Ανακύκλωση. Ποια ανακύκλωση;
Δηλαδή σαν καταναλωτής προπληρώνεις με την αγορά την ανακύκλωση. Συνεχίζεις με τα Δημοτικά Τέλη καθώς και με την χρέωση στην πλαστική σακούλα.
Δηλαδή εμείς τριπλοπληρώνουμε παραπάνω ένα προϊόν, ενώ αυτές οι εταιρίες δεν πληρώνουν τίποτα και επιδοτούνται από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για δράσεις που αφορούν τη προστασία στο περιβάλλον (με πρόσφατο νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν κάνουν επενδύσεις απαλλάσσονται και από Δημοτικά Τέλη…).
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), είναι ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με ευθύνη τον έλεγχο για την υλοποίηση της Ανακύκλωσης, ελέγχει την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης -στην οποία το 35% των μετοχών ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι Δήμοι με τη σειρά τους που μπήκαν στο σύστημα με τους Μπλε Κάδους παραχωρούν τα υλικά, τους εργαζόμενους Οδηγούς και Εργάτες που τα συλλέγουν και πληρώνουν το κόστος μεταφοράς με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή καύσιμα και συντήρηση οχημάτων. Στην αρχή δόθηκαν, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Δήμου, απορριμματοφόρα και μπλε κάδοι και έκτοτε σταμάτησαν.
Τη διεύθυνση, οργάνωση, λειτουργία ανακυκλώσιμων και δήθεν ανακυκλώσιμων (βιομηχανικά απόβλητα, βρώμικα ανακυκλώσιμα προϊόντα κλπ.) έχει η ΕΕΑΑ, με την οποία υπέγραψαν σύμβαση οι Δήμοι. Αυτή η εταιρεία μπορεί να αναθέτει σε τρίτους εργολάβους τη διαχείριση. Έτσι λοιπόν οι Εργολάβοι προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 500€- 600€ για 6ήμερη εργασία και αφού πολλές φορές τους πάρει απλήρωτους για δοκιμαστικά 15 ημέρες.
Δεν ισχύει για αυτούς Σ.Σ.Ε., δεν υπάρχει Βαρύ Ανθυγιεινό και τα ατυχήματα είναι πάρα πολύ συχνά, μιας και οι συνθήκες εργασίας είναι απίστευτα επικίνδυνες.
Το πρώτο πράγμα που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ότι οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ευθύνη αν ένας εργολάβος παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Το δεύτερο ήταν ότι μπορούν οι Δήμοι να αναθέτουν σε ιδιώτες τη διαχείριση απορριμμάτων με μικρή πλειοψηφία, χωρίς καν αιτιολόγηση από τα δημοτικά συμβούλια.
Εδώ και πάνω από δυο μήνες το ΚΔΑΥ Ηρακλείου είναι κλειστό, απαξιωμένο και το ανακυκλώσιμο υλικό πάει στη χωματερή και οι εργάτες άνεργοι! Το ίδιο έργο παίζεται κάθε χρόνο στην Κρήτη και σε άλλα ΚΔΑΥ, όπως στα Ιωάννινα στον Ασπρόπυργο.
Η απεργία εργαζομένων στο ΚΔΑΥ στο Ηράκλειο Κρητης συνεχίζεται εδώ και δυο μήνες.
Μια άλλη απεργία που είχε γίνει στον Ασπρόπυργο οδηγήθηκε πριν από ένα ακριβώς χρόνο στα Δικαστήρια. Ήταν τότε που πάνω από 160 εργαζόμενοι από Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Αλβανία αλλά και Έλληνες, που είχαν μείνει απλήρωτοι επί μήνες, πραγματοποίησαν μια δυναμική απεργία, που έφερε στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, αλλά και την άγρια εκμετάλλευση στο χώρο της ανακύκλωσης και τις βλαπτικές συνέπειες στη ζωή χιλιάδων κατοίκων του Ασπροπύργου, αλλά και των δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Στις 5/1/15 συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ 26 εργαζόμενοι και 6 συμπαραστάτες, μετά από μήνυση της εργοδοσίας της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε, το εργοστάσιο της οποίας παραδόθηκε στις φλόγες λίγες μέρες μετά, πνίγοντας με τοξικό νέφος όλο το Λεκανοπέδιο.
Μια χαρακτηριστική δήλωση απεργού στην Εφημερίδα Συντακτών με είχε συγκλονίσει : «…Μιλάμε για μια πολύ βρόμικη δουλειά και δεν μας δίνουν ούτε μάσκες ούτε γάντια ούτε κράνη ούτε τίποτα. Δυο παιδιά χάσανε τη ζωή τους εκεί μέσα τα τελευταία 4 χρόνια, ένα από το Πακιστάν και ένα από το Μπανγκλαντές. Πάρα πολλοί έχουν χάσει χέρια, πόδια, έχουν σπάσει κόκαλα. Βάζουνε το κλαρκ μπροστά σπρώχνοντας τα σκουπίδια και τελικά τους θάβουν μέσα στα σκουπίδια». Αυτά έλεγε τότε ο Μοχαμάντ Ριάν από το Μπανγκλαντές, ένας από τους 160 απλήρωτους απεργούς εργαζόμενους.
Οι αρμόδιοι ελεγκτές των εγκαταστάσεων των εταιρειών «ανακύκλωσης», Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Σ.Ε.Π.Ε. κλπ., όποτε πάνε να κάνουν ελέγχους, ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες από τσιλιαδόρους και αν πλησιάζει κάποιος ελεγκτής την ώρα που το εκάστοτε ΚΔΑΥ «ξεφορτώνεται» ποσότητες σκουπιδιών που δεν έχει καμία πρόθεση να διαχωρίσει και να προωθήσει για ανακύκλωση ή έχει εργαζόμενους που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις παραβάσεις τότε εξαφανίζονται…
Ο στόχος της Ε.Ε. είναι το 2020 ο μέσος όρος της ανακύκλωσης στα κράτη – μέλη της να φτάσει το 50% των παραγόμενων σκουπιδιών. Η Ελλάδα, που βρίσκεται πολύ πίσω από αυτό τον αριθμό, εξακολουθεί να πληρώνει τεράστια πρόστιμα για την κατάσταση που επικρατεί στις χωματερές της. Υπολογίζεται ότι από τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πληρώνουμε για μια σειρά περιβαλλοντικές παραβάσεις, τα μισά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει επομένως να παρουσιαστεί κάποια πρόοδος, ή έστω μια «βιτρίνα» ανακύκλωσης.
Ο Πατούλης σε πρόσφατη εκδήλωση για τα απορρίμματα δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε:
• Μηχανική διαλογή (εργοστάσια) για ανάκτηση περισσότερων και καθαρότερων υλικών από τον μπλε κάδο.
• Μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση (βλέπε καύση).
Για τη χρηματοδότηση των δράσεων θα αξιοποιηθούν πόροι του ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και του ΠΕΠ Αττικής. Και βέβαια, προαναγγέλθηκε από τον κ. Πατούλη «ισχυρή και στοχευμένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», κάτι που εμφανίστηκε ως «κοινή παραδοχή για τη σωτηρία της Αττικής».
Σε χθεσινή ανακοίνωση η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για τις πρόσφατες «τυχαίες» πυρκαγιές στα Κ.Δ.Α.Υ. και την ανακύκλωση έκλεισε με το εξής: Η μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική ανακύκλωση είναι η Δημόσια Δημοτική Διαχείριση, που παράλληλα διασφαλίζει και εγγυάται την προστασία του Περιβάλλοντος, της Υγείας και Ασφάλειας μας αλλά και της τσέπης μας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: