ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Εφηβική παρέα εκτός ελέγχου προκαλεί με τη συμπεριφορά της στην Πλατεία Λαού

Οι περίοικοι της Πλατείας Σκαμπά, πρώην Λαού, στο Δάσος, παρατηρούν με δυσφορία τις συμπεριφορές μιας εφηβικής παρέα “εκτός ελέγχου”, με εκδηλώσεις που μερικές φορές φοβίζουν. Για συμμορία δεν μπορείς να μιλήσεις, αλλά η ομάδα των νεαρών, περίπου 15 άτομα, που συγκεντρώνονται τις βραδινές ώρες και μένουν ως αργά, παρά το κρύο, μετατρέπει την πλατεία σε ένα μικρό γκέτο.

Πρωταγωνιστές είναι ανήλικοι μεταξύ 14 και 17 ετών, μαθητές γειτονικών σχολείων, ανάμεσά τους και μερικά κορίτσια. Σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων, σκοπός των βραδινών συγκεντρώσεων δεν είναι να «πάρουν τον αέρα τους» από τη μελέτη των μαθημάτων τους, αλλά να προκαλέσουν περαστικούς με τη συμπεριφορά τους και και να προβούν σε βανδαλισμούς.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η επιθετικότητα, η ακραία βωμολοχία, η φθορά δημοτικής περιουσίας (παιδική χαρά, παγκάκια κτλ), η ηχορύπανση, ακόμα και μικροκλοπές. Μάλιστα οι νεαροί καθημερινά φροντίζουν να κλείνουν μόνοι τους τα φώτα της πλατείας, κλοτσώντας τους φανοστάτες, με αποτέλεσμα οι περαστικοί να κάνουν το γύρω της πλατείας γιατί φοβούνται να περπατήσουν στο σκοτάδι, ανάμεσα στους επιθετικούς εφήβους.
Οι περίοικοι γνωρίζουν τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και τις οικογένειές τους και ίσως γι’ αυτό διστάζουν να προβούν σε καταγγελίες στην Αστυνομία. Επειδή η γειτονιά είναι μικρή, οι παθόντες προσπαθούν να πλησιάσουν τους γονείς των παιδιών, καλώντας
τους να παρέμβουν, πριν εκτραχυνθεί κι άλλο η κατάσταση. “Μια εφηβική παρέα με ακραίες συμπεριφορές και μικροπαραβατική δράση μπορεί να είναι το προστάδιο της εγκληματικότητας για κάποια από τα μέλη της, αν δεν μαζευτεί έγκαιρα το πράγμα. Η αίσθηση της δύναμης και η ατιμωρησία ίσως οδηγήσουν σε μεγαλύτερα τολμήματα και αυτό θα είναι τραγικό”, είπε στην εφημερίδα μας περίοικος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το καλοκαίρι που η πλατεία δέχεται πολύ κόσμο δεν συμβαίνουν αυτά. Το πρόβλημα εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Πάντως θέμα με ναρκωτικά δεν υπάρχει και το σημειώνουμε αυτό διότι η συγκεκριμένη πλατεία στο παρελθόν είχε γίνει στέκι ναρκομανών, με συχνές εφόδους της αστυνομίας για το λόγο αυτό.

Ακούν, γνωρίζουν, αλλά δεν μιλάνε

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” επισκέφθηκε μεσημεριανές ώρες την Πλατεία Σκαμπά. Μεταξύ άλλων αντικρίσαμε σπασμένα παγκάκια, κατεστραμμένα όργανα στην παιδική χαρά, γυαλιά από σπασμένους λαμπτήρες φωτισμού. Ακόμα, κάθε γωνιά είναι μουτζουρωμένη με γκράφιτι, χωρίς καμία καλλιτεχνική χροιά, έστω. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με κατοίκους, αλλά ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί. «Φοβόμαστε να μιλήσουμε επώνυμα», μας είπαν.
Όπως κάποιοι μας πληροφόρησαν, υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που παρακολουθούν χωρίς -εμφανή τουλάχιστον- ανησυχία τα «κατορθώματα» των παιδιών. Μεταξύ άλλων υπήρξε και η περίπτωση μιας μητέρας, που συνέστησε σε καταστηματάρχη να κλείνει νωρίτερα το μαγαζί του, αν θέλει να είναι ασφαλές, γιατί- κατά την άποψη της- “έτσι κάνουν
τα παιδιά σήμερα”! Η αστυνομία έχει κάνει μερικές φορές την εμφάνισή της σε νυχτερινές ώρες, κυρίως για να συνετίσει με την παρουσία της και χωρίς να προβεί σε κάποια ενέργεια.
  
Οι καταγγελίες έφτασαν στο Δημαρχείο
Το θέμα αυτό απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελευταία
συνεδρίαση το έφερε με ερώτησή του ο Βαγγέλης Ντηνιακός. «Δυστυχώς βανδαλισμοί γίνονται παντού, όχι μόνο στο Χαϊδάρι. Είναι ένα φαινόμενο με κοινωνικά αίτια», απάντησε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος.
Ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας, όταν δεχτεί τηλεφωνική κλήση, δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει ικανή δύναμη.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασπρογέρακας
έθεσε το ίδιο θέμα στην πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης, κ. Αλεξία Παναγοπούλου. Της πρότεινε με την παραπάνω ιδιότητά της να ενημερώσει γι’ αυτό το οξύ πρόβλημα τους διευθυντές των γειτονικών σχολείων. Αυτοί με τη σειρά τους -σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ασπρογέρακα- να καλέσουν όλους τους μαθητές και να προσπαθήσουν με το διάλογο και τη συζήτηση να συνετίσουν τους μαθητές και να τους αποτρέψουν από κάθε είδους παρόμοια ενέργεια, στο άμεσο μέλλον.

 

Πιστεύουμε απλώς ότι πρόκειται για προβληματικές πράξεις μιας στρεβλής ενηλικίωσης, που συνοδεύουν την ανάγκη να “αναγνώρισης” από τα μέλη της παρέας με τολμηρές έως βίαιες ενέργειες. Όμως οι περίοικοι δεν έχουν απεριόριστη υπομονή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button