Ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται! – Ούτε λάστιχο ποτίσματος…
Αλεξάκης Δημήτρης,
Δημοτικός Σύμβουλος Πολίτες σε Δράση
Όταν μια κοινωνία παρακολουθεί τις φωτιές ασθμαίνοντας (είτε τοπική είτε σε επίπεδο επικράτειας) και δεν προετοιμάζεται με συστηματικό τρόπο, τότε πάντοτε θα πληρώνει πολλαπλάσια για να επουλώσει τις πληγές, απ’ όσα θα ξόδευε για να προλάβει!
Στο πρόγραμμα των Πολιτών σε Δράση, έχοντας την ευθύνη σύνταξής του με άλλους συνυποψήφιους στις Δημοτικές Εκλογές το 2019, είχαμε μια συγκεκριμένη και σαφή πρόταση για εγκατάσταση υδροβόλων σε όλο το μήκος του όρους Αιγάλεω/Ποικίλου.
Παράλληλα, να γίνει αξιοποίηση των γεωτρήσεων στα γεωγραφικά όρια της πόλης μας, για την πυροπροστασία & πυροσβεστικούς σκοπούς.
Κανένας άλλος δημοτικός συνδυασμός δεν είχε την παραμικρή νύξη! Όπως και για τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές. Κανείς άλλος δεν έχει αρθρώσει την παραμικρή δομημένη πρόταση. Η τοπική κοινωνία το 2019 μας έδωσε 9,69% και 3 συμβούλους από τους 33 συνολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Χαϊδάρι.
Για το βουνό που αποτελεί τον πνεύμονα πρασίνου στα δυτικά, όχι μόνο για το Χαϊδάρι αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του Λεκανοπεδίου. Έχει επομένως υποχρέωση και η κυβέρνηση των αρίστων να υποστηρίζει και να ενισχύει συνεχώς και παντοιοτρόπως τους σχεδιασμούς πρόληψης και προστασίας και όχι να σφυρίζει αδιάφορα και να είναι ο καταγραφέας των καταστροφών. Και βέβαια να μην κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα σε ανώφελες μελέτες, αλλά σε έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες “για να σωθούν αρχικά”!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω καλέσει κατ’ επανάληψη τον Δήμαρχο της πόλης μας να δει το σχεδιασμό του Συνδέσμου για την Προστασία του Υμηττού, των 11 όμορων Δήμων, να αφήσει τα “πασαλείμματα”, αλλά και να οργανώσουμε μια ανάλογη ανοικτή και οργανωμένη συζήτηση, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους!
Να υιοθετήσει τις προτάσεις από μια συνάντηση πολλών Δημάρχων, στην οποία δεν πήγε αν και τα θέματα ήταν ακριβώς τα ίδια ως προς την προστασία του δασικού περιβάλλοντος!
Ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται!
2,3 εκατομμύρια αναθέσεις από την Οικονομική Επιτροπή https://xaidarisimera.gr/chaidariotika-lachanakia-vryxellon-me/ και ούτε μια θερμική κάμερα με τηλε-διαχείριση δεν έχει προβλεφθεί για εγκατάσταση στο Ποικίλο!
Ούτε λάστιχο ποτίσματος!
Επίσης είχα επισημάνει δημοσίως ότι «πληρώνονται λεφτά για μελέτες που παράγουν αέρα κοπανιστό» και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, όπως αυτές εντοπίζονται στα αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια και στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), με βάση τα οριζόμενα από τον ν. 4662/2020 στο πλαίσιο του Εθνικού Μχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και ζητημάτων Πολιτικής Προστασίας https://xaidarisimera.gr/kataspatalisi-dimosioy-chrimatos-me-m/ .
Η τοπική κοινωνία ας διαβάσει έστω και διαγώνια τα προγράμματα! Να κερδίσει είναι πιθανό! Να χάσει μάλλον αδύνατο!
«Οι δέκα προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Forum του ΣΠΑΥ, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και δικές μας προτάσεις, συνοδεύονται από έναν προϋπολογισμό για έργα 10 εκατ. Ευρώ!
Τις μεταφέρω, στην τοπική κοινωνία, αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει βρει ακόμα ευκαιρία να ασχοληθεί :
1.Εθελοντισμός: Οργάνωση & Ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2.Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου Διαχείρισης των Δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες
της Αυτοδιοίκησης & Εισαγωγή Νέων Τεχνολογιών στη Μάχη της Πρόληψης
3.Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση Ανεξάρτητου Κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό των Δήμων & Συμμετοχή των Συνδέσμων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα
4. Όργανο Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Αποφασιστική Αρμοδιότητα
5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 Δήμους της Χώρας
6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για την Επόπτευση των Δασών
7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την 1η Κυψέλη & Έλεγχος της Βόσκησης
8. Εθνικό Μητρώο Ώριμων Δασικών Μελετών
9. Νέες Μέθοδοι Αποκατάστασης Δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών
10. Δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους Ορεινούς Όγκους
Η φωνή και η δύναμη των Δήμων πολλαπλασιάζεται στον κοινό σκοπό για τον οποίο έχουν ενωθεί, δημιουργώντας υποστηρικτική δύναμη πολλαπλασιαστικής ισχύος.
Η δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους της χώρας, μπορεί να συμβάλει στη χάραξη κοινής στρατηγικής ανάταξης και προστασίας των δασών μας, με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Τέλος, επειδή δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον κόσμο αλλά πάντα πρέπει να έχουμε και τα μάτια αλλά και τα αυτιά ανοιχτά, ας δούμε και τι γίνεται σε ένα χωριό, κάπου αλλού στην Ιαπωνία (www.lamiareport.gr)!
Το Kayabuki no Sato, ένα μικρό χωριό στο Κιότο, διαθέτει ένα πρωτότυπο σύστημα πυροπροστασίας & πυρόσβεσης με μεγάλους ψεκαστήρες, το οποίο δοκιμάζεται δύο φορές το χρόνο, τον Δεκέμβριο και τον Μάιο, ελέγχοντας την πίεση του νερού!
Στη χώρα μας δοκιμάζονται άπαξ οι κάτοικοι και μόνο! Όσοι και όσες έχουν την ατυχία να βρίσκονται σε περιοχές που καίγονται! Μόνο τη χώρα δεν έχουν δοκιμάσει να εκκενώσουν ακόμα, οι άριστοι!