LIFESTYLEΕΥ ΖΕΙΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

”Αγάπησε τον εαυτό σου”

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την εικόνα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ψυχική – πνευματική υγεία και ισορροπία. Πολλοί πιστεύουν πως αν η εικόνα τους είναι ”καλή”, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Φυσικά η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια λανθάνουσα πεποίθηση, όμως ο κόσμος δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί και είναι λογικό με τα νέα πρότυπα ομορφιάς που εμφανίζονται.

''Αγάπησε τον εαυτό σου'' 1
γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην παχυσαρκία
nlabdiet.blogspot.com

Ενώ όλοι οι άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, από το χρώμα του δέρματος, τα κιλά, τα μαλλιά μέχρι την προσωπικότητα, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε την διαφορετικότητα; Είναι λογικό να υπάρχει διαχωρισμός στην ομορφιά, κάτι που ενδεχομένως για έναν άνθρωπο να φαίνεται ελκυστικό και όμορφο, αλλά για κάποιον άλλον να μην είναι τόσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες καμπύλες των γυναικών, που προσπαθούν πολύ να απαλλαχθούν από αυτές και η προσπάθειά τους επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και η ψυχολογία. Αν όμως οι καμπύλες γίνουν ”μόδα” από μια διάσημη ηθοποιό, τότε θα είναι περισσότερο ελκυστικές και ποθητές από το γυναικείο φύλλο.

Ένας απλός τρόπος για να καταλάβει η κάθε γυναίκα αν αγαπάει το σώμα της είναι να της ζητήσουμε να το βαθμολογήσει από το -5 έως το 10.Οι περισσότερες θα έβαζαν αρνητικό βαθμό, ελάχιστες θα έβαζαν βαθμό κοντά στην βάση, και ακόμα πιο λίγες θα έβαζαν πάνω από 6,5. Ο αρνητικός βαθμός κρύβει υποσυνείδητα ένα μίσος γύρω από το σώμα, κάτι το οποίο η γυναίκα δεν το δέχεται και παλεύει να απαλλαχθεί από αυτό. Φυσικά αυτό το υποσυνείδητο μίσος, όχι μόνο δεν βοηθάει να αγαπήσει τον ίδιο της τον εαυτό και το σώμα της, αλλά την ”κρατάει” γύρω από τις αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα αυτή η σχέση να μην βελτιώνεται. Το πιο συνηθισμένο είναι η γρήγορη φροντίδα, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της ή να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Η μη υγιής φροντίδα για τον ίδιο μας τον εαυτό περιλαμβάνει μια μη ισορροπημένη διατροφή, συνήθως, απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο και ψυχική ανισορροπία. Η κακή διατροφή προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και οι ελλείψεις αυτές συνδέονται με διάφορες ασθένειες σωματικές και ψυχικές. Και σε αυτό το σημείο τίθεται το εξής ερώτημα: Θα είχε εμφανίσει η κάθε γυναίκα διαταραγμένη σχέση με το σώμα η κάποια ασθένεια, αν δεν είχε εμφανιστεί πρώτα μια κακή διατροφική φροντίδα, αν δεν εστίαζαν όλοι σε δίαιτες και αν δεν γινόταν η υπερ-προβολή του υπερβολικά λεπτού κορμιού;

Το πρώτο βήμα για να αρχίσουν όλες οι γυναίκες να αγαπάνε το σώμα τους είναι η αποδοχή του ίδιου του εαυτού. Καλό θα ήταν να περάσουν από το στάδιο της αυτοκριτικής, της αρνητικής σκέψης γύρω από το σώμα, στην φροντίδα και στον αυτοσεβασμό. Η αποδοχή είναι η αφετηρία για την μελλοντική επιτυχία. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα ενοχλείται με τα πιο γεμάτα πόδια, η αποδοχή τους είναι το κλειδί, θετικές σκέψεις όπως ”έχω περισσότερη δύναμη”, ένας από τους λόγους που είναι ”γεμάτα” είναι επειδή με οδηγούν παντού, θα βοηθήσει σιγά σιγά να έρθει η ψυχική ισορροπία. Κατακρίνοντας και ”αυτομαστιγώνοντας” τον ίδιο μας τον εαυτό, προκαλούμε χωρίς να το ξέρουμε περισσότερο κακό και μένουμε να παλεύουμε συνέχεια με τους ίδιους μας τους δαίμονες.

Ποιος άνθρωπος οδηγήθηκε στην επιτυχία με τα κακόβουλα σχόλια και τα αρνητικά; Γιατί προκαλούμε περισσότερη πίεση από όση μπορούμε να αντέξουμε και δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας; Σιγά σιγά θα φτάσουμε στον στόχο μας χωρίς όμως να τον βλάπτουμε. Αποδοχή σημαίνει να σέβομαι το σώμα μου και το μεγαλείο της ύπαρξής μου και να είμαι ευγνώμων γ’ αυτό και για το πού με έχει φτάσει. Να έχω ψυχική σωματική ισορροπία και να νιώθω πληρότητα στη ζωή μου. Να ντύνομαι με ρούχα που αισθάνομαι όμορφα χωρίς να με πιέζουν, να τρώω γεύματα επειδή τα θέλω για να μου καλύψουν την ανάγκη για τροφή και όχι να καλύπτω μια άλλη βασική μου ανάγκη με το φαγητό. Να θαυμάζω τον εαυτό μου και να προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς.

Οι αρνητικές σκέψεις σταδιακά θα φύγουν και την θέση τους θα πάρει η αγάπη, ο σεβασμός και η συμπόνια για τον ίδιο τον εαυτό. Πρώτα είμαστε καλά με εμάς και μετά με τους άλλους. Η αυτοβελτίωση δεν πραγματοποιείται από την μία μέρα στην άλλη, θέλει υπομονή επιμονή και θέληση. Ζητήστε βοήθεια αν σας φαίνονται δύσκολα και αρχίστε να απενοχοποιείται τις πράξεις σας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button