ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντλίες θερμότητας είναι η πιο πράσινη και οικονομική λύση για τη θέρμανση

Όποια και αν είναι η ερώτηση στην αναζήτηση του πιο αποτελεσματικού και οικονομικού τρόπου να ζεσταίνουμε και να ψύχουμε το σπίτι μας, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: το σύστημα αντλία θερμότητας.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το διαμέρισμα μας είναι στη φάση οικοδόμησης ή ανακαίνισης.

Ακολουθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Κατ’ αρχάς, το σύστημα αντλίας θερμότητας έχει το μεγαλύτερο συντελεστή απόδοση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συμβατικά συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση 1kW ηλεκτρικής ενέργειας, παράγει έως 5kW θερμικής ενέργειας. Έτσι επιτυγχάνεται η οικονομικότερη λειτουργία σε σχέση με όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα μελέτης που δημοσίευσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Η θέρμανση μέσω συστήματος αντλίας θερμότητας φάνηκε να είναι η πιο οικονομική λύση, μακράν της δεύτερης. Ακολούθησαν ο λέβητας βιομάζας (πέλετ ξύλου), ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου, ο κεντρικός λέβητας φυσικού αερίου, με το ενεργειακό τζάκι να συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα των επιλογών που έχουμε για τη θέρμανση μας.

Τίποτα από αυτά δεν εγκαθίσταται πιο εύκολα και γρήγορα από την αντλία θερμότητας, που είναι στο Νο1 και των ενδεδειγμένων επιλογών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν καίνε άμεσα ορυκτά καύσιμα, άρα υπάρχει σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.

Στην ιδανική συνθήκη (της υποδαπέδιας θέρμανσης) γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%.

Κατά μέσο όρο η ενέργεια που καταναλώνουν είναι κατά 1/4 λιγότερη από όποια άλλη πηγή και δη το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περνούν από τις σωληνώσεις, έως ότου φτάσουν στον προορισμό τους (τα θερμαντικά σώματα).

Όλες οι άλλες επιλογές παράγουν ενέργεια.

Το σύστημα αντλίας θερμότητας αντλεί τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος και μέσω του υδραυλικού συστήματος νερού (που χρησιμοποιείται και στα καλοριφέρ) τη μεταφέρει στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε.

Όπου “χώρος που θέλουμε να θερμάνουμε”, μπορούμε να ζεστάνουμε μεμονωμένα δωμάτια ή και όλα μαζί.

Με την τοποθέτηση συστημάτων βεβιασμένης κυκλοφορίας (fan coils) όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα, οικονομικά και αποτελεσματικά.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όσο είναι σε λειτουργία η αντλία θερμότητας, ζεσταίνεται και το νερό, με την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Υπάρχει και η δυνατότητα συνδυασμού λειτουργία με ηλιακό θερμοσίφωνα, με σκοπό την οικονομικότερη λειτουργία για ζεστό νερό χρήσης.

Τα καλοκαίρια, το σύστημα αφαιρεί τη θερμότητα από τον κλιματιζόμενο χώρο και την αποβάλει στο περιβάλλον.

Εάν δεν υπάρχει υποδαπέδια θέρμανση, η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδυαστεί με ό,τι άλλο διαθέτει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Δεν πραγματοποιείται δηλαδή, αντικατάσταση των υφιστάμενων τερματικών μονάδων και δεν απαιτείται κατασκευή νέου δικτύου.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον 40%.

Δεν υπάρχει ωστόσο, η δυνατότητα ψύξης όταν το σύστημα δεν συνδέεται με υποδαπέδια θέρμανση.

Η απόσβεση γίνεται σε έως και 3 έτη, σε περίπτωση αλλαγής από σύστημα πετρελαίου, με τα θετικά να περιλαμβάνουν και τη μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, την πραγματική αυτονομία.

Μέσω ειδικού ερωτηματολογίου, η ΔΕΗ προσφέρει τη δυνατότητα με λίγες κινήσεις να βρείτε τι ταιριάζει στα ‘θέλω’ σας (μόνο θέρμανση ή θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης ή θέρμανση και ψύξη ή θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης), πόσο θα σας στοιχίσει και τι θα γλιτώσετε σε ετήσιο κόστος θέρμανσης, ετήσια κατανάλωση ενέργειας και ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πώς Λειτουργούν Οι Αντλίες Θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα ψυκτικό μέσο για την απορρόφηση θερμότητας από μια θέση και τη μεταφορά της σε μια άλλη. Το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί μέσω μιας σειράς σπειρών που βρίσκονται, τόσο στην πηγή θερμότητας, όσο και στην απαγωγή θερμότητας. Οι σπείρες στην πηγή θερμότητας χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα ή το έδαφος. Οι σπείρες στην απαγωγή θερμότητας χρησιμοποιούνται για να απελευθερώσουν τη θερμότητα στο αέρος ή εδάφους.

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται συχνά σε εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης. Σε μια εφαρμογή θέρμανσης, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα ή το έδαφος στο εσωτερικό του κτιρίου. Η θερμότητα αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε μια εφαρμογή ψύξης, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου στον εξωτερικό αέρα ή στο έδαφος. Η θερμότητα αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button