ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αναγκαία η σύσταση Ειρηνοδικείου Αιγάλεω, για Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι

Σταύρος Τασιόπουλος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω – ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου

Η σημασία των Ειρηνοδικείων στην καθημερινότητα

Είναι γνωστό ότι τα Ειρηνοδικεία αποτελούν πρωτοβάθμια Δικαστήρια τα οποία εκδίδουν αποφάσεις και πιστοποιητικά τα οποία αφορούν σχεδόν όλους τους πολίτες για καθημερινά και απαραίτητα ζητήματα όπως διαταγές πληρωμής, διαταγές απόδοσης μισθίου, δημοσιεύσεις διαθηκών, έκδοση κληρονομητηρίων, αποποιήσεις κληρονομίας, έκδοση ενόρκων βεβαιώσεων, εκδίκαση υποθέσεων με αντικείμενο ως 20.000 ευρω, ζητήματα σωματείων κλπ. Ενώ επίσης τα Ειρηνοδικεία έχουν ως αντικείμενο τα θέματα των υπερχρεωμένων του ν.3869 και εν γένει των μικροδιαφορών που αποτελούν αντικείμενο με μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Χωρίς να είναι κάποιος δικηγόρος ή συμβολαιογράφος, αντιλαμβάνεται ότι η λειτουργία ενός Ειρηνοδικείου αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα στην καθημερινότητα ενός πολίτη ανεξαρτήτως ηλικίας, και μαζί με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, έχει καθοριστική σημασία και η κατά τόπον αρμοδιότητα, δηλαδή η περιοχή εντός της οποίας καθορίζεται η αρμοδιότητα εκδίκασης και έκδοσης αποφάσεων, πράξεων, πιστοποιητικών κλπ.

Η κατάσταση ως σήμερα στην περιοχή

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία επί πολλά χρόνια δύο Ειρηνοδικεία στη Δυτική Αθήνα, το Ειρηνοδικείο Περιστερίου (αρμοδιότητα για το Δήμο Περιστερίου) και το Ειρηνοδικείο Ιλίου (αρμοδιότητα για τους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων), τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά 100δες πολίτες και εάν δεν υπήρχαν η συμφόρηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη όπως και η ταλαιπωρία των πολιτών. Ενώ σημειώνεται ότι υφίσταται Ειρηνοδικείο στη γειτονική Νίκαια και στη γειτονική Ελευσίνα.

Οι περιοχές όμως του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας και του Χαϊδαρίου υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αθηνών γεγονός που δημιουργεί καθημερινά μεγάλο ζήτημα εξυπηρέτησης καθότι πέραν της χωροταξικής απόστασης, υπάρχει και το θέμα της χρονικής διάρκειας εξυπηρέτησης των πολιτών μιας και όλες οι υποθέσεις εντάσσονται στο τεράστιο δικαστικό μέγεθος που ονομάζεται Ειρηνοδικείο Αθηνών, αυξάνοντας το χρόνο απονομής δικαιοσύνης.

Δημιουργία Ειρηνοδικείου Αιγάλεω (Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου)

Σήμερα το 2023 και στο πλαίσιο βελτίωσης του θεσμού της Δικαιοσύνης είναι αναγκαία και επικακτική η σύσταση ενός Ειρηνοδικείου με έδρα το Αιγάλεω (τον μεγαλύτερο εκ των τριών Δήμων) και την τοπική αρμοδιότητα για τις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου γιατί αποτελεί πραγματική κοινωνική ανάγκη των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής.

Η δημιουργία του Ειρηνοδικείου Αιγάλεω θα ενισχύσει την απονομή και το αίσθημα δικαιοσύνης καθώς και την συνολική αναβάθμιση της περιοχής, μιας και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και θα προσθέσει πόρους στην αναπτυξιακή διαδικασία των περιοχών.

Επίσης η συγκρότηση του νέου Ειρηνοδικείου είναι εφικτή καθότι μπορεί να συγκροτηθεί με την μετακίνηση προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν στον κλάδο και κατοικούν στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας καθώς και με υπαλλήλους που αναμένονται από το νέο διαγωνισμό δικαστικών υπαλλήλων εντός του 2023.

Ακόμη η κτιριακή στέγαση είναι εφικτή εντός του συμπλέγματος κτιρίων του ΟΑΕΔ στο Άλσος Αιγάλεω – Μπαρουτάδικο, με σημαντική δυνατότητα για θέσεις στάθμευσης, ενώ ακόμη και το τυχόν κόστος ενοικίασης για ένα ιδιωτικό ακίνητο 200τμ ως 300τμ είναι συγκριτικά χαμηλό – κάτω των 10ευρώ/τμ.

Προώθηση της Πρότασης

Η παρούσα πρόταση σύστασης Ειρηνοδικείου Αιγάλεω κατατίθεται στο δημόσιο διάλογο, στα τοπικά ΜΜΕ καθώς και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους συναφείς Δήμους, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, τους Βουλευτές του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και προς όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.

Η αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας αφορά όλους όσους ζούμε στην περιοχή και σε αυτή τη βάση η παρούσα πρόταση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων των περιοχών του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας και του Χαϊδαρίου με ελάχιστο κόστος και πολλαπλάσια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button