ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Αναλυτική συζήτηση Δήμου – Ένωσης Γονέων για τα σχολεία

Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαϊδαρίου

Την Τετάρτη 23-02-2022, πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο του Δημάρχου Χαϊδαρίου συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και την Αντιδήμαρχο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων και Πολιτικής Προστασίας με εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου και της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου.

Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν στα κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων, τη συντήρηση των κτιρίων, την καθαριότητα, τα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και τον οικονομικό απολογισμό των Νηπιαγωγείων.

• Κτιριακό

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων εκθέσαμε τα πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχολικές μονάδες του δήμου, τα οποία εδώ και μήνες δεν έχουν λυθεί. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή ως τώρα, καθώς και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι άμεσα (μέσα σε αυτή ή την άλλη βδομάδα) περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εργολαβίας για τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τη μόνωση του 10ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου. Για τα προβλήματα στα υπόλοιπα σχολεία θα δοθεί εργολαβία αργότερα χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικά, για το 9ο Δημοτικό Σχολείο αναμένεται να γίνει μόνωση κι αφού ολοκληρωθεί αυτό θα μπορεί να γίνει το βάψιμο. Για το 2ο Δημοτικό Σχολείο οι δύο αίθουσες του ορόφου και ο διάδρομος θα ελεγχθούν το επόμενο τρίμηνο, δεν θα γίνουν άλλες εργασίες για την ώρα.

Για το 7ο Νηπιαγωγείο αναμένεται απάντηση από την ΚΤΥΠ, χωρίς να είναι σαφές ποιες ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.Στο Δαφνί αναμένεται ανέγερση νέου κτιρίου, αλλά η διαδικασία έχει παγώσει καθώς η δημοτική αρχή αναμένει (!) συνάντηση με την ΚΤΥΠ, που έχει, ήδη, αναβληθεί 2 φορες.

Για το 8ο Νηπιαγωγείο αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέας αίθουσας. Ως προς το θέμα της επικινδυνότητας της αυλής δεν υπήρχε σαφής απάντηση, εάν θα προχωρήσει η λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών (παγκάκια, τάπητας).Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο δε δίνει η τεχνική υπηρεσία έγκριση για το ζήτημα της στατικότητας του κτιρίου και δεν υπάρχει σαφές πρόγραμμα για τη λύση των υπόλοιπων ζητημάτων (διάδρομος, φωτοτυπικό κτλ.)

Καθαριότητα

Ως προς το θέμα της καθαριότητας εξηγήσαμε ότι είναι ανεπαρκής και οι καθαρίστριες είναι επιβαρυμένες με την απολύμανση των αιθουσών λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό μια καθαρίστρια να προλάβει μέσα στη βάρδια της να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα και απολύμανση. Επίσης, τονίσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση απουσίας μιας καθαρίστριας για την άμεση αντικατάστασή της κι ότι χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε καθαριότητα.

Ενημερωθήκαμε ότι για όλα τα σχολεία του Χαϊδαρίου σε όλες τις βαθμίδες υπάρχουν 45 καθαρίστριες (30 πλήρους απασχόλησης, 15 μερικής).Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα από τη μεριά των σχολείων ως προς αυτό το ζήτημα και ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθεί η ανάγκη για απολύμανση. Προέταξε τα αυξημένα κόστη της ενέργειας ως ανασταλτικό παράγοντα κάλυψης αυτών των αναγκών και πρότεινε να αγοραστούν νέα απολυμαντικά πιο ενισχυμένα.

• Νηπιαγωγεία

Ως προς τον οικονομικό απολογισμό των Νηπιαγωγείων απαντήθηκε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται όλα τα χρόνια με αυτόν τον τρόπο.

• Μέτρα προστασίας

Ως προς το θέμα των μασκών που είχαμε ζητήσει να προμηθευτούν τα σχολεία ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα βρει προμηθευτή, για να αγοράσουν όλα τα σχολεία μάσκες.

Ως προς τη διεύρυνση του ωραρίου του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το κλιμάκιο δεν δέχεται να διευρύνει το ωράριο πριν τις 9 το πρωί, οπότε αναμένει απάντηση, εάν η διεύρυνση του ωραρίου θα γίνει τις απογευματινές ώρες. Για την πρωινή κάλυψη αναζητά προσφορές από ιδιωτικά κέντρα, όπου το κόστος διενέργειας θα καλύπτει ο δήμος.

Συμπερασματικά, τα οξυμένα προβλήματα, ως αποτέλεσμα κεντρικών επιλογών υποχρηματοδότησης, των αντίστοιχων υπουργείων, εσωτερικών και υποδομών, παραμένουν και τις συνέπειες της ζούμε καθημερινά στα σχολεία. Η Διοίκηση του Δήμου, περιορίζεται στην αναμονή ή την αποστολή “αιτημάτων”, ενώ απαιτούνται πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, θέτοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των σχολείων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τη δημοτική αρχή. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, σε κατεύθυνση διεκδίκησης μπορεί να θέσει τα δίκαια αιτήματά μας στο προσκήνιο ώστε να πιεστεί ο κάθε κρίκος του κράτους, ξεκινώντας από το κεντρικό και καταλήγοντας στο μικρό του δήμου, να πάρει θέση, να τα ιεραρχήσει, να τα ικανοποιήσει.

-Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαϊδαρίου
-Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button