ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση…

Κάποιες παρεμβάσεις του Δήμου για την ποιότητα ζωής των Χαϊδαριωτών καθυστερούν υπερβολικά, ακόμα κι όταν αφορούν προβλήματα που δεν απαιτούν μεγάλη δαπάνη ή προσπάθεια. Η φράση αυτή συμπυκνώνει το παράπονο των κατοίκων τής Αφαίας, που ζητούν την επίλυση απλών ζητημάτων της καθημερινότητάς τους, μερικά από τα οποία εκφράζονται εδώ και χρόνια, αλλά… “στου κουφού την πόρτα”.


Η όμορφη πλατεία της Αφαίας λειτουργεί σαν “μεσοχώρι” για την ήσυχη συνοικία. Έχει όμως κάποια μικροβλήματα, που παραμένουν άλυτα εδώ και πολύ καιρό, εγκυμονώντας κινδύνους για τους μικρούς επισκέπτες της. 

Συναντήσαμε κατοίκους της Αφαίας ενώ περίμεναν την επιστροφή των παιδιών τους με το πούλμαν από το σχολείο και μιλήσαμε μαζί τους. Μαζί μας και η πρόεδρος του Συλλόγου της συνοικίας, κ. Ζωή Καλογεροπούλου. Στην Αφαία κατοικούν πολλά νέα ζευγάρια και υπάρχουν πολλά παιδιά. Γύρω από αυτά περιστρέφονται τα περισσότερα προβλήματα, που έθεσαν οι μητέρες τους.  

Παιδική χαρά


Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 1Πριν από μερικές μέρες σφραγίστηκε για δεύτερη φορά η παιδική χαρά. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, διότι δεν συμπεριλήφθηκε στο “πρώτο κύμα” επισκευής που έκανε ο Δήμος σε 10 παιδικές χαρές. Τα όργανα είναι φθαρμένα, δεν υπάρχει κατάλληλος τάπητας, η περίφραξη λείπει από κάποιες πλευρές. Η κ. Καλογεροπούλου ρώτησε γιατί την κλείνουν και η απάντηση ήταν εύλογη: “Τη σφραγίζουμε γιατί έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι του Δήμου, αν συμβεί ατύχημα”. Ωστόσο τα παιδιά μπαίνουν από διάφορα σημεία. Τις τελευταίες μέρες χάθηκε και το λουκέτο και τα παιδιά παίζουν με κίνδυνο τραυματισμού.  
Ο συγκεκριμένος παιδότοπος κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια, επί δημαρχίας Σκαμπά. Από τότε λίγες παρεμβάσεις έγιναν. Ούτε καν επαρκής περίφραξη προς την Λ. Αθηνών δεν τοποθετήθηκε. Η πρόεδρος του Συλλόγου έβαζε επί χρόνια το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκινήσει τις διοικήσεις του Δήμου.
Όπως είναι ευνόητο, οι μητέρες των παιδιών με μια φωνή ζητούν να επισκευαστεί η παιδική χαρά, αφού η θυροκόλληση ενός χαρτιού για τον κίνδυνο τραυματισμού μπορεί να βγάζει την ευθύνη από τους υπεύθυνους, αλλά δεν προστατεύει ουσιαστικά τους λιλιπούτειους παράνομους (!) χρήστες της, που ξεφεύγουν από την προσοχή των γονιών. 
Πλατεία με προβλήματα 

Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 3
Η πλατεία της Αφαίας, όταν έχει καλό καιρό, θυμίζει “μεσοχώρι” χωριού. Μαζεύεται καθημερινά πολύς κόσμος και πάρα πολλά παιδιά. Όμως το παιχνίδι και εδώ -εκτός από την παιδική χαρά- κρύβει κινδύνους:
– Φρεάτια αυτόματου ποτίσματος χάσκουν ανοιχτά. 
– Βίδες στις κολώνες προεξέχουν επικίνδυνα, απειλώντας με τραυματισμό παιδιά που παίζουν γύρω τους. 
– Οι ρίζες των δέντρων έχουν σηκώσει τους κυβόλιθους, προκαλώντας ατυχήματα σε μικρούς ποδηλάτες και έχουν σημειωθεί μικροτραυματισμοί -ευτυχώς.
– Οι γωνίες του κεντρικού παρτεριού έχουν σπάσει και οι πέτρες αποτελούν παγίδα τραυματισμού για τους μικρούς επισκέπτες της πλατείας που παίζουν γύρω.
Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 5

Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 7

Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 9

Όσα περιγράφουμε πιο πάνω απαιτούν λίγες ώρες εργασίας για να διορθωθούν. Πόσο ακόμη πρέπει να περιμένουν οι φαν της πλατείας;

Υπόγεια διάβαση
Η διάβαση κάτω από την Εθνική Οδό, που οδηγεί στη στάση του λεωφορείου προς Αθήνα, έτσι κι αλλιώς προκαλεί τον φόβο στους κατοίκους της Αφαίας, αφού έχουν συμβεί στο παρελθόν επιθέσεις κατά γυναικών. Την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Άλλες φορές δεν υπάρχει καθόλου φως και άλλες επικρατεί ημίφως.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι Αφαιώτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με δικό τους μέσο, κατά τις νυκτερινές ώρες προτιμούν να διασχίσουν την Εθνική Οδό και τις διαχωριστικές μπάρες, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Τα προβλήματα καθημερινότητας της Αφαίας περιμένουν λύση... 11
Αφαία, υπόγεια διάβαση Εθνικής οδού. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ανάβει μόνο η μία σειρά φωτιστικών -και αυτό μετά από επισκευή. Τη νύχτα ο φωτισμός δεν είναι επαρκής. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button