ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αμερικανοί τα νέα αφεντικά στον Σκαραμαγκά; – Κατατέθηκε πρόταση στον Τσίπρα

Ο επικεφαλής της εταιρείας ONEX και νέος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου παρέδωσε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί να ξεκινήσουν συζητήσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Ο πρωθυπουργός έδωσε στον Στέργιο Πιτσιόρλα να εξετάσει την πρόταση.

Πρόταση εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, των ναυπηγείων Ελευσίνας και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (ΕΝΑΕ) διατύπωσε επισήμως προς την κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards. Έτσι, μετά τους Γερμανούς της HDW, τον Γαλλολιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα, αλλά και μια τρίχρονη παύση λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διαφαίνεται αλλαγή σελίδας. 

H δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς έγινε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου στην ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Η ταυτόχρονη πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έρχεται από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά το Νεώριο Σύρου. Όσον αφορά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Π. Ξενοκώστας, η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό τμήμα όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Από αριστερά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αμερικανός υπουργός εμπορίου Γούιλμπουρ Ρος και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ σήμερα στη ΔΕΘ κατά την ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς.  (φωτό Καθημερινή)

Η επένδυση στο Νεώριο ανέρχεται στα 110,9 εκατ. ευρώ ενώ πολλαπλάσια αναμένεται να είναι η αξία της νέας συμφωνίας εφόσον αυτή ολοκληρωθεί. Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες περί επικείμενου μεγάλου ναυπηγικού προγράμματος φρεγατών.

Την είδηση χαιρέτισε ο αμερικανικός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο twitter,  αναφέρει: «Θαυμάσιο να βλέπουμε μια ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button