Για την ΑΣΚ-ΟΤΑ Χαϊδαρίου, Δημήτρης Σταυρίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

Διανύουμε ήδη τον έβδομο μήνα της χρονιάς. Μιας χρονιάς δύσκολης και απαιτητικής, με τον covid-19 να θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Μέλημα της διοίκησης του Δήμου (ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες αυτές) θα έπρεπε να είναι ο έγκαιρος εφοδιασμός των εργαζομένων στις Υπηρεσίες με όλα τα αναγκαία και απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τουλάχιστον με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και από τις συλλογικές τους συμβάσεις.

Αντ’ αυτού τι έχουμε σήμερα;

  • Για το 2020, ακόμη περιμένουν οι εργαζόμενοι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που τους αναλογούν. Έγινε προμήθεια σε είδη και ποσότητες μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύφτηκε το σύνολο των αναγκών των Υπηρεσιών.
  • Για το 2021, οι διαγωνιστικές διαδικασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει!
  • Οι μελέτες για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
  • Οι ποσότητες για τα προς προμήθεια είδη απλώνονται και μαζεύονται  σαν ακορντεόν.
  • Οι αντίστοιχοι Κωδικοί  του Προϋπολογισμού, στις Διευθύνσεις που απασχολούν δικαιούχους Μέσων Ατομικής Προστασίας, μηδενίζονται.  Αφήνουν υπόλοιπο μόνον στον Κωδικό των Υπηρεσιών Καθαριότητας (ανταποδοτικά τέλη).
  • Τα υπηρεσιακά σημειώματα – εισηγήσεις των Διευθυντών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών τους, δεν λαμβάνονται υπόψη. Από πληροφορίες που έχουμε, ο Προϋπολογισμός για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας πετσοκόβεται από τη διοίκηση, γίνεται μάλιστα προσπάθεια να μην υπερβαίνει τις 30.000 Ευρώ, ώστε να πάει σε κατ’ ευθείαν ανάθεση με απόφαση του δημάρχου.
  • Σε ερώτηση προς το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, για το ποιος έχει την ευθύνη για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, αυτός δείχνει τον Τεχνικό Ασφαλείας, που είναι ιδιώτης και λειτουργεί βεβαίως κατ’ εντολή αυτού που τον πληρώνει. Από την πλευρά του, ο Τεχνικός Ασφαλείας (σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του) αποποιείται τη σχετική ευθύνη και δείχνει τη διοίκηση.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως η Διοίκηση του Δήμου αντιμετωπίζει απλώς την Ασφάλεια και Υγιεινή των εργαζομένων ως ένα επιπλέον ανεπιθύμητο κόστος, ως μια περιττή δαπάνη που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Προφανώς οι προτεραιότητες της είναι διαφορετικές!

Όλα τα άλλα είναι λόγια, είναι βερμπαλισμός, είναι επικοινωνιακή πολιτική.

Εμείς θα το αφήσουμε έτσι;

Χαϊδάρι 05 Ιουλίου 2021