ΕΛΛΑΔΑ

Αρχοντικό Μαυρομιχάλη | Η μυστηριώδης έπαυλη της Καστέλλας

Το αρχοντικό Μαυρομιχάλη βρίσκεται πάνω από την παραλία Βοτσαλάκια, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου στην περιοχή της Καστέλλας στον Πειραιά.

Ο Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης ήταν απόγονος της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Πέτρου Μαυρομιχάλη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Οιτύλου το 1879 και διετέλεσε υπουργός Στρατιωτικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών(15/08/1909-18/01/1910) και Δικαιοσύνης. Γιος του ήταν ο Πέτρος Κ. Μαυρομιχάλης. Στο μεταξύ, ως μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα των τελών του 19ου αιώνα, που είχε φτάσει να διοριστεί μέχρι και πρωθυπουργός (1909) είχε φροντίσει ώστε να διατηρεί τη δική του πολυτελή έπαυλη, με μια εντυπωσιακή θέα σε όλο το λιμάνι της Ζέας. Απεβίωσε το 1916 και κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Αντιστράτηγου.

Από εκεί και έπειτα, μέχρι σήμερα τίποτα δε θυμίζει την παλιά αίγλη που είχε το εντυπωσιακό αρχοντικό παρά μόνο ο θυρεός της οικογένειας που διακρίνεται στην κεντρική πόρτα. Τριάντα χρόνια αργότερα η έπαυλη πήρε και πάλι ζωή αλλά για διαφορετικό σκοπό. Ήταν οι εγκαταστάσεις κρίθηκαν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τρεις σχολές διαδοχικά. Η πρώτη και μάλιστα πιο γνωστή και ιστορική πλέον σχολή που φιλοξενήθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη, ήταν η Ναυτική σχολή της Ύδρας. Αργότερα η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας εγκαταστάθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα. Οι Σχολές Ύδρας παρέμειναν στην Καστέλλα μέχρι την τον Νοέμβριο του 1949 δηλαδή για περίπου επτά χρόνια.

Έπειτα το κτήριο δεν κατοικήθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ενώ έμεινε έρημο να ακούει διάφορες ιστορίες και μύθους να το τυλίγουν. Οι μύθοι γύρω από την οικία Μαυρομιχάλη είναι άπειροι. Ίσως διαφοροποιούνται ελαφρά με το πέρασμα των ετών, αλλά η ουσία παραμένει ίδια: Θρυλείται πως μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί το πνεύμα μιας κοπέλας ντυμένης στα λευκά, που βιάστηκε από έναν άντρα, πιθανότατα Τούρκο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Υπάρχουν επίσης φήμες πως από το σπίτι των Μαυρομιχαλάιων ξεκινούν υπόγειες στοές που καταλήγουν είτε στην Ύδρα είτε στο νησάκι της Σταλίδας. Άλλες τοπικές διηγήσεις αναφέρουν πως ένα τρανσέξουαλ εκδιδόμενο άτομο ονόματι Στέλιος ή Άντζελα, συνευρισκόταν με πελάτες του εκεί ή και πως στους χώρους της έπαυλης έχει διαπραχθεί δολοφονία.

Στις 7 Μαίου 2021 εντοπίστηκε μέσα σε υδατοδεξαμενή ένας σκελετός ο οποίος ανήκει στον 27χρονο Γάλλο χορευτή τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τα τέλη Αυγούστου του 2020. Ο σκελετός εντοπίστηκε σχεδόν εννέα μήνες από παιδιά που έπαιζαν στα μισογκρεμισμένα κτίρια της πρώην Έπαυλης Μαυρομιχάλη. Μέσα σε μία υδατοδεξαμενή βρήκαν το μακάβριο εύρημα, αμέσως ειδοποίησαν τους γείτονες και στον τόπο έφτασαν η αστυνομία και η πυροσβεστική που το ανέσυρε. Ο Τζόις Τίμοθι Ράντοτσικ 27 χρόνων, που ζούσε στο Ρόσμπουργκ της Γαλλίας, είχε έρθει στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου 2020 και διέμενε σε πανδοχείο στον Πειραιά. Του άρεσε να κάνει γιόγκα σε χώρους που απέπνεαν κάποια ενέργεια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε είπε ότι θα πάει για διαλογισμό και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Εδώ το βίντεο:

Music from Tunetank.com AliveSound – The Final Step (Copyright Free Music) Download free httpstunetank.comt5c205235-the-final-step – Κάντε Εγγραφή στο κανάλι πατώντας εδώ : https://bit.ly/3mDSXwF – Instagram : https://bit.ly/32S0YWC

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button