ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αιγάλεω: Λουκέτο στο σχολείο, στο δρόμο 90 μαθητές δημοτικού!

Κλειδωμένο με αλυσίδες και λουκέτο αντίκρισαν το σχολείο τους σήμερα το πρωί δεκάδες μαθητές, γονείς και δάσκαλοι στο Αιγάλεω, όταν έφθασαν στην πόρτα του.

Ήταν γνωστό από καιρό ότι το 9ο Δημοτικό Σχολείο θα κλείσει οριστικά με απόφαση δικαστηρίου (δείτε εδώ διαδήλωση των γονέων τον περασμένο Μάιο: Άστεγοι και πρόσφυγες μαθητές στο Αιγάλεω!). Ωστόσο δεν βρέθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας ή του Υπουργείο Παιδείας άλλος χώρος για να στεγάσει τα παιδιά, που τελικά έμεναν χωρίς σχολική στέγη με το ξεκίνημα της χρονιάς.

Όπως αναφέρουν καταγγέλλοντες γονείς (ANT1) «ήρθαν δικαστικοί επιμελητές το πρωί και έκλεισαν το σχολείο, έβαλαν λουκέτο και έτσι 90 παιδιά έμειναν χωρίς σχολείο».

Το κτίριο που στέγαζε μέχρι σήμερα το 9ο Δημοτικό Αιγάλεω ανήκε σε ιδιώτες, οι οποίοι το νοίκιαζαν στο Δημόσιο επί δεκαετίες, και αποτελούσε τα τελευταία χρόνια αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα καμία λύση δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο πρόβλημα από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι φαίνεται ότι περίμεναν απλώς να έρθει η στιγμή του οριστικού κλεισίματος της εκπαιδευτικής δομής.

«Το σχολείο ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαμπέτα, είναι νοικιασμένο εδώ και 40 χρόνια. Υπάρχει δικαστική διαμάχη από το 2020 και υπάρχει δικαστική απόφαση για έξωση», είπε ο γονέας στον ANT1.

Εκπρόσωπος των ΕΛΜΕ της περιοχής, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση για το που θα πάνε τα παιδιά. Είχε σχεδιαστεί να πάνε σε ένα γειτονικό σχολείο, όπου όμως τα παιδιά δεν χωράνε σε αυτό, καθώς είναι μικρό». Πρόκειται για το 14ο Δημοτικό Σχολείο, που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις μαθησιακές ανάγκες των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς σχολείο.

Καταγγελία προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την απόφαση έξωσης είχαν εκδώσει πριν μερικές μέρες ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του 14ου Δημοτικού. Μεταξύ άλλων, οι δύο σύλλογοι δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι με το σχέδιο συστέγασης του 9ου με το 14ο Δημοτικό καθώς το κτίριο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ για τη στέγασή τους θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η αίθουσα που προοριζόταν για βιβλιοθήκη, ακόμα και η… αποθήκη για να στεγάσει το Τμήμα Ένταξης.

Πριν μερικές μέρες, είχε ξαναγίνει προσπάθεια κλεισίματος του 9ου Δημοτικού, όμως τα αντανακλαστικά των γονέων και των εκπαιδευτικών ήταν άμεσα, καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του σχολείου για να εμποδίσουν με επιτυχία το «λουκέτο» από τις δικαστικές αρχές.

«Δεν έχουμε καμία ευθύνη», λέει το Υπουργείο

Από την άλλη, την απογοήτευση έσπειρε η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, το αποποιείται κάθε ευθύνη και “τα ρίχνει” όλα στον Δήμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρος Κόπτσης, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο να γίνονται αυτά, σε μια χρονιά που έχουμε πάρει εγκαίρως όλα τα μέτρα. Δεν έχουμε καμία ευθύνη για αυτό, δεν είναι αρμοδιότητά μας. Είναι ευθύνη του Δήμου. Λάβαμε γνώση για την έξωση και απευθυνθήκαμε στον Δήμο να μας ενημερώσει σε ποιο σχολείο θα μεταφερθούν τα παιδιά. Μας διαβεβαίωσαν από τον Δήμο πως έχει δοθεί παράταση δύο εβδομάδων στην έξωση και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι επικοινώνησε και προσωπικά με τον Δήμο και τον διευθυντή του γειτονικού σχολείου και ανέφερε ότι «αύριο το πρωί θα είναι έτοιμο το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω να πάνε τα παιδιά, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει αύριο έστω και με διπλή βάρδια, γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα».

Το ερώτημα παραμένει: Πού θα κάνουν μάθημα αύριο οι μαθητές;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button