ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άγονος ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς οι πιστωτές έκριναν ως μη αποδεκτή την προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ της Pyletech Shipyards, θυγατρικής της North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ πριν τον διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον πέντε διαφορετικά σχήματα, τελικά κατατέθηκαν δύο προσφορές η μια προαναφερθείσα της Pyletech και η άλλη, ύψους 1 εκατ. ευρώ και “μη ανταγωνιστική” από την Οnex.

Στη διαδικασία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εξαιρετικά σύντομη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι το τίμημα των 15,1 εκ. που δίνει η Pyletech shipyards του Θεόφιλου Πριόβολου είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Στη συνέλευση των πιστωτών συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοσίου, της Tράπεζας Πειραιώς και του Σωματείου των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ύψους 170 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός με τις απαραίτητες διορθώσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν τόσο ο αριθμός των προσφορών όσο και το προσφερόμενο τίμημα. Όπως έχει ειπωθεί από την ειδική διαχείριση, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τεθεί τιμή εκκίνησης μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Επίσης, πάγιο αίτημα των περίπου 700 εργαζομένων στα ναυπηγεία, είναι ο διαγωνισμός να περιλαμβάνει ρήτρα που να διασφαλίζει τις θέσεις απασχόλησης και τις συμβάσεις εργασίας. 

Από την πλευρά του ο Όμιλος Πριόβολου υπερασπίζεται το ύψος της προσφοράς του, θεωρώντας ότι αποδίδει τη πραγματική κατάσταση του ναυπηγείου, αλλά και ότι είναι ισορροπημένη με τα ποσά που δόθηκαν για πιο σύγχρονες ναυπηγικές εγκαταστάσεις σε πρόσφατους διαγωνισμούς σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button