων.
Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button