ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αγία Σοφία – Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: Κάποιες συμπεριφορές δεν μας πονάνε

Ο συμπολίτης καλλιτέχνης Χάρης Λαλές κάνει τον δικό του παραλληλισμό για την τύχη των βυζαντινών μνημείων σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη.
Γράφει:

1. Βυζαντινή Θεσσαλονικη. 2. Αγία Σοφία. Μήπως πρέπει να παραδεχτούμε ότι για τις δικές μας καταστροφές στον πολιτισμό μας δεν πονάμε; Κάποιοι κόπτονται για την Αγια Σοφια και αφήνουν την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη να την τρωει το Μετρό . Ή μήπως απαλύνει τον πόνο μας το χρήμα του έργου; Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, με πρώτους αγωνιζόμενους τους αρχαιολόγους μας.”

Από τη μια, λοιπόν, η «Βυζαντινή Πομπηία» κάτω ακριβώς από την καρδιά της σύγχρονης πόλης, αρχαιολογικά ευρήματα που ξεπερνούν τα πιο τρελά όνειρα των επιστημόνων. Ωστόσο αποφασίστηκε η “απόσπαση και επανατοποθέτησή τους”, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται και ενώ έχει εκπονηθεί μελέτη για την ολοκλήρωση των εργασιών του Σταθμού “Βενιζέλος” χωρίς να απομακρυνθούν από το σημείο τα πολύτιμα ευρήματα.
Από την άλλη η Αγία Σοφία, Μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και της χριστιανοσύνης, που ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να κάνει τζαμί.

Ο κ. Λαλές μάς βάζει σε σκέψεις…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button