ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο “Χαϊδάρι Σήμερα”

Στο άρθρο “Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς” απαντά με επιστολή της στο “Χαϊδάρι Σήμερα” η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, μετά από παραγγελία της ιεραρχίας του Υπουργείου Πολιτισμού και αυτοψία στον χώρο που έγινε με αφορμή το δημοσίευμά μας.

Στο άρθρο αναφερόταν η ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων στη θέση “Θανασιός”, επάνω από τον οικισμό Σκαραμαγκά και η δράση λαθρανασκαφέων.

Η απάντηση της ΕΦ.Α.ΔΑ. έρχεται με οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο.

Η απάντηση:

Αναφορικά με δημοσίευμα της 8 ης Φεβρουαρίου 2025 στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χαϊδάρι σήμερα», με τίτλο «Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς», το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων στη θέση «Θανασιός», επάνω από τον οικισμό Σκαραμαγκά, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

Στο πλαίσιο των τακτικών αυτοψιών που διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στις περιοχές αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, δεν έχουν εντοπισθεί στην ευρύτερη περιοχή της εν λόγω θέσης σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα, κλιμάκιο της ΕΦ.Α.Δ.Α. πραγματοποίησε εκ νέου αυτοψία στην περιοχή, συνοδεία και του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» Κώστα Φωτεινάκη, και επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη θέση, χωρίς να εντοπίσει στοιχεία που να μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαιοτήτων.

Τα κατάλοιπα για τα οποία γίνεται λόγος στο δημοσίευμα ανήκουν σε πρόχειρες νεώτερες εγκαταστάσεις αγροτοβιοτεχνικού χαρακτήρα, προοριζόμενες για προσωρινή χρήση (ποιμνιοστάσια, καμίνι), ενώ υπάρχουν και ενδείξεις εκβραχισμών, στους οποίους και οφείλεται η διαμόρφωση της ορθοπλαγιάς και των επιπέδων που ο συντάκτης του άρθρου αποδίδει σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον συγκεκριμένο βράχο και σε ογκόλιθους στη βάση του υπάρχουν επίσης στοιχεία που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων αναρρίχησης (οπές προσάρτησης γάντζων, κοχλίες στερέωσης). Ίχνη λαθρανασκαφών δεν εντοπίσθηκαν σε καμία θέση.

Με την ευκαιρία, ωστόσο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι είναι ατυχής και δυσάρεστη η αναπαραγωγή στα μέσα ενημέρωσης μη τεκμηριωμένων πληροφοριών, χωρίς προηγούμενη διασταύρωσή τους με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες

Σημείωση από το “Χαϊδάρι Σήμερα”: Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να ερευνήσει και να παράσχει ενημέρωση για πιθανολογούμενη παρουσία αρχαιοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή και μας τιμά η απάντηση. Ανάλογα άρθρα για την περιοχή Ποικίλου – Αιγάλεω έχουμε δημοσιεύσει αρκετά, προερχόμενα από έγκριτους τοπικούς ερευνητές, ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του αναγνωστικού μας κοινού να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης γίνεται η αναπαραγωγή τους, όπως και η δημοσίευση των γνωματεύσεων των καθ’ ύλη αρμόδιων υπηρεσιών, όποτε μας γίνεται διαθέσιμη.

Με την ευκαιρία, το μέγα θέμα της Δυτικής Αθήνας είναι η μη δραστηριοποίηση του Υπουργείου για την ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού, θέμα που έχουμε θίξει με άρθρα μας κατ’ επανάληψη.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχει γίνει ακόμη αυτό;
  • Λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο ότι η έλλειψη έστω της επακριβούς οριοθέτησης και σήμανσης του ίχνους έχει πιθανόν επιτρέψει καταστροφή του σε διάφορα σημεία στην Κοιλάδα του Δαφνιού;
  • Πότε θα ξεκινήσουν εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης της Αρχαίας Ιεράς Οδού;

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x