ΕΛΛΑΔΑ

Ακρόπολη Γλα | H μεγαλύτερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Ελλάδας – Βίντεο


Michael Miller

Στα βορειοανατολικά της περιοχής της Κωπαΐδας, βρίσκονται τα ερείπια της μυκηναϊκής Aκρόπολης Γλα. Κατασκευάστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και ήταν οχυρωμένο με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, με τέσσερις πύλες. Το τείχος ήταν κατασκευασμένο με ογκόλιθους. Στο εσωτερικό του τα κτίσματα ήταν λιγοστά, συγκεντρωμένα σε έναν κεντρικό περίβολο. Θεωρείται ότι ήταν υπό τον έλεγχο του Ορχομενού και αποτελούσε το κέντρο ελέγχου και συντήρησης των έργων αποξήρανσης της Κωπαΐδας, καθώς και αποθήκη των σιτηρών της περιοχής.

Ακρόπολη Γλα

Η Aκρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη που διατηρείται στον ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε. Το βασικό κτίριο στην Ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα. Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1.200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην έρευνα της σελίδας Μηχανής του Χρόνου : https://www.mixanitouxronou.gr/dite-a… Music from : Savfk – The Way Of Water (Copyright Free Music) Soundcloud : https://soundcloud.com/savfk/the-way-… License : Creative Commons ‘Attribution 4.0 International’ (CC BY 4.0)

Εγγραφή στο κανάλι: https://bit.ly/3mDSXwF – Instagram: https://bit.ly/32S0YWC#μυκηναϊκή#Ακρόπολη#Γλα#Ιακωβίδης#ακρόπολη

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button