ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Aποζημιώσεις για τους σεισμοπαθείς του Χαϊδαρίου: Ποια είναι η εμπλοκή, τι λέει ο Δήμος

Αν και έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από το σεισμό της 19ης Ιουλίου, δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση σε πληγέντες στο Χαϊδάρι. Το θέμα έχει ξεχαστεί, αλλά σχεδόν 2.000 σπίτια έπαθαν μικρές και μεγάλες ζημιές και οι ιδιοκτήτες τους, ειδικά της δεύτερης περίπτωσης, βρίσκονται σε αναμονή, προκειμένου να δρομολογήσουν την αποκατάστασή τους. Το πρόβλημα είναι βαρύτερο για οικογένειες με παιδιά και οικονομικές δυσκολίες, που αναγκάζονται να κατοικούν σε σπίτια χαρακτηρισμένα σαν επικίνδυνα, περιμένοντας μάταια επί μήνες την κρατική αρωγή. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να υποψιαστεί κανείς ότι ευθύνεται η γραφειοκρατία… Ή μήπως και η απροθυμία του δημοσίου ταμείου να πληρώσει; 

Χαρακτηριστικά, ο συμπολίτης Γ.Χ. σε επιστολή που έστειλε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» γράφει: «Έχει βγει ένα ΦΕΚ που αναφέρει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι σεισμόπληκτοι. Όταν όμως ο μηχανικός πάει να υποβάλει την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τον ενημερώνουν ότι θα βγει και δεύτερο ΦΕΚ (άγνωστο πότε) και άρα δεν προχωράει η διαδικασία για να ξεκινήσει ο κόσμος να φτιάχνει τα σπίτια του. Μπορείτε να μάθετε τι έγιναν οι αιτήσεις που καταθέσαμε τον Αύγουστο στον Δήμο;».

Να γιατί δεν προχώρησε ακόμα η διαδικασία

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» έθεσε την επιστολή του συμπολίτη μας στον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλη Καρατζαφέρη. Όπως μας είπε, με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού, έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επίμαχο θέμα.

Μας ανέφερε, λοιπόν, πως θα εκδοθεί νέα απόφαση του Υπουργού και όχι ΦΕΚ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν προχώρησε ακόμα η διαδικασία. Όταν θα εκδοθεί, θα καθορίζει αναλυτικά τις διαδικασίες, όπως τον υπολογισμό του κόστους των ζημιών για κάθε ακίνητο και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι σεισμοπαθείς. Κάτι που, κατά την άποψή του, είναι θέμα χρόνου. Επίσης η νέα υπουργική απόφαση θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων. 

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου, εξ αιτίας της κρατικής αδιαφορίας»

Ο κ. Καρατζαφέρης μας εξήγησε πως η πρώτη διαδικασία, δηλαδή η καταγραφή, γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) και δεν εμπλέκεται σε αυτή ο Δήμος. Όσοι συνδημότες μας κατέθεσαν ήδη αιτήσεις στο ΥΠΕΝ, περίπου 80 στον αριθμό, δεν προχώρησαν οι υποθέσεις τους γιατί δεν υπήρξε κάποια εγκύκλιος που να καθορίζει τον τρόπο υποβολής τους. Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις, ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει εξετάσει όλους τους φακέλους ως προς την πληρότητά τους και έχει υπολογίσει τι ποσό απαιτείται για την αποκατάσταση κάθε ακινήτου στην πόλη. Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως συμμερίζεται τα αιτήματα και την αγωνία εκατοντάδων συνδημοτών, εξ αιτίας της μέχρι τώρα κρατικής αδιαφορίας.

«Δώστε τώρα τα λεφτά κύριε υπουργέ»

Τέλος μας πληροφόρησε πως τις αμέσως επόμενες μέρες, ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μεταξύ άλλων θα απαιτήσει να καταβληθούν άμεσα τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό της 19ης Ιουλίου, χρήματα που με τη σειρά του θα τα διανείμει αναλογικά ο Δήμος.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button