ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αυτό είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μετά τις ανακοινώσεις για το έργο της αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα άλλο πολυαναμενόμενο μουσείο, εκείνο που έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, κάνει ένα βήμα προς την υλοποίησή του, καθώς ανακοινώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο ύστερα από πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών θα υλοποιηθεί βάσει των σχεδίων που υπέβαλε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Τσολάκη. Πρόκειται για ένα υπόσκαφο κατά κύριο λόγο κτίριο, με εμβαδόν 13.660 τ.μ., εκ των οποίων 5.400 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι και 3.500 τ.μ. αποθήκες., ενώ 650 τ.μ. θα είναι αφιερωμένα σε εκπαιδευτικές δράσεις και 780 σε εργαστήρια.

«Σχεδιάσαμε ένα κτίριο που να βρίσκεται σε διάδραση με το φυσικό περιβάλλον και η κάτοψή του, που έχει τη μορφή μιας σπείρας, να συνδέει τον επισκέπτη με την εξέλιξη της πόλης. Στόχος μας είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός αρχαιολογικού μουσείου αφήνοντας το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα», επισημαίνει ο Γ. Τσολάκης.

Η λογική του σχεδιασμού ήταν απλή. Αρχικά, θεώρησαν ότι οι λιγοστοί πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα πρέπει να αναδεικνύονται και να εμπλουτίζονται. Άρα, λοιπόν, ένα κτίριο σχεδόν 13 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα είχε άλλη περιβαλλοντολογική επίδραση στο γύρω πράσινο αν ήταν υπέργειο. Έτσι επέλεξαν να το κάνουν ημιυπόγειο. Να μπορεί να φυτευτεί και η οροφή του και να γίνει ένας μεγάλος πράσινος υπαίθριος χώρος.

Αυτό είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος 3

«Η αρχιτεκτονική προσέγγιση δίνει έμφαση στην τοπογραφία, την πολεοδομία και τη δημόσια αρχαιολογία, αφού ενσωματώνει δημιουργικά τόσο τους άξονες του τοπίου όσο και τη δομή της πόλης, ενώ αγκαλιάζει αφενός τα αρχαιολογικά ευρήματα και ταυτόχρονα συνδιαλέγεται με τη σχέση ανοικτού και κλειστού, δημόσιου και ιδιωτικού», επισημαίνεται στο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφουν επίσης οι Ελένη Λάγκαρη, Μιγκέλ Μουνιόθ, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Μιχάλης Φουντουκλής και Γιάννα Παπαπαύλου.

Τα εκθέματα

Αυτό είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος 5

Το νέο μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Ακαδημία Αθηνών και θα στεγάσει ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και τις ανασκαφές του μετρό. Η δημιουργία του μουσείου, στις προθήκες του οποίου θα βρουν θέση αντικείμενα από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ένα πάγιο αίτημα κυρίως της αρχαιολογικής κοινότητας, καθώς εκτιμάται ότι οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έχουν φέρει στο φως περισσότερες από 140.000 αρχαιότητες -ορισμένες εκ των οποίων εξαιρετικά σημαντικές-, που ωστόσο παραμένουν αθέατες στις ασφυκτικά γεμάτες αποθήκες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος 7

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων και προκηρύχθηκε τον Αύγουστο, ενώ το αποτέλεσμα έγινε γνωστό μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects, το οποίο έχει αναλάβει και τη μετατροπή του Silo στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα μεταφέρονται οι υφιστάμενες αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου) με αναβαθμισμένες υποδομές (κερκίδες, κρήνες, καθιστικά, φωτιστικά στοιχεία), ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση υπόγειου χώρου στάθμευσης εμβαδού 2.500 τ.μ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button