ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή” 

Συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον Γιάννη Παργινό, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Political τη Μεγάλη Παρασκευή 22/04/2022.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Συνέδριο τέλειωσε. Πέτυχε το στόχο του; Και τι προσδοκάτε από την άμεση εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 15 Μαΐου;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να παραμείνει ένα πολιτικό υποκείμενο που μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου, μέσα σε ένα μήνα, κατόρθωσε να κάνει την μεγαλύτερη υπέρβαση και να μετατραπεί, από συνιστώσες, σε ένα ενιαίο κόμμα. Σήμερα, με την τελευταία απόφαση να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κ.Ε. από τα μέλη, υπερβαίνει την λογική του μικρού κόμματος, φιλοδοξώντας να διεισδύσει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και να γειωθεί – με λογικές ανοικτού κόμματος – με την  κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗΕσείς έχετε διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα;
– Έχω διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μόνο, όχι από το κόμμα και για αυτό είμαι και υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής μελών της Κ.Ε. Στο κόμμα αυτό επέλεξα συνειδητά να προσχωρήσω, από το φθινόπωρο του 2011, έχοντας και την ιδιότητα του βουλευτή, μετά από εκείνο το «ΟΧΙ» της διαγραφής μου από το ΠΑΣΟΚ, το μεγαλύτερο τότε κόμμα της Βουλής. Πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω στο όραμα του Αλέξη Τσίπρα και όλων των συντρόφων και συντροφισσών που συνάντησα τότε σε αυτό των χώρο, για να δημιουργήσουμε με την συμμετοχή όλων, την μεγάλη κυβερνώσα αριστερά.

ΕΡΩΤΗΣΗΠολλοί λένε, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 2 κόμματα. Ο παλιός ΣΥΝ του 3 – 5% και οι από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς προερχόμενοι. Μήπως δεν έχει ομογενοποιηθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

– Όσοι αναφέρονται αρνητικά στο 3% με τόσο εύκολο τρόπο, δεν γνωρίζουν πολιτική ιστορία και όσοι πάλι φοβούνται την διεύρυνση, δεν αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα. Χωρίς το 3% δεν θα υπήρχε εξέλιξη κυβερνώσας αριστεράς  και χωρίς την διεύρυνση δεν θα είχαμε πετύχει να καταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  σταθερό πόλο εξουσίας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  δεν είχε ομογενοποιημένο πολιτικό προσανατολισμό, δεν θα ήταν σήμερα, μετά από 10 χρόνια, μία από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Όσοι θέτουν τέτοιο ζήτημα ή δεν γνωρίζουν, ή νιώθουν ανασφάλεια για το ρόλο που θέλουν να έχουν. Ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  κυβέρνησε 4 χρόνια, ξεπέρασε χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς κρίσιμα ζητήματα, όπως οι Πρέσπες και τώρα αποδεικνύει με τον παλμό και τις προγραμματικές θέσεις που είχε το Συνέδριο ότι μπορεί  και θα είναι στις επόμενες εκλογές η πρώτη κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Παρακολούθησα ώρες ατελείωτες τις τοποθετήσεις των συντρόφων και συντροφισσών, υπάρχει άποψη ότι υπήρξαν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές; Όχι. Διαδικαστικές ναι. Αλλά ένα ενιαίο κόμμα κρίνεται από το πρώτο και όχι από το δεύτερο.

ΕΡΩΤΗΣΗΩς παλιός κοινοβουλευτικός, πιστεύετε ότι το κόμμα σας μπορεί να έρθει πρώτο στις εκλογές; Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας  για τα λάθη της πρώτης φορά αριστερά;
Θα είμαστε πρώτο κόμμα γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία για να αναχαιτίσουμε τον σημερινό ολετήρα. Τώρα πλέον το πιστεύω. Τώρα όλο και περισσότερο η κοινωνία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της σημερινής κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που με ψίχουλα προσπαθεί να επικαλύψει την πραγματική αισχροκέρδεια και την αδιαφανή ρήτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κοινωνία αρχίζει να ακούει τον πολιτικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Είμαστε μια Ευρωπαϊκή προοδευτική δύναμη, αποφασισμένη να συγκρουστούμε με την βαρβαρότητα που έστειλε χιλιάδες ανθρώπους εκτός ΜΕΘ στον τάφο, που υποκύπτει στην λογική συγκεκριμένων συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας, που ανέχεται την ακρίβεια να στραγγαλίζει την ζωή εκατομμυρίων πολιτών, να διατηρεί το αδιέξοδο καθεστώς παρατεταμένης εφηβείας στους νέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  μπορεί πρόσωπο με πρόσωπο να ισχυριστεί ότι θα αντιμετώπιζε και θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά με πρόσημο την κοινωνία και όχι την ελληνική ολιγαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  κυβέρνησε σε ασφυκτικό καθεστώς μνημονίων, κράτησε όμως την κοινωνία όρθια. Αφήσαμε πελώριο αποθεματικό, ότι δεν έκανε καμία κυβέρνηση μέχρι τότε, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά θέματα της πατρίδας. Ως κόμμα είμαστε το μοναδικό κόμμα που έκανε απολογισμό. Έγιναν και λάθη. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και μεγαλύτερη αυτοκριτική, π.χ. ήταν λάθος πιστεύω ότι υποκύψαμε στην πίεση κατάργησης του ΕΚΑΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗΥπάρχει μια σκληρή αντιπαλότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Κρίνετε, πως μπορούν να λειανθούν οι όποιες αντιθέσεις και να συγκυβερνήσουν οι δύο χώροι;
Και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  και οι άνθρωποι του ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποδείξουμε εν τοις πράγμασι, ότι δεν είναι η κοινωνία χάριν υμών, αλλά είμαστε εμείς, χάριν της κοινωνίας. Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόγνωση, απόγνωση επιβίωσης, απόγνωση ζωής, δεν χωράει το άκαρπο εγώ του καθενός. Με όλο τον σεβασμό στην νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, διερωτώμαι ως απλός πολίτης: στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός, με την απλή αναλογική, καταστήσει πρώτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ και του δοθεί η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση με την ΝΔ  ή με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ποιο κόμμα θα επιλέξει; Υπάρχει ενδεχόμενο να επιλέξει την ΝΔ; Εγώ δεν το διανοούμαι. Πρέπει να έχουμε ως παράδειγμά μας, πως αντέδρασε η κοινωνία και πως συμπεριφέρθηκε, σε εκείνους που αρνήθηκαν την συνεργασία με τον Κόστα στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία. Τους έστειλε στα αζήτητα.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button