ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση στον Άρη Πανόπουλο: “Η ανακύκλωση στο Χαϊδάρι ενισχύεται όλο και περισσότερο”

Απάντηση στο άρθρο του Άρη Πανόπουλου “Η παταγώδης αποτυχία της διοίκησης Ντηνιακού στα σκουπίδια, στοιχίζει πολύ ακριβά στο Χαϊδάρι” μάς έστειλε το Γραφείο Τύπου του Δήμου.

Πιο αναλυτικά:

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΠΟΙΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΡΑΓΕ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ;

Κύριε Διευθυντή,

Αναφορικά με ανακοίνωση του κ. Άρη Πανόπουλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο Χαϊδάρι την οποία δημοσιεύσατε  στην εφημερίδα σας, ενημερώνουμε τους αναγνώστες σας ότι:

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στο Χαϊδάρι ανεβαίνει διαρκώς τα τελευταία 4 χρόνια και έχει φτάσει ήδη στο 12,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής. Στα ίδια ή και χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης βρίσκονται οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής.  Τα ποσοστά αυτό απέχουν  φυσικά από τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο Αττικής με ορίζοντα το 2030. Αλλά είναι απολύτως ανακριβές ότι το Χαϊδάρι υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική στην ανακύκλωση. Αν μάλιστα υπολογίσουμε τους ρυθμούς αύξησής της, το σημείο δηλαδή από το οποίο ξεκινήσαμε το 2019, το Χαϊδάρι αυξάνει την ανακύκλωση περισσότερο από ότι ο μέσος των Δήμων !

Η ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι) έχει ξεκινήσει με το ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου και επεκτείνεται διαρκώς. Στα σχολεία της πόλης μας έχουν υλοποιηθεί ενημερωτικές δράσεις για την κομποστοποίηση, με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και αυτή τη σχολική χρονιά.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου όπως και το 95% των Δήμων συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι), που είναι ένα από  τα 2 αδειοδοτημένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και το μοναδικό που συνεισφέρει στην επίτευξη στόχων ανακύκλωσης στα υλικά συσκευασίας. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζει κατά περίπτωση πιλοτικές δράσεις, με διακριτά ρεύματα συλλογής.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Χαϊδαρίου έχει στο επίκεντρό του τις Γωνιές Ανακύκλωσης στις οποίες υπάρχουν διακριτές ροές ρευμάτων ανακύκλωσης.  Το Χαϊδάρι είναι από τους πρώτους Δήμους όπου τοποθετούνται ήδη οι  Γωνιές Ανακύκλωσης,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια (ΕΔΣΝΑ). Οι μισές από τις προβλεπόμενες  έχουν ήδη τοποθετηθεί και οι άλλες μισές έχουν παραληφθεί από τον Δήμο και θα τοποθετηθούν σύντομα.

Σε περίπτωση που ο συγγραφέας της ανακοίνωσης αγνοεί όλα αυτά που γίνονται στο Χαϊδάρι, θα χαρούμε να του δώσουμε ένα αντίτυπο του ενημερωτικού εντύπου μας για το Έργο και το Πρόγραμμά μας. Εκτός εάν παραπληροφορεί τους κατοίκους σκόπιμα, για άλλη μια φορά. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της οργάνωσης της Ανακύκλωσης είναι μείζον και περιβαλλοντικά και οικονομικά, για κάθε Δήμο, και δεν προσφέρεται για τις συνήθεις επικοινωνιακές προχειρότητες του κ. Πανόπουλου. Ακόμη περισσότερο όμως δεν πρέπει να γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από διάφορα συμφέροντα έξω από τον κρατικό, Περιφερειακό και Δημοτικό σχεδιασμό. Προφανώς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button