Μου έκοψε μπροστά μου ο Σπύρος μία σπανακόπιτα που μόλις είχε βγάλει από το φούρνο, φτιαγμένη με την ηπειρώτικη συνταγή της γιαγιάς του. Την δοκίμασα αχνιστή και έγλυφα και τα δάχτυλά μου. Τραγανό φύλλο, αφράτη μέσα, μοσχοβολιά φρέσκων υλικών. Όσο απλό (και υγιεινό) σνακ είναι η σπανακόπιτα, τόσο δύσκολο είναι την πετύχεις.
Ο Σπύρος Μέγγουλης είναι νέος στην ηλικία, μα φουρνίζει εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθώντας μια μεγάλη ηπειρώτικη, οικογενειακή παράδοση. Μας δίνει τη συνταγή που χρησιμοποιεί για την πίτα του, αυτή που άκουσε από τη γιαγιά Ελένη, από τη Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων και εφαρμόζει κάθε μέρα με θρησκευτική ευλάβεια.
Φυσικά το φύλλο γίνεται στο χέρι με παραδοσιακό πλάστη. Εκτός από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτει στη ζύμη και λίγο ξυδάκι, που βοηθάει στη γεύση, αλλά και στην τραγανότητα του φύλλου.
Βάζει λοιπόν σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνιθο, καλή φέτα (ο Σπύρος προτιμά φέτα Κάραλη). Την ψήνει στους 200 βαθμούς 50 λεπτά έως μία ώρα.
Τις πρώτες τις βγάζει γύρω στις 8 το πρωί και συνεχίζει να φουρνίζει στη διάρκεια της μέρας, για να είναι πάντα ζεστές και το ίδιο λαχταριστές.