ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δραπέτες παπαγάλοι στο Πάρκο Νεολαίας, σε συνθήκες άγριας ζωής!

Ο Κίμων Φουντούλης έστειλε στην εφημερίδα μας ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο, που δείχνει δραπέτες παπαγάλους σε συνθήκες άγριας ζωής, στις παρυφές του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί, 15 Δεκεμβρίου.
Δραπέτες παπαγάλοι στο Πάρκο Νεολαίας, σε συνθήκες άγριας ζωής! 1
Οι έξι καταπράσινοι παπαγάλοι, του είδους Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος, “προσδενδρώθηκαν” πάνω σε Μελιά (Πασχαλιά των Ινδιών ή Αγριοπασχαλιά), την οποία είχε φυτέψει ο Κ. Φουντούλης κοντά στο Πάρκο Νεολαίας, στον Πεζόδρομο της οδού Νάξου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οικογένεια των παπαγάλων δεν εκπροσωπείται στην Ευρώπη εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο από τη δεκαετία του 1990 παρατηρείται η διατήρηση πληθυσμών σε άγρια ζωή σε κάποιες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι ότι προέρχονται από πουλιά που έφυγαν από κλουβιά. Αυτοί οι “φτερωτοί απελεύθεροι” λοιπόν, προσαρμόστηκαν πολύ καλά στην άγρια ζωή σε περιοχές που δεν είναι τροπικές.
Έτσι ο Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος Psittacula krameri που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες η εξάπλωσή του περιοριζόταν στα νότια της Ασιατικής ηπείρου και στην υποσαχάρια Αφρική, ζει ελεύθερος πια στην Αθήνα. Το είδος φαίνεται να διασπείρεται σταδιακά αναζητώντας κατάλληλες περιοχές διαβίωσης. Προς το παρόν, φαίνεται ότι περιορίζεται σε αστικές και περιαστικές περιοχές με μεγάλους κήπους και πάρκα. Το εξωτικό αυτό πουλί τρέφεται με διάφορους καρπούς των πάρκων και μεγάλων κήπων, όπως είναι οι “χουρμάδες” φοινικοειδών και οι καρποί του εξωτικού καλλωπιστικού δέντρου Μελία, όπως εικονίζεται και στις φωτογραφίες από την πόλη μας.

 

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ότι το είδος πλέον πρέπει να συμπεριληφθεί στον επίσημο κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας, αφού φαίνεται ότι συντηρεί ένα βιώσιμο πληθυσμό στη χώρα μας.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button