Νέος Κανονισμός Αντιβαλλιστικής Προστασίας Ακινήτων – Υποχρεωτικός για όσους διαθέτουν κατοικίες έως 300 χλμ. από τα σύνορα
Μετά την άμεση και δραστική εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων 2024 σε όλη την επικράτεια, εκδόθηκε νέα ΚΥΑ για την υποχρέωση των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους από εχθρικές βαλλιστικές επιθέσεις μακρού πλήγματος. Πώς η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο iron dome, που κάνει τα ισραηλινά συστήματα να ωχριούν.
Α. Γενικά:
Το Κράτος διατηρεί την υποχρέωση διατήρησης αμυντικού μηχανισμού απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Δεδομένης όμως της ευθύνης των πολιτών να υποστηρίζουν με τα κατάλληλα μέσα προστασίας τις οικίες τους έναντι πυραυλικών επιθέσεων μακρού πλήγματος, νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών ορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για την αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού αντιβαλλιστικής προστασίας των ακινήτων που βρίσκονται εντός της χώρας.
Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του εθνικού χώρου και των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην επιτυχία της εχθρικής πυραυλικής επίθεσης. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από επιθέσεις κορεσμού κατά της εθνικής αεράμυνας, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω αύξησης ικανότητας του αντιπάλου με την ανάπτυξη εγχώριων πυραυλικών μέσων μακρού πλήγματος.
Β. Πεδίο εφαρμογής:
Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε αστικά – βιομηχανικά κέντρα, πέριξ στρατοπέδων, αεροδρομίων της Π.Α., εγκαταστάσεις του Π.Ν., λιμένες, βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας και υποδομές υψηλής εθνικής αξίας, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Γ. Διαδικασία:
Ειδικότερα, η διαδικασία μελέτης κατά τις προβλέψεις του αντιβαλλιστικού κανονισμού, περιλαμβάνει τρία στάδια: την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
1. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται για την περιοχή επιρροής του ακινήτου και αποτυπώνεται στο Έντυπο Αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του (χαμηλή, μέση, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή).
Το Έντυπο Αξιολόγησης συντάσσεται από ειδικό τεχνικό επιστήμονα με κατάρτιση σε θέματα βαλλιστικής, αεράμυνας, υποδομών και δικτύων. Ενδεικτικά και με την επιφύλαξη των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνόλου των τεχνικών επιστημόνων, το έντυπο αξιολόγησης μπορεί να συνταχθεί από μηχανικούς του Στρατού καθώς και πιλότους της Π.Α., χειριστές ραντάρ ή ειδικούς επιστήμονες στρατιωτικών καταφυγίων.
Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, στην περίπτωση οικισμών, οριοθετημένων ή μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες και υποδομές στρατηγικής σημασίας, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού, σε ένα ενιαίο έντυπο, με μέριμνα του αρμόδιου ΟΤΑ.
2. Η τεχνική έκθεση, περιλαμβάνει:
Α. περιγραφή:
– του ακινήτου, με ιδιαίτερη αναφορά στη θέση του ως προς την αμυντική διάταξη της χώρας και στα κρίσιμα σημεία του εντύπου αξιολόγησης που οδήγησαν στην κατάταξή του από πλευράς επικινδυνότητας,
Β. καθορισμό:
– των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, μέτρων παθητικής προστασίας (ραντάρ ανίχνευσης στόχων χωρίς εκπομπή ακτινοβολίας) και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας (ραντάρ εκπομπής – αντιπυραυλικκά συστήματα), καθώς και τυχόν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες για το σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης σε περίπτωση επιτυχούς προσβολής της οικίας τους
Δ. Μέτρα:
Για την αντιβαλλιστική περίοδο έτους 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής αντιβαλλιστικής προστασίας, δηλαδή:
α) εξασφάλιση στελθ χαρακτηριστικών στην οικία
β) ενίσχυση με ειδικές κατασκευές μπετόν ή ατσαλιού κατάλληλων προδιαγραφών και ικανού πάχους
γ) συστήματα έρευνας, πρόσκτησης στόχου και εξαγωγής στοιχείων βολής (ενεργά – παθητικά ραντάρ)
δ) ενεργά αντιβαλλιστικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς (πυροβόλα – πυραυλικούς φορείς – συστήματα λέιζερ)
ε) αντιβαλλιστικά κράνη και θώρακες για τους ενοίκους
στ) σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης
ζ) σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας.
Ε. Έλεγχοι:
Οι έλεγχοι διενεργούνται μέσα στην αντιβαλλιστική περίοδο δειγματοληπτικά και αφορούν αποκλειστικά στη διαπίστωση της τήρησης των μέτρων της τεχνικής έκθεσης όπως δηλώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από έναν ανώτατο αξιωματικό της Π.Α., έναν αξιωματικό του Μηχανικού και έναν υπάλληλο του Τμήματος Στρατιωτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Στην περίπτωση που οι δήμοι δεν διαθέτουν το σύνολο των εν λόγω ειδικοτήτων, στην επιτροπή μπορούν να οριστούν υπάλληλοι άλλης ειδικότητας σχετικής όμως με το αντικείμενο του κανονισμού, που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσιακές μονάδες: Τεχνική υπηρεσία, υπηρεσία Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας, υπηρεσία Δόμησης.
ΣΤ. Πρόστιμα:
Οι υπόχρεοι που θα αμελήσουν για την εφαρμογή της ΚΥΑ θα αντιμετωπίσουν κλιμακωτά πρόστιμα από 500 έως 54.000 ευρώ.
…………………………….
Το παραπάνω πρότζεκτ δεν είναι τίποτε περισσότερο από αντιγραφή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων και εφαρμογή του στην Άμυνα, σε έναν τομέα κρατικής ευθύνης ο οποίος -άγνωστο γιατί- καθιστά προς το παρόν τους πολίτες ανεύθυνους. Άντε, με το καλό να ανοιχτούμε και σε καινούργια πεδία ατομικής ευθύνης.
(Όσο για το θέμα της πυροπροστασίας των ακινήτων… τα είπε όλα ο Συνήγορος του Πολίτη: Ο Συνήγορος του Πολίτη κονιορτοποιεί τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων)
Μενέλαος Χρόνης