ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σε μέγιστο βάθος το υποβρύχιο “Κατσώνης”, περήφανοι οι εργαζόμενοι του ΣκαραμαγκάΤο Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώνει τις θαλάσσιες δοκιμές του υποβρυχίου “Κατσώνης”, που παραδόθηκε από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τον Ιούνιο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο “Κατσώνης” έκανε επιτυχή κατάδυση σε μέγιστο βάθος για υποβρύχιο χωρίς κανένα πρόβλημα και έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε πολεμική διαθεσιμότητα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που οφείλεται στο έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό του Ναυπηγείου, που δηλώνει υπερήφανο.

Το εργατικό δυναμικό του Σκαραμαγκά έδειξε για άλλη μια φορά την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή και επισκευή υποβρυχίων με τεχνολογίες αιχμής, αλλά και φρεγατών, πυραυλακάτων, προσομοιωτών, εμπορικών πλοίων κτλ. Το σημαντικό είναι τα Ναυπηγεία να παραμένουν ανοιχτά και γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση.

Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ, του τέταρτου της σειράς Type 214 που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, αποτελεί ένα μεγάλο άθλο για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού τον Μάρτιο του 2014, όταν ξεκίνησε εκ νέου η ναυπήγηση των υποβρυχίων, οι προσδοκίες για το τελευταίο ήταν χαμηλές λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το υποβρύχιο. Αρκετά από τα υποσυστήματα του ΚΑΤΣΩΝΗΣ είχαν αξιοποιηθεί για την υποστήριξη της λειτουργίας των υπολοίπων τριών υποβρυχίων, ενώ άλλα υποσυστήματα δεν είχαν καν παραδοθεί από τους κατασκευαστές. Χάρις όμως στον ρεαλιστικό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού τα χρήματα που δεσμεύτηκαν για το εν λόγω πρόγραμμα αξιοποιήθηκαν σωστά και σήμερα το υποβρύχιο είναι έτοιμο για να ενταχτεί στον Στόλο.

Εν τω μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου “Τρίαινα”, σε συνέχεια της συνάντησης του Ιουλίου με τον Αν. Υπουργό Άμυνας, Δ. Βίτσα, συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους του Υπουργού, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι ο υπουργός έκανε πράξη τα λεγόμενά του και έχει στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Υπουργείο Οικονομικών (κ. Χουλιαράκη) να συμπεριλάβει και την τροπολογία του ΥΕΘΑ σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο ίδιος το επόμενο διάστημα. Η τροπολογία του ΥΕΘΑ θα προβλέπει τον προγραμματισμό των εργασιών, το κόστος και το χρόνο ολοκλήρωσης εργασιών στο πλαίσιο του ισχύοντος Νόμου 4258/2014, που αφορά την εκτέλεση των εργασιών και την ολοκλήρωση των Υποβρυχίων.
Ως προς την πλήρη λειτουργία του Ναυπηγείου και την ανάπτυξη του, το Σωματείο έχει σταλεί επιστολές στους υπουργούς Σταθάκη, Τζάκρη, Δρίτσα και Κατρούγκαλο και αναμένει συναντήσεις μαζί τους, με στόχο, όπως αναφέρει το Δ.Σ. “μήπως επιτέλους καταφέρουμε και τους πείσουμε να κάνουν πράξη και την δική τους θέση που δεν είναι άλλη από το να συσταθεί η ΕΝΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου και να δοθεί επιτέλους η ώθηση για την ανάπτυξη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, όπως οραματίζεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τους”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button