ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απότομη αύξηση κρουσμάτων και στο Χαϊδάρι – Η πορεία που δείχνουν τα καθημερινά τεστ

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε χτες Τρίτη 2 Φεβρουαρίου τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη Δυτική Αθήνα. Η αυξητική πορεία αποτυπώθηκε και στο Χαϊδάρι, όπου επίσης τα τελευταία 24ωρα πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των θετικών rapid test κορωνοϊού sars-cov 19, έτσι ώστε μπορεί να πει κάποιος ότι το “καμπανάκι” χτυπάει και στην πόλη μας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε προέρχονται από τον μόνιμο σταθμό διεξαγωγής rapid test που εδρεύει στο 2ο Κλειστό Γυμναστήριο, κοντά στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Εκεί προσέρχονται περίπου 100 άτομα την ημέρα για να κάνουν το τεστ. Ανάλογες δομές λειτουργούν στο  Περιστέρι και στο Ίλιον.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ενώ κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα, από τους περίπου 100 συμπολίτες μας έκαναν εθελοντικά τον έλεγχο ο αριθμός των κρουσμάτων που αποτυπώνονταν θετικά ήταν από 0-1 ανά ημέρα, εχτές έφτασαν τα 5, ενώ μία μέρα πριν ο αριθμός τους ήταν 3. Είναι δηλαδή σαφής και κλιμακούμενη η άνοδος των θετικών δειγμάτων.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη συγκεκριμένη μονάδα υγειονομικού ελέγχου δεν απευθύνονται μόνο κάτοικοι του Χαϊδαρίου, αλλά και άλλων γειτονικών πόλεων, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα (το ίδιο ίσχυε και όταν τα διαπιστωμένα κρούσματα ήταν μηδέν). Επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα Χριστούγεννα από τα περίπου 500 μαζικά rapid test που διενέργησε ο ΕΟΠΥ μέσα σε αυτοκίνητα σε περιοχή του Δάσους από τα 429, μόνο το ένα είχε προκύψει θετικό, δηλαδή το ποσοστό ήταν μόλις 0,23%.

Οι αριθμοί που αναφέραμε επιβεβαιώνονται και σε ευρύτερο πλαίσιο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ήταν 105, αριθμός ανησυχητικός για τα μέχρι στιγμής δεδομένα της περιοχής.

Φ. Θεοδωρακόπουλος: “Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει lock down”

Για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, το «Χαϊδάρι Σήμερα» μίλησε με τον ιατρό – αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαϊδαρίου, κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλο.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος θεωρεί πως αυτή η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη γενικότερη κατάσταση, οπότε “χτύπησε” και στα δυτικά προάστια. Σημείωσε όμως πως κάποιες ομάδες κατοίκων των περιοχών μας δεν προσέχουν την υγεία τους και αδιαφορούν για τα μέτρα. «Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν σηκώνει εφησυχασμό. Όλα αυτά που ακούμε για μεταλλάξεις του ιού δεν μπορούμε να τα παίρνουμε αψήφιστα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα πως μακάρι όλοι μας να παίρναμε έστω και τα μισά μέτρα προστασίας που συνιστά το Υπουργείο Υγείας, ενώ έκρινε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει lock down και οι μόνοι που το πληρώνουν είναι οι ασχολούμενοι με τη εστίαση.

«Ο κόσμος βγαίνει, γιατί οι περισσότερες δουλειές δεν έχουν σταματήσει, ενώ ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να στείλει περισσότερα από ένα sms, που να δικαιολογεί την έξοδό του. Δεν είναι σαν το περυσινό λοκντάουν. Ίσως γιατί ο κόσμος κουράστηκε και η αλήθεια είναι ότι δεν προσέχει. Εύχομαι και ελπίζω να μην πληρώσουμε το τίμημα. Από την άλλη βέβαια η οικονομία πρέπει να κινηθεί».

– Κατά την επιστημονική σας άποψη έπρεπε να ξανανοίξουν τα Γυμνάσια;

Είμαι καρδιολόγος και όχι λοιμοξιολόγος. Έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για κάτι τόσο εξειδικευμένο. Αν ζητάτε την προσωπική μου  και όχι την επιστημονική μου γνώμη, δεν θα έπρεπε να ανοίξουν. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι εκεί που όλη η Ευρώπη κλειδαμπαρώνει τα πάντα, εμείς τα ανοίξαμε σχεδόν όλα.

– Από την άλλη όμως τα Λύκεια δεν λειτουργούν.

Στην ουσία οι ειδικοί λένε πως όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο  μεγαλύτερη προστασία έχουν από τον κορωνοϊό. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μελέτες που έχουν βάλει το όριο στην ηλικία των 15 ετών. Μπορεί να υπάρχουν… Εμένα πάντως αυτό που γίνεται με ξενίζει.

– Ο εγκλεισμός στα σπίτια φέρνει αποτέλεσμα;

Όσο έρχεσαι σε επαφή με λιγότερο κόσμο και όσο τηρείς τα μέτρα, τόσο πιο προστατευμένος είσαι. Δυστυχώς είναι ένας ύπουλος ιός που μεταδίδεται παντού.

– Η δημοτική αρχή σας σκέπτεται πάρει κάποια νέα έκτακτα μέτρα;

Όχι. Μέχρι στιγμής όπου είναι εφικτό, υπάλληλοι του Δήμου εκτελούν το ωράριο τους με τηλεργασία. Παράλληλα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας τα τηρούμε στο ακέραιο. Οι δημότες, για οτιδήποτε θέμα τους απασχολεί, μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο μόνο με ραντεβού. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button