“Ανάσα” για το ΑΤ Χαϊδαρίου

Στη χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος για την μεταφορά προσώπων προς ακούσια ψυχιατρική εξέταση από ειδικό σώμα, ήτοι προσωπικό του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ), προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Υγείας Δημήτριου Βαρτζόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή «για την απεμπλοκή της αστυνομίας από την μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία».
Η εξαγγελία αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό νέο για την αστυνόμευση στο Χαϊδάρι. Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, αρκετές φορές έχουμε γράψει ότι μέσα στις τόσες υπηρεσίες που “βγάζει” καθημερινά, είναι επιφορτισμένο και με την μεταφορά ατόμων με εισαγγελικές εντολές στα εφημερεύοντα ψυχιατρικά νοσοκομεία του Χαϊδαρίου, τα οποία είναι τρία, περισσότερα από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας (ΨΝΑ Δαφνίου, Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου Αττικόν).
Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο που δεσμεύει πολύ συχνά προσωπικό του ΑΤ Χαϊδαρίου και για πολλές ώρες, καθώς οι συνοδοί αστυνομικοί πέραν της μεταφοράς πρέπει να μείνουν στο Νοσοκομείο για φύλαξη όσο διάστημα χρειαστεί η εξέταση. Επιπλέον, η τοπική αστυνομική δύναμη διεκπεραιώνει το έργο της μεταφοράς όχι μόνο τοπικών περιστατικών, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχει συμβεί κάποιες φορές να μην υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και να αναλαμβάνουν το έργο ο διοικητής και αξιωματικοί!
Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι αν η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας υλοποιηθεί, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων στο ΑΤ Χαϊδαρίου, γεγονός που επιτρέψει καλύτερη αστυνόμευση.
Όσον αφορά το νέο μέτρο, πιο συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής ο κ. Βαρτζόπουλος συμφώνησε με τον κ. Λαμπρούλη «ότι στόχος μας δεν μπορεί να είναι παρά η πλήρης απεμπλοκή της Αστυνομίας, άρα η δημιουργία ενός ειδικού σώματος, μιας ειδικής υπηρεσίας που θα κάνει αυτές τις μεταγωγές και εν πάση περιπτώσει θα παραλαμβάνει τον ασθενή υπό εισαγγελική εντολή και θα τον μεταφέρει στο ψυχιατρικό κατάστημα».
Βεβαίωσε μάλιστα ότι «ήδη υπάρχει η επιστημονική ομάδα, και αυτήν τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία χρηματοδοτήσεώς της για ένα συγκεκριμένο, οριοθετημένο τόπο, έναν χώρο δηλαδή, μια περιοχή της Αττικής, όπου θα γίνει καταγραφή των αναγκών και των περιστατικών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε μέσω του τομεακού προγράμματος του υπουργείου μας την επόμενη χρονιά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου προσωπικό του ΕΔΥΨΥ είναι αυτό το οποίο θα παραλαμβάνει και θα μεταφέρει τα περιστατικά, με απώτερο σκοπό, και στον βαθμό που μπορούν να το υποστηρίξουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να εξαπλωθεί συν χρόνω σε όλη τη χώρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρούλης είπε ότι είναι επιβεβλημένη η απεμπλοκή της Αστυνομίας, υπό μία προϋπόθεση: Την «ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας πλήρως στελεχωμένων, με εξειδικευμένο προσωπικό -ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο ανάλογα της περίπτωσης με νοσηλευτή κλπ-, ώστε να εξασφαλίζεται η μεταφορά, [. . .] με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στην προσωπικότητα των ασθενών».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ