Η φωτιά στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, όπως φαινόταν από το Χαϊδάρι. (Φωτό Γιάννης Αθανασόπουλος)

Πάνω από μια μέρα καίει η φωτιά στη Μεταμόρφωση, στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, και οι ειδικοί επισημαίνουν το σοβαρότατο πρόβλημα της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δυτική Αττική και το Χαϊδάρι αντιμετώπισαν περιστατικό ρύπανσης εχτές 15/8, λόγω της φοράς του αέρα. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση ρύπων για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο.

Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά στον εξωτερικό χώρο, όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την θέσουν υπό έλεγχο στο εσωτερικό του κτηρίου, ώστε να μπορέσουν να μπουν για να ολοκληρώσουν την πυρόσβεση, αλλά και να διαπιστώσουν και τα αίτια που ξέσπασε η φωτιά. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ακόμα βγαίνουν πυκνοί καπνοί, καλύπτοντας τον αττικό ουρανό στα πέριξ του σημείου της φωτιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες και σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους, καθώς το νέφος που δημιουργείται από την καύση των πλαστικών, είναι τοξικό.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη φωτιά, εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν τις 7:00 και ακριβώς λόγω των εύφλεκτων υλικών που άρχισαν να καίγονται, οι φλόγες πήραν πολύ γρήγορα διαστάσεις, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου. Προβληματισμός επικρατεί, επίσης και για τη στατικότητα του κτιρίου, καθώς τμήμα του έχει καταρρεύσει.

Τοξικός ο καπνός

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Μεγάλη φωτιά τώρα στη Μεταμόρφωση - Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας


Καρκινογόνες ουσίες

Ιδιαίτερα ανησυχητική πάντως είναι η εκτίμηση του Μιχάλη Πετράκη, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας την επικινδυνότητα από τις τοξικές ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εισπνέονται από τους πολίτες. Ο κ. Πετράκης τόνισε πως αυτές οι τοξικές ουσίες ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, ενώ η εκτίμησή του είναι πως το νέφος μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις ποινές που επισύρει η αμέλεια για μία τέτοια φωτιά με το παράδειγμα της Αμερικής να εξηγεί πόσο αυτή σοβαρή κρίνεται αλλά και πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα για τον δράστη.

Συγκεκριμένα, είπε:

“Πιο τοξικός δεν μπορεί να είναι αυτός ο καπνός . Σε μεγάλα κράτη που έχουν βαριές βιομηχανίες τέτοια περιστατικά επιδικάζονται με βαριά πρόστιμα από τη δικαστική αρχή γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία και λόγω του ότι μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτό το νέφος μπορεί να φτάσει μέχρι και την Κρήτη. Αυτό το νέφος μπορεί να δημιουργήσει τοξικά προβλήματα. Έχει να κάνει με το αναπνευστικό αλλά μιλάμε για ουσίες καρκινογόνες. Η φωτιά θα σβήσει, θα υπάρξει οτιδήποτε αναπόφευκτο, αλλά αυτός ο καπνός είναι κακός για την υγεία μας. Είναι τοξικός και καρκινογόνος. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα. Τι μέτρα να ληφθούν; Να καθαριστούν οι επιφάνειες; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρόστιμα για μία τέτοια αμέλεια από βαριές βιομηχανίες μπορεί να φτάσει στα 600 ή 700 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι ουσίες.
https://www.dailymotion.com/embed/video/x7vludt

Οδηγίες από την Περιφέρεια Αττικής

Νέα ενημέρωση υπήρξε πριν από λίγο από την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με αυτή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε πως “προτεραιότητα μας η προάσπιση της δημόσιας υγείας”, ζήτησε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποστείλει στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Βάσει αυτών, μέχρι και χθες αργά το απόγευμα:

-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία της υγείας τους:

1. Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.

5. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τον Μάιο του 2020 σημειώθηκε μία ακόμη αντίστοιχη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μάνδρα, ενώ γενικότερα οι πυρκαγιές σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.