ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑLIFESTYLEΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Μελάχρης: “Μην το βάζεις κάτω. Πούλα στο εξωτερικό ελληνικό, χειροποίητο, καλλιτεχνικό προϊόν. Θα νικήσεις!”

“Ναι, μπορούμε να μπούμε σφήνα στα θηρία”. Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο Ιωάννης Μελάχρης, στο ερώτημα αν έχει μέλλον η ελληνική υποδηματοποιία. Είναι καλλιτέχνης – παραγωγός και φορέας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης. Ονειρεύεται την αναβίωση της παραγωγής παπουτσιών στην Ελλάδα και αγωνίζεται γι’ αυτό μέσα από νέους δρόμους. 

“Αρκεί να παντρέψουμε τον ελληνικό χαρακτήρα των προϊόντων μας με την εξωστρέφεια. Συνδυάζοντας ταυτόχρονα την ομαδική προσπάθεια με την ατομική ικανότητα, προσθέτοντας και μια γερή “δόση” διαδικτυακής προώθησης”, λέει και συνεχίζει: “Όχι για να συναγωνιστούμε τους Κινέζους και τους “μεγάλους παίχτες”. Αλλά για να ελιχθούμε ανάμεσά τους, πουλώντας ποιοτικό προϊόν με ξεχωριστό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας καλό μεροκάματο.”

Ιωάννης Μελάχρης
Ενδεικτικό έργο από τον Ιωάννης Μελάχρης, είναι η σειρά σανδαλιών
Greek-Art-Sandals, δημιουργίες μοναδικές. Το σανδάλι είναι το προϊόν της ομάδας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις – εξαγωγές. 

Λαμπρή παραγωγική ιστορία

Στην Ελλάδα υπήρχαν κάποτε 18.000 επιχειρήσεις (!) γύρω από το παπούτσι, που έκαναν πολλές εξαγωγές στις δεκαετίες του 1960 και του ’70. Το Χαϊδάρι, όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι, είχε πολλές τέτοιες φάμπρικες και οι γυναίκες έραβαν παπούτσια στο σπίτι, συμπληρώνοντας το οικογενειακό εισόδημα. Σταδιακά, χάθηκαν όλα!
Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό ήταν ισχυρότατος. Το ελληνικό κράτος δεν στήριξε τον σημαντικό αυτό κλάδο, όπως φυσικά έκανε και με όλους τους άλλους. Αντίθετα επιβάρυνε αφάνταστα τις επιχειρήσεις. Το ισχυρό ευρώ έδωσε το τελικό χτύπημα και η κρίση των τελευταίων χρόνων έβαλε την ταφόπλακα. Τώρα φοράμε όλοι κινέζικα.
Ιωάννης Μελάχρης
“Δημιουργώ ως Έλληνας”  
Ελληνικό χειροποίητο σανδάλι Greek-Art-Sandals

 

Ο Χαϊδαριώτης Ιωάννης Μελάχρης έζησε τα καλά χρόνια της ελληνικής υποδηματοποιίας, έζησε και την οδυνηρή πτώση. Όσο κι αν πόνεσε όμως, δεν το έβαλε κάτω. Δεν εγκατέλειψε το χώρο και κατάφερε, με προσαρμογές και σωστές επιλογές, να γεννήσει μια νέα επιχειρηματικότητα. Δίνει έμφαση στην χειροποίητη – καλλιτεχνική παραγωγή και την εξωστρέφεια. Κι αυτά χωρίς χρήμα για επενδύσεις. Τώρα οργανώνει συνεργατικές ομάδες που δουλεύουν με τον τρόπο του και ήδη στην Κρήτη, την Πάτρα, την Κόρινθο και αλλού κάποιοι βγάζουν καλό μεροκάματο πουλώντας στο εξωτερικό μέσω ίντερνετ. Η πείρα έχει δείξει ότι το πιο περιζήτητο προϊόν είναι το χειροποίητο σανδάλι, αλλά οι ομάδες παράγουν και άλλα ήδη παπουτσιών, τσάντες, καπέλα κτλ.

Οικογενειακή υπόθεση

Δουλεύει στην περιοχή του Ψυρρή, κοντά στην Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πηγαίνει στο αγαπημένο του νησί, τη Μύκονο. Κάνει τακτικά σεμινάρια σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο του. “Η εμπειρία μου στην παραγωγή παπουτσιού, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την τέχνη, με οδήγησαν στην ανακάλυψη των χειροποίητων τεχνικών, μέρα με τη μέρα. Οι δημιουργίες αυτές είναι η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και οικογενειακή παράδοση”, λέει στο Χαϊδάρι Σήμερα.

Οικογενειακή παράδοση στο παπούτσι πολυτελείας

Η οικογένεια του πατέρα Περικλή Μελάχρη είχε παράδοση στο καλλιτεχνικό παπούτσι. Η  ιστορία ξεκινά πριν τον μεγάλο πόλεμο, σε ένα πανέμορφο  χωριό, στην Καλλιθέα Τριχωνίδας. Εκεί το καλλιτεχνικό τσαγκαράδικο έκανε τις πρώτες εξαγωγές για Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και ατομικές παραγγελίες για επώνυμους εντός των συνόρων. Ένας  από  αυτούς  ήταν και ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος, που σε ένδειξη αγάπης ζωγράφισε όλο το εργαστήριο! Η τέχνη ήταν αξεδιάλυτα δεμένη με τη δουλειά για τους Μελάχρηδες…
Τα παιδιά της οικογένειας εργάζονταν, όταν δεν είχαν σχολειό. Κάθε φορά που έκαναν λάθη ο πατέρας τα έβαζε βοηθούς των εργατών, που ήταν άριστοι τεχνίτες, προς γνώση και συμμόρφωση… Ο Γιάννης γρήγορα έγινε υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις και τα υλικά. Σχεδίασε  το πρώτο του παπούτσι στα 8 χρόνια του και πάντα είχε αγάπη για τη ζωγραφική τη μουσική και την ποίηση. Ο πατέρας τού έδειξε ότι και το παπούτσι είναι μια δημιουργία, όχι απλό προϊόν.
Εικόνα…
Ιωάννης Μελάχρης
...έργο.


Το 1960 η επιχείρηση ήρθε στον Κορυδαλλό και έκανε εξαγωγές καλλιτεχνικού παπουτσιού σε πολλές χώρες, κυρίως Ολλανδία και ΗΠΑ.

Ο Νίκος Μελάχρης ζωγράφισε πίνακα που πήρε το πρώτο βραβείο της UNESCO. Εικόνιζε παπούτσια αντίκες από την ιστορία της οικογένειας Μελάχρη.

“Ό,τι αγαπώ θα το κάνω παπούτσι”

Ο Ιωάννης Μελάχρης πήγε στο νυχτερινό γυμνάσιο. Μετά το σχολειό έψαχνε στο Κολωνάκι στέκια καλλιτεχνών. Έγραφε ποιήματα και στίχους. Γνώρισε τον Μάνο Χατζηδάκη και τον Γιώργο Σταθόπουλο. Όταν αρρώστησε ο πατέρας του, είπε στον μεγάλο συνθέτη: “Ό,τι αγαπώ θα το κάνω παπούτσι, είναι ο πατέρας άρρωστος”.

Και το έκανε. Όταν η οικογενειακή επιχείρηση σαρώθηκε από τα χτυπήματα των καιρών, δεν άφησε το παπούτσι. Τα χρώματα, οι στίχοι και οι μουσικές γίνανε ένα με αυτό. Η τέχνη και η δουλειά τον γέμισαν με το πάθος της δημιουργίας και σήμερα πουλάει υπέροχα ελληνικά σανδάλια όπου Γης. Ταυτόχρονα οργανώνει ομάδες χειροτεχνών για να κάνουν το ίδιο.
Αφήνουμε τον ίδιο να περιγράψει το πλαίσιο της δουλειάς. Ολοκληρώνει με πρόσκληση για τη δημιουργία ομάδων παραγωγής. Μπορούν να συμμετέχουν χειροτέχνες (ή άνθρωποι που δεν ξέρουν αλλά θέλουν να μάθουν), γνώστες πληροφορικής, γνώστες ξένων γλωσσών.
Ιωάννης Μελάχρης
Εικόνα…
Ιωάννης Μελάχρης
…έργο.

Το “μανιφέστο” του χειροτέχνη – καλλιτέχνη παραγωγού

Ιωάννης Μελάχρης
ΟΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΣΚΕΨΟΥ ΕΤΣΙ:

Εσύ είσαι η μόδα

“Κανένας Έλληνας δεν πρέπει να ακολουθεί την μόδα. Γιατί ο ίδιος ο Έλληνας είναι μόδα! Αν εξακολουθήσεις την προσπάθεια να βρίσκεσαι πίσω της, θα είσαι εξάρτημά της και χωρίς αξία. Ακόμα και στα χρώματα!” Αυτό έλεγα πριν είκοσι περίπου χρόνια στα σωματεία μας και στους Έλληνες σχεδιαστές: “Μην τους ακολουθείτε γιατί θα χαθείτε”. Και χαθήκαμε.

Ιωάννης Μελάχρης

Χειροτεχνήματα

Σκέψου σαν Έλληνας και μη φοβηθείς, κοίταξε γύρω σου την ομορφιά της φύσης, την ιστορία σου και δημιούργησε. Δούλεψε με τα χέρια, μη χρησιμοποιείς κανένα μηχάνημα. Γιατί αν το κάνεις αυτό έχεις ανταγωνιστές που δεν θα τους φτάσεις ποτέ σε διαθέσιμο χρήμα και εξοπλισμό. Μόνο σε κάποιες ειδικές και έξυπνες περιπτώσεις θα σε βοηθήσει η τεχνολογία, και αυτό έχει τον τρόπο του, όπως θα δεις.

Δύναμη η ομάδα

Ψάξε μέσα στις στάχτες να βρεις ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και δημιούργησε μαζί με αυτούς. Κάντε ομάδες καλλιτεχνών δημιουργών! Αυτό είναι σημαντικό να γίνεται κατά τόπους και οπωσδήποτε με συνεργασία…

Να ρωτάς

Όταν τα πρώτα μικρά αποτελέσματα της ομάδας σε ικανοποιούν, προχώρησε γρήγορα στην πράξη. Πάντα με μια μικρή δοκιμή, ώστε να μπορείς να ελέγξεις και ό,τι δεν πάει καλά να το αλλάξεις. Δούλεψε χωρίς εγωισμό, δείξε αγάπη και έχε εμπιστοσύνη στους  γύρω σου. Να ρωτάς και να παίρνεις  γνώμες.

Διαδικτυακές πωλήσεις

Και να θυμάσαι αυτήν την  παράγραφο…  Το μόνο όπλο της τεχνολογίας το οποίο θα χρησιμοποιούμε είναι το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Θα βρούμε τον τον τρόπο. Θα ρωτήσουμε ανθρώπους που ξέρουν και, αν μπορέσουμε, θα τους φέρουμε κοντά μας, μέσα στην ομάδα μας. Και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν. Ωστόσο πουλάμε όπου βρούμε. Εκθέσεις, μπαζάρ και ό,τι άλλο. Αυτό όμως δεν έχει και τόσο μεγάλη απήχηση. Οι ιντερνετικές πωλήσεις στο εξωτερικό είναι ο στόχος.

Ακολουθώντας το καλοκαίρι

Κατασκευάζουμε σε μεγάλο ποσοστό καλοκαιρινά και με το ίντερνετ ψάχνουμε χώρες που έχουν καλοκαίρι (βόρειο – νότιο ημισφαίριο) και οι τιμές μας να κάνουν γι’ αυτές  τις  χώρες.
Καπέλα χειροποίητα, μάλλινα.
Μπορεί κάποιος, αν θέλει,
να το μάθει σχετικά εύκολα.

Τα 5 βήματα

1. Γίνε σημαντικός για να μπορείς να πουλάς.
2. Για να γίνεις σημαντικός θα σε βοηθήσει η ομάδα σου.
3. Πρέπει να έχεις καλό κέρδος, γιατί δουλεύεις με τα χέρια.
4. Για να έχεις καλό κέρδος, όταν δεν έχεις χρήματα, τα προϊόντα σου πρέπει να είναι ξεχωριστά, και να μην ακολουθούν την μόδα. Αυτό γίνεται μόνο με  τα χέρια και την ψυχή σου.
5. Κάνε τις δημιουργίες σου εικαστικές και ταξίδεψε μέσα από την ζωγραφική, την μουσική και την ποίηση, για να αποκτήσει η δουλειά σου μια ξεχωριστή ταυτότητα από την μόδας. Τότε τα προϊόντα σου θα γίνουν διαχρονικά.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΠΛΑΝΑ  

Ό,τι έχει αποδοχή δίνει ελπίδα. Και ό,τι δίνει ελπίδα, είναι μια σκέψη με αξία.
1. ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΝΔΑΛΙΩΝ ΤΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ.
3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.
Ιωάννης Μελάχρης
Εικόνα…
Ιωάννης Μελάχρης
…έργο.
Και η χειμερινή κολλεξιόν.
 
 

https://greek-art-sandals.com/
greek-art-sandals-blue

https://greek-art-sandals.com/

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button