ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Φρίκη με τις χελώνες του Βοτανικού Κήπου Χαϊδαρίου”

Ακρωτηριασμένη χελώνα, σήμερα στον Διομήδειο Κήπο.

Γράφει ο Χρήστος Ρούσσος

Δεκάδες νεροχελώνες ακρωτηριασμένες και νεκρές από ανεύθυνες ενέργειες έκθεσης των ζώων σε κίνδυνο από τους διαχειριστές του Κήπου. 

Σήμερα σε επίσκεψη μου στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι είδα την μεγάλη λίμνη με τις νεροχελώνες, που αριθμούσαν πάνω από 100 άτομα άδεια από νερό και μερικές μόνο χελώνες στον στεγνό πυθμένα. Κάποια χελώνα που είδα να προσπαθεί να κινηθεί χωρείς να βγάζει τα πόδια της, μου έκανε εντύπωση και κατέβηκα στον πυθμένα της λίμνης να δω τη συμβαίνει. Τότε διαπίστωσα την φρίκη, ότι τα πόδια της ήταν φαγωμένα από κάποια ζώα, αλεπούδες η σκυλιά, που λόγω απουσίας του νερού μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση και να επιτεθούν στις νεροχελώνες. Μετά από αυτήν την χελώνα και άλλη πιο πέρα και άλλη και άλλη, σχεδόν όλες οι χελώνες ήταν με φαγωμένα πόδια. Το γεγονός συνέβη προφανώς τις νυχτερινές ώρες, τουλάχιστον στις χελώνες που είδα, γιατί τα αίματα ήταν ακόμα νωπά. Το φρικαλέο γεγονός ήταν σε εξέλιξη από την πρώτη μέρα που άδειασαν το νερό της λίμνης.

Αμέσως, με μια ακρωτηριασμένη χελώνα στο χέρι πήγα στον υπεύθυνο του Κήπου κ. Σούλιο. Του είπα ότι ευθύνεται γι’ αυτό και για ό,τι συνέβη στις νεροχελώνες, γιατί όταν αποφάσισαν να καθαρίσουν την λίμνη δεν μάζεψαν τις νεροχελώνες να τις πάνε προσωρινά σε έναν άλλο χώρο, αφού χωρίς το νερό έμειναν απροστάτευτα τα ζώα. Μου έλεγε διάφορα προσπαθώντας να αποποιηθεί την ευθύνη και πήρε τηλέφωνο κάποιον να πάει να μαζέψει τις χελώνες, κατόπιν της καταστροφής βέβαια. Πήγα και εγώ και μάζεψα όσες χελώνες είχαν απομείνει μέσα στην λίμνη και όσες μπόρεσα να βρω τριγύρω και μαζί με τον υπάλληλο του Κήπου τις βάλαμε σε μια παρακείμενη λίμνη. Δυστυχώς όλες ακρωτηριασμένες… Άγνωστο αν επιβιώσουν…

Την ακρωτηριασμένη χελώνα που πήγα στον υπεύθυνο του Κήπου, κ. Σούλιο, κατόπιν την πήρα μαζί μου και την πήγα στην ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μενελάου 134, Καλλιθέα). Κατήγγειλα το γεγονός και παρέδωσα την νεροχελώνα για περίθαλψη…

Καλό είναι να μην δημοσιεύονται φωτό με νεκρά η τραυματισμένα ζώα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ευθύνη κάποιου που πρέπει να καταγγελθεί με την απόδειξη των αποτελεσμάτων των ανεύθυνων ενεργειών και παραλήψεων που προκάλεσαν των θάνατο ή των τραυματισμό των ζώων.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Στέλιο Σούλιο, ζητώντας την δική του άποψη για το γεγονός.

Να τι μάς είπε: “Η συζήτηση που περιγράφεται είναι απολύτως ανακριβής. Εξηγήθηκε στον κ. Ρούσσο ότι η ανάγκη καθαρισμού της δεξαμενής ήταν επιτακτική και οι χελώνες με την έναρξη των εργασιών μεταφέρθηκαν σε άλλη. Είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο είδος, που είναι εισαγόμενο, παρατηρήθηκε, με επίσημες μελέτες, κανιβαλισμός είτε βρίσκονται εντός λιμνών είτε εκτός. Και το πιθανότερο είναι ότι αυτή είναι η εξήγηση του φαινομένου.”


ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Κοινή Ονομασία: Νεροχελώνα με κόκκινα μάγουλα

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button