ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πόσα χειρουργεία λειτουργούν σε Αττικόν, Νίκαια, Θριάσιο, Τζάνειο

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία σε 25 νοσοκομεία της Αττικής αναδεικνύει νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Υπάρχουν αναμονές στα χειρουργεία οι οποίες ξεπερνούν και τους 18 μήνες, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας υπόσχεται βελτίωση της κατάστασης, τόσο με προσλήψεις προσωπικού, όσο και με ψηφιακά συστήματα, μέσω των οποίων οι ασθενείς θα μπορούν να αναζητήσουν το νοσοκομείο με τη μικρότερη λίστα αναμονής για το χειρουργείο που τους ενδιαφέρει.

Τα προβλήματα στα χειρουργεία των νοσοκομείων της Αττικής

Αττικόν: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείου και λειτουργού οι μισές, δηλαδή μόλις 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

Θριάσιο: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων. Οι κτιριακές υποδομές είναι σχετικά καινούργιες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τζάνειο: Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν μόνο οι 7 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Περίπου 10 αίθουσες χειρουργικές υπάρχουν από τις οποίες λειτουργεί μόνο η μία για τα επείγοντα περιστατικά. Τα χειρουργεία λειτουργούν αλλά ελλείψεις υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο απαρτίζεται από πέντε κτίρια τα οποία συντηρούνται.

Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία:

Ευαγγελισμός: Λειτουργούν 13 με 14 αίθουσες από τις συνολικά 17. Οριακή είναι η κάλυψη Αναισθησιολόγων, τραυματιοφορέων και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε καινούργιο κτήριο.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.: Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

Ασκληπιείο Βούλας: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.

Η Παμμακάριστος: Υπάρχουν 3 χειρουργικές αίθουσες και αντιμετωπίζονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά, γιατί δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι. Υπήρχαν 2 Αναισθησιολόγοι και ο ένας αποχώρησε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Το κτίριο είναι πολύ παλιό αλλά γίνονται συντηρήσεις.

Παίδων Αγία Σοφία: Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο, καθώς  ζητήθηκε να προσληφθεί προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) διότι υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι 8 και λειτουργούν μόνο τα 3. Το κτίριο είναι παμπάλαιο, αλλά είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακαίνισης κυρίως από δωρεές.

Αγία Όλγα: Από τις 7 αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν αλλά συντηρούνται.

Αρεταίειο: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά παραμένουν αρκετά προβλήματα.

Μεταξά: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Παίδων Πεντέλης: Στο νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν οι 2 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παλιό, πετρόχτιστο, γίνονται συντηρήσεις και έχουν γίνει και κάποιες ανακαινίσεις.

Έλενα Βενιζέλου: Υπάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν και οι 5.  Όταν υπάρχουν μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα περιστατικά. Υπάρχει έλλειψη σε Αναισθησιολόγους, Χειρουργούς και σε Νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% των εργαζομένων είναι επικουρικό προσωπικό. Είναι παλαιό το κτίριο του νοσοκομείου και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα με προγράμματα ΕΣΠΑ ξεκίνησαν κάποιες επισκευές.

Σισμανόγλειο: Λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες στις 5 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 Αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο «Παμμακάριστο». Κτιριακά δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς έχουν γίνει πρόσφατα ανακαινίσεις.

Σωτηρία: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 4. Η μία είναι κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.

Γ. Γεννηματά: Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες λειτουργούν αλλά υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ως εκ τούτου λειτουργούν υποστελεχωμένες.

ΝΙΜΙΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περισσότερα προβλήματα αλλά φέτος έχουν υπάρξει βελτιώσεις. Τα κτίρια είναι παλιά αλλά συντηρούνται.

Άγιος Σάββας: Λειτουργούν κανονικά και οι 10 χειρουργικές αίθουσες που υπάρχουν. Σύντομα όμως συνταξιοδοτούνται δύο Αναισθησιολόγοι και περιμένουν αντικαταστάτες. Το κτίριο είναι παλιό αλλά συντηρείται. Έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

Λαϊκό: Το πρόβλημα του νοσοκομείου είναι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, όμως υπάρχουν λίστες αναμονής.

Ιπποκράτειο: Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις όσων αφορά τα χειρουργεία από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχουν προβλήματα.

Αλεξάνδρα: Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες όσων αφορά το νοσηλευτικό και ιατρικό και τους τεχνολόγους.

Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι: Υπάρχουν 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κανονικά. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν γενικά. Το νοσοκομείο είναι 15ετίας και είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχουν κτιριακά προβλήματα.

Ανδρέας Συγγρός: Υπάρχει 1 ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου που λειτουργεί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button