ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εδώ οι χορηγίες… εκεί οι χορηγίες… πού είναι οι χορηγίες του μπιτς βόλεϊ;

Με απασφαλισμένη πολιτική χειροβομβίδα μοιάζει πλέον το θέμα των χορηγιών για τo χολιγουντιανό event του Βeach volley στο Δάσος, την οποία οι “αρμόδιοι” προσπαθούν να ξεφορτωθούν, για να μη σκάσει στα χέρια τους. Μέγα ζητούμενο το αν δόθηκαν επίσημα παραστατικά στους επαγγελματίες της πόλης που πλήρωσαν χορηγίες και αν έγινε καταγραφή στα “κιτάπια” του Δήμου αυτών των χρημάτων. Το πιο απλό και αυτονόητο, δηλαδή ένας αναλυτικός λογαριασμός εσόδων – εξόδων, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, παρά τις πιέσεις, γεγονός που εντείνει την αρνητική κριτική και την ανάλογη φημολογία! 

Εδώ οι χορηγίες... εκεί οι χορηγίες... πού είναι οι χορηγίες του μπιτς βόλεϊ; 1

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής χρονοτριβούν και όχι μόνο αποφεύγουν να παρουσιάσουν τα επίσημα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση της εκδήλωσης, αλλά μετά από παλινωδίες ισχυρίστηκαν τελικά ότι την ευθύνη συλλογής των χρημάτων από τις 21 συνολικά επιχειρήσεις είχε μία αθλητική ομάδα, τα στελέχη της οποίας όμως… έπεσαν από τα σύννεφα!Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ακολούθησε βήμα προς βήμα την δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος, αλλά η έρευνά μας δεν φώτισε ούτε ελάχιστα την κατάσταση. Ξεκινήσαμε από όσα είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Ελευθερία Τοκατλίδου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ρωτήσαμε τα πρόσωπα που υπονόησε ότι μάζεψαν τις χορηγίες, αλλά άκρη δεν βρήκαμε. Ο καθένας από αυτούς δήλωνε παντελή άγνοια και μάς παρέπεμπε σε κάποιον άλλο…

Μήπως, τελικά, διοργανωτής ήταν “κάποιος άλλος” και όχι ο Δήμος; Όχι βέβαια! Πέρα από κάθε αμφιβολία, το Beach volley στην πλατεία του Δάσους ήταν μια εκδήλωση του Δήμου Χαϊδαρίου. Όταν όμως ζητήθηκε ο “λογαριασμός” στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή άρχισε το “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”, δηλαδή ότι οι χορηγίες ήταν ευθύνη όχι του Δήμου αλλά κάποιων τρίτων. Και όμως, χωρίς καν να προκληθεί όφειλε η δημοτική αρχή να προβεί σε δημόσιο απολογισμό, όπως κάνει και ο πιο μικρός σύλλογος για ανάλογες δραστηριότητές του… Και δεν χρειάζεται καθόλου να μεταθέτει την υπόθεση από Συμβούλιο σε Συμβούλιο, τη στιγμή που η τεχνολογία τής επιτρέπει να έχει όλα τα στοιχεία με το πάτημα ενός κουμπιού, σε χρόνο μηδέν (βλέπε και τον απολογισμό του ΑΣΔΑ πιο κάτω).
Ποιος μάζεψε τα λεφτά; Ποιος τα διαχειρίστηκε; Πού πήγαν;
Εδώ οι χορηγίες... εκεί οι χορηγίες... πού είναι οι χορηγίες του μπιτς βόλεϊ; 3

Όταν ολοκληρώθηκε η διοργάνωση πριν ένα μήνα περίπου, το “Χαϊδάρι Σήμερα”, επικαλούμενο τοποθέτηση του τότε δημοτικού συμβούλου Κίμωνα Φουντούλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση σαν “παράδειγμα απροσδιοριστίας του πραγματικού κόστους”, ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μάριο Λιακόπουλο τον λογαριασμό της εκδήλωσης. Περιέργως, δεν δόθηκε απάντηση.

Όσο πέρναγε ο χρόνος το θέμα των χορηγιών κακοφόρμιζε και έφτασε να γίνει αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού του τύπου “πού πήγαν τα λεφτά;” ή οργιαστικών φημών στην πόλη για “διακίνηση μαύρου χρήματος”, για το οποίο δηλαδή δεν εκδόθηκαν επίσημα παραστατικά κατά την είσπραξή του. Έτσι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τσατσαμπάς, επανέφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Ιουλίου, ωστόσο η αντιδήμαρχος κ. Ελευθερία Τοκατλίδου, προσπαθώντας να απαντήσει, δεν διαφώτισε την κατάσταση. Ιδού τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

– Δημήτρης Τσατσαμπάς: «Έχουν ακουστεί πολλά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και έγιναν πολλές συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις χορηγίες που δόθηκαν από επαγγελματίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει υποχρέωση της διοίκησης να καταθέσει απολογιστικά όλα αυτά τα στοιχεία, ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Θα θέλαμε να κατατεθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεσή σας ως διοίκηση, προκειμένου να λάβουμε γνώση».
Εδώ οι χορηγίες... εκεί οι χορηγίες... πού είναι οι χορηγίες του μπιτς βόλεϊ; 5
– Η κ. Ελευθερία Τοκατλίδη απαντώντας δήλωσε ότι το θέμα των χορηγιών
δεν το χειρίστηκε ο Δήμος, αλλά κάποιες εταιρείες, προκαλώντας την παρέμβαση του Δ. Τσατσαμπά, που ρώτησε: «Είναι δυνατό ο Δήμος να παραχωρεί το δικαίωμα των χορηγιών σε εταιρείες;». Τη στιγμή εκείνη ακούστηκαν και άλλες φωνές από την αντιπολίτευση, που εξέφρασαν την απορία πώς είναι δυνατό στο φυλλάδιο της εκδήλωσης να φιλοξενούνται είκοσι χορηγοί, για τα χρήματα των οποίων όμως δεν υπάρχει κανένα απολογιστικό στοιχείο, που να κατοχυρώνει τη διαφάνεια. Η κ. Τοκατλίδη δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της, σχετικά με το θέμα. «Δεν εννοούσα εταιρείες, αλλά την ομάδα Θρίαμβος Χαϊδαρίου, που αυτός έλαβε τις χορηγίες», είπε σε κάποια στιγμή…
Θρίαμβος: “Δεν  έχουμε καμία σχέση”

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Θριάμβου, κ. Χρήστο Μπανάκο, για να ακούσει την άποψή του σχετικά με τις χορηγίες του beach volley, με βάση όσα είπε η κ. Τοκατλίδου. Και ενώ περιμέναμε επιτέλους να μάθουμε τι συνέβη και να κλείσει το θέμα, ο κ. Μπανάκος μάς είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και μάς παρέπεμψε σε άλλο παράγοντα της ομάδας, τον κ. Χρήστο Δρούγκα, ο οποίος, με τη σειρά του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Θρίαμβος δεν έχει καμιά σχέση με τις χορηγίες και ότι απλά θέλησε να πάρει μέρος σε μια εκδήλωση με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, παίζοντας βόλεϊ.  

Μετά απ’ αυτά, τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:
Πώς δικαιολογείται η τοποθέτηση της κ. Τοκατλίδου στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο του Θρίαμβου;

Είναι, επιτέλους, σε θέση η δημοτική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα τα παραστατικά είσπραξης για κάθε χορηγία που έλαβε; Έχουν περάσει όλες από την Οικονομική Επιτροπή; 

ΑΣΔΑ: “Να τι πληρώσαμε εμείς…”

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ, κ. Ανδρέα Μποζίκα, ζητώντας τον οικονομικό απολογισμό του Συνδέσμου, διότι συνέδραμε οικονομικά την εκδήλωση του Beach volley στο Δάσος. Χωρίς καμία χρονοτριβή, λάβαμε τα παρακάτω αναλυτικά στοιχεία:
                                                      

1 Προμηθευτής
Κρητικού Ευαγγελία
Αντικείμενο
Ηχητική κάλυψη και εξοπλισμός από 17.06.2013 έως 21.06.2013
Αρ. Τιμολογ. 
149 / 25.06.2013
Αξία
1.178,85
ΦΠΑ
271,13
Σύνολο
1.449,98
2 Κρητικού Ευαγγελία Συνολικός φωτιστικός εξοπλισμός και υποστήριξη εκδηλώσεων από 17.06.2013 έως 21.06.2013 150 / 25.06.2013 1.178,85 271,13 1.449,98
3 Κουντούπης Ηλίας & ΣΙΑ ΕΕ 20.000 τεμ έντυπο μονόφυλλο 16 Χ 24 cm Χ 0,035 = 700,00€, 500 τεμ. Αφίσα 50 Χ 70 cm Χ 1,20 = 600,00€, 50 τεμ. Banner 1,10 Χ 2 cm Χ 24 = 1.200,00€ 349 / 26.06.2013 2.500,00 575,00 3.075,00
ΣΥΝΟΛΟ: 4.857,70 1.117,26 5.974,96

Αν ο ΑΣΔΑ είναι έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να παρουσιάσει άμεσα τις λογιστικές του καταγραφές για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του Beach volley, τι εμποδίζει τον Δήμο Χαϊδαρίου να κάνει ακριβώς το ίδιο, και κυρίως για τις χορηγίες; Δεν καταλαβαίνει η διοίκηση Μαραβέλια ότι δίνει την εντύπωση στον πολίτη ότι φοβάται τον δημόσιο έλεγχο, αντί να τον επιδιώκει;

Η ώρα του δημάρχου!

Εδώ οι χορηγίες... εκεί οι χορηγίες... πού είναι οι χορηγίες του μπιτς βόλεϊ; 7

Έχει περάσει ήδη πολύς χρόνος που το θέμα βρίσκεται σε απαράδεκτη πολιτικά εκκρεμότητα. Όμως οι χορηγίες των επαγγελματιών που διατίθενται για μια εκδήλωση του Δήμου αποτελούν δημόσιο χρήμα, επομένως είναι υποχρέωση του ίδιου του δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια να ρίξει φως στην υπόθεση.

Είναι απολύτως αναγκαία η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, τόσο απέναντι τους ίδιους τους επαγγελματίες που διέθεσαν πόρους σε μια πολύ δύσκολη γι’ αυτούς εποχή, όσο και απέναντι στην κοινή γνώμη της πόλης, που δεν ανέχεται να δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα, όταν το ζητούμενο είναι η τύχη του δημοσίου χρήματος… Κι αν οι υφιστάμενοί του δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ό,τι πρέπει, οφείλει να ζητήσει παραιτήσεις, για να προστατέψει την τιμή της πολιτικής.

Υπήρχε περιθώριο για περισσότερες μαστογραφίες;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κοινωνικό σκοπό της εκδήλωσης του Beach volley, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη, και ειδικά των γυναικών για τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Με δεδομένο ότι πολλές Χαϊδαριώτισσες που προσπάθησαν να κάνουν την ψηφιακή μαστογραφία δεν πήραν ραντεβού, θα πρέπει να γίνει ο απολογισμός εσόδων – εξόδων της εκδήλωσης, για να δούμε αν περίσσεψε κάποιο ποσό, το οποίο καλό θα είναι να διατεθεί για όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις… Εκτός αν ο λογαριασμός “ήρθε μία η άλλη”, αλλά και πάλι θα πρέπει να τον δείξουν στους δημότες.

Η εφημερίδα μας είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής να δημοσιεύσει άμεσα τα σχετικά οικονομικά στοιχεία των υπηρεσιών της, ώστε να αρθεί επιτέλους η σοβαρή πολιτική εκκρεμότητα. Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται ούτε ένα λεπτό περαιτέρω καθυστέρηση.

Σχετική δημοσίευση:

Ιδρώτας στην άμμο… Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button