ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

Αντιδικία περί «τέχνης και αισθητικής» σε δημόσιους χώρους στο Χαϊδάρι- Τι γνώμη έχεις εσύ;

Μία ερώτηση διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, έκανε στη διοίκηση του Δήμου ο Βαγγέλης Ντηνιακός. Αφορμή στάθηκαν οι εικαστικές δημιουργίες που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, σε διάφορα δημοτικά κτήρια της πόλης μας και άλλους δημόσιους χώρους. Περί τέχνης και αισθητικής, ο λόγος λοιπόν.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου ο κ. Ντηνιακός ζήτησε να μάθει αν η διαδικασία της επιλογής των θεμάτων γίνεται από κάποια επιτροπή και με ποια κριτήρια, καθώς επίσης και για το αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή και δεν αλλοιώνονται από τις βροχές.

Περί τέχνης και αισθητικής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Σελέκος: «Τα συνθήματα γίνονται τώρα ζωγραφιές»

Στην απάντηση του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος είπε πως δημοτική πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε την προσπάθεια να καθαριστούν οι τοίχοι από τα γκράφιτι και από τότε αυτοί δεν ξαναγράφτηκαν. Έχουν γίνει ζωγραφιές σε πολλά σχολεία, παιδικούς σταθμούς στο κτήριο του Συνδέσμου των Νεοφωκααίων, στο Κολυμβητήριο και στην πλατεία Ηρώων. Αναξκοίνωσε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο, η αποδοχή από τους κατοίκους της πόλης μας είναι μεγάλη. Εκτός από μία περίπτωση στην Πλατεία Ηρώων, όπου “στεναχωρήθηκε κάποιο μέλος του συνδυασμού της παράταξης του κ. Ντηνιακού, για τις εικαστικές δημιουργίες που έγιναν”, όπως είπε, αναφερόμενος σε διαδικτυακό σχόλιο του γλύπτη Χάρη Λαλέ. Ο δήμαρχος είπε πως δεν κατανοεί γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα επιλέξει τι θα ζωγραφιστεί. Τα θέματα τα επιλέγει η ζωγράφος Δήμητρα Χριστοφορίδου που εργάζεται εθελοντικά και χρησιμοποιεί υλικά του Δήμου.

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίτσας.

Τσατσαμπάς: «Κάποτε γίνονταν έργα με επενδύσεις, τώρα με ζωγραφιές»

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος που παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένο.
Σελέκος: Δεν σας αρέσουν τα έργα που έχουν γίνει;
Ντηνιακός: Σε εμένα δεν αρέσουν.
Σελέκος: Δεν θέλατε να δεχτείτε το αποτέλεσμα. Θέλατε στον ασπρισμένο τοίχο που γράφανε κάθε φορά συνθήματα οι ομάδες, να υπήρχε αυτή η εικόνα. Δεν σας κάνουμε τη χάρη. Μέχρι τώρα λέγατε πως δεν σβήνονται τα συνθήματα. Τώρα λοιπόν που τα συνθήματα γίνονται ζωγραφιές και τα παιδιά σέβονται και δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση σε αυτές, τώρα βάζετε ζήτημα διαδικασίας. Έχετε έλλειψη αισθητικής.
Τη στιγμή εκείνη ο Δημήτρης Τσατσαμπάς φώναξε εκτός μικροφώνου: «Κάποτε γίνονταν έργα με επενδύσεις και τώρα με ζωγραφιές».

Τι έγραψε ο Χάρης Λαλές “περί τέχνης και αισθητικής”

Αντιδικία περί «τέχνης και αισθητικής» σε δημόσιους χώρους στο Χαϊδάρι- Τι γνώμη έχεις εσύ; 3
Στρ. Καραϊσκάκη, Πλατεία Ηρώων.

Αυτό είναι το σχόλιο του γλύπτη Χάρη Λαλέ στη σελίδα του στο FB, στο οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος:

“Εικόνα θλίψης… στην Πλατεία Ηρώων με δεκάδες παιδιά καθημερινά.
Άλλη μια εικόνα Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού;
Μπορεί αυτό να έχει σχέση με τις εκλογές που πλησιάζουν;
Η Τέχνη σε δημόσιους χώρους θέτει ως βασική προϋπόθεση την Συμμετοχή και την Δημοκρατία, ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Και ιδού το αποτέλεσμα. Υπάρχουν αρκετές δεκάδες άνεργοι νέοι και νέες που ασχολούνται με τα εικαστικά στο Χαϊδάρι, πτυχιούχοι φοιτητές και αυτοδίδακτοι. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΕΙΠΟΥΝ. Γιατί άραγε; Τι λέει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου;”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button