ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΥ ΖΕΙΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Χαϊδάρι HUB: Δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βιωματικά εργαστήρια

Ανήκεις στους δυνητικά ωφελούμενους; Επικοινώνησε άμεσα με τη νέα δομή Haidari Sosial Hub. Σκοπός του είναι να παρέχουν τις υπηρεσίες του Hhub σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες. Η ομάδα των ψυχολόγων του κέντρου υποστηρίζουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο πλαίσιο ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων. Επίσης διενεργούνται και βιωματικά εργαστήρια.

Τι είναι ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ενδυνάμωση

Στο πλαίσιο της ατομικής συμβουλευτικής συζητούνται δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην καθημερινότητα, με στόχο τη σωστή διαχείριση, την μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, την υιοθέτηση πιο ωφέλιμων συμπεριφορών και τρόπου σκέψης και τελικά την βελτίωση της διαβίωσής τους και την κοινωνική συμμετοχή.

Παράλληλα στο πλαίσιο των ομαδικών συναντήσεων που κυρίως αφορούν γονείς και εκπαιδευτικούς, εστιάζουμε σε έναν κοινό προβληματισμό που έχει ανακύψει από τα ίδια τα μέλη της ομάδας. Αρχικά παρέχεται πληροφόρηση για το εκάστοτε θέμα και στη συνέχεια προσαρμόζουμε την συγκεκριμένη θεματική στα προσωπικά βιώματα των ατόμων αυτών. Η ομάδα βοηθάει τα άτομα να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, να νιώσουν ότι ανήκουν σε ένα σύνολο με παρόμοιες δυσκολίες, έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν και να ακούσουν διαφορετικές οπτικές.

Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να πραγματοποιήσουν εργαστήρια με διάφορες θεματικές ενότητες αναλόγως τον πληθυσμό- στόχο (γονείς, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, παιδιά κ.α.).

  • η συμμετοχή όλων είναι πάντα απαραίτητη
  • τα μέλη  διασυνδέονται
  • η μάθηση λαμβάνει χώρα μέσω μιας ενεργού και συνειδητής συμμετοχής του όλου προσώπου – με το πνεύμα, το μυαλό, την ενέργεια και το σώμα, περιλαμβάνοντας την αίσθηση και το συναίσθημα, τη διαίσθηση και τη φαντασία, τον προβληματισμό.

Συνήθως οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που δρουν στην ομάδα και ο ρόλος του ειδικού έγκειται περισσότερο στον συντονισμό. Η ομάδα πραγματοποιείται μέσω διαφόρων τεχνικών π.χ role play, μέσω ιστοριών, καταιγισμός ιδεών, μελέτη περίπτωσης. Μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε τεχνικής, ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα, τις σκέψεις που δημιουργήθηκαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κάθε συμμετέχοντας, αναπλαισιώνοντας τέλος ο ειδικός με το θεωρητικό κομμάτι.

Τι είναι Βιωματικό Εργαστήριο

Τα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιούνται με στόχο άτομα που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή άτομα που διαφέρουν μεταξύ τους αλλά τους ενδιαφέρει η θεματική ενότητα. Συνήθως εποπτεύονται από δυο συντονιστές οι οποίοι είναι κατάλληλα καταρτισμένοι στη θεματολογία.

Στόχος των βιωματικών εργαστηρίων είναι η ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων μέσα από βιωματικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται και συντονίζονται από τους συντονιστές, προκειμένου να ενεργοποιηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να αλληλοβοηθηθούν.

Τα βιωματικά εργαστήρια είναι βασισμένα σε θεωρητικό πλαίσιο και σε πρακτικό(ασκήσεις rollplaying).

Τι κάνει ο Κοινωνικός Λειτουργός

Το αντικείμενο εργασίας του Κοινωνικού Λειτουργού στο πρόγραμμα είναι η ανίχνευση, διερεύνηση, καταγραφή και µελέτη των αναγκών του ατόμου ώστε να λάβει τις απαραίτητες για αυτόν και την οικογένεια του υπηρεσίες. Μέσω της λήψης του Κοινωνικού Ιστορικού, ο κοινωνικός λειτουργός ενημερώνει τον ωφελούμενο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος και τον βοηθάει στη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες όποτε χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής στις δράσεις του έργου έχουν οι Δημότες Χαϊδαρίου με προτεραιότητα σε αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες:

  • Άτομα και οι οικογένειες τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ΚΕΑ που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία
  • Νεαρά ζευγάρια ή/και μητέρες ή/και νέες και δυνάμει μητέρες και οι σύζυγοι/σύντροφοί τους
  • Εκπαιδευτικοί και μαθητές
  • Νέοι που βρίσκονται εκτός κατάρτισης, εκπαίδευσης & απασχόλησης
  • Άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) και οι οικογένειες αυτών
  • Εμποδιζόμενα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Χρονίως πάσχοντες ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα και οικογένειες που συμβιούν ή φροντίζουν ηλικιωμένους

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του HUB ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Για την διαδικασία ένταξης στην δράση μπορείτε να απευθύνεστε:
Στο «Hhub» Πνευματικό Κέντρο «Στέγη Πολιτισμού»
Υπεύθυνοι: Μαθιουδάκη Κατερίνα, Μπάρκα Θεοδώρα
Δ/νση: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι,  ΤΚ 12461
Τηλ: 2109996339
Email:  [email protected]
Εξυπηρέτηση κοινού: 09:00-17:00 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button