ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ανάπλαση Βοτανικού: Τα 3 μεγάλα έργα που “απογειώνουν” την περιοχή

Η ανάπλαση Βοτανικού προχωρά με τρία παράλληλα δημόσια έργα, αλλά και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε δημοπράτηση βρίσκονται τα έργα ανάπλασης 300 στρ. στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της “Διπλής Ανάπλασης”, με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Αθηναίων. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Κατά τη διαμόρφωση του πάρκου θα φυτευτούν πάνω από 3.500 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα και 102.000 θάμνοι. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. “κήπων βροχής”, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.

Πάρκο Βοτανικού
Ανάπλαση Βοτανικού, νέο πάρκο Δήμου Αθηναίων έκτασης 215 στρ.

Τα σχέδια και τη μελέτη για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή του Βοτανικού, στο πλαίσιο του έργου της Διπλής Ανάπλασης, ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου στον Ελαιώνα είναι ένα έργο θεμελιώδους σημασίας για την πόλη με υπερτοπική σπουδαιότητα που θα οδηγήσει στην οικολογική και αισθητική αναβάθμιση της υποβαθμισμένης πρώην βιομηχανικής περιοχής, με την «επανένταξη της φύσης» στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια. Πρόκειται για 215 στρέμματα πρασίνου σε μία συνολική έκταση 260 στρεμμάτων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του πάρκου, σημειώνεται ότι το Πεδίον του Άρεως που είχε διαμορφωθεί το 1934, είναι έκτασης 277 στρεμμάτων (μαζί με τον Λόφο Φινόπουλου).

Μητροπολιτικό Πάρκο Βοτανικού: Λίμνη, λόφοι, κήποι βροχής σε 215 στρέμματα 4

Με τη δημιουργία του Πάρκου Βοτανικού στα δυτικά της Αθήνας, συμπληρώνεται ο νοητός κύκλος των πράσινων μεγάλων «πνευμόνων» της πόλης (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.) συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων από την καταστροφή του φυσικού πλούτου της Πάρνηθας.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και η δημοπράτηση θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου 2024. Η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Με την ολοκλήρωσή της η ανάπλαση Βοτανικού, θα καταστήσει την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Αθηναίων, στα όρια με το Αιγάλεω, θα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Αθήνας, επιφάνειας 215 στρ.

ανάπλαση Βοτανικού
Η σημερινή εικόνα, την οποία υπόσχεται να αλλάξει η ανάπλαση Βοτανικού.

Ο νέος πνεύμονας πρασίνου θα έχει ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Θα υπάρχουν χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στην ίδια περιοχή ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Παράλληλα υλοποιούνται έργα υποδομών όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι και πράσινο, μαζί με τα απαραίτητα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών κ.α. Τα συγκεκριμένα έργα είναι ύψους 38 εκατ.ευρώ.

Με τα τρία αυτά έργα ολοκληρώνεται η ανάπλαση Βοτανικού από μια τριτοκοσμική σε αστική περιοχή με μεγάλο ποσοστό πρασίνου. Τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβουν τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο χώρος του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού θα αναπλαστεί και θα δημιουργηθεί ο πρώτος μεγάλος χώρος πρασίνου στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται και άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Βλέπε πιο αναλυτικά: Βοτανικός: Ανάπλαση στο χάος με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Βοτανικός
Η ανάπλαση Βοτανικού με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τα συνοδά έργα πρόσβασης.

Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο

Η ανάπλαση Βοτανικού περιλαμάνει και έργα σε τμήμα της ιεράς Οδού. Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου Αθηναίων είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button