ΤΕΧΝΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“A Public Cleansing”: Η παράσταση της Γεωργίας Λαλέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Ο “Δημόσιος Καθαρισμός” (A Public Cleansing) είναι μια ανοιχτή παράσταση τριών ωρών που σχολιάζει τις προκλήσεις του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Την έδωσε η Χαϊδαριώτισσα καλλιτέχνις Γεωργία Λαλέ στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια του έργου, καθάρισε νοσοκομειακά ρούχα που μάζεψε από τη δική της θεραπεία από τον καρκίνο ή που της δωρίστηκαν από επαγγελματίες υγείας και από ασθενείς με COVID-19 που έγιναν καλά.

Τέσσερις από τις ρόμπες είχαν ραμμένα ρητά των ΗΠΑ. Το “In God We Trust”, που βλέπουμε στη φωτό, είναι το σύνθημα της Πολιτείας της Φλόριντα.

"A Public Cleansing": Η παράσταση της Γεωργίας Λαλέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης 3

Το εικαστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε στην 6η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν ποκίλες. Κάποιοι σταμάτησαν για να την παρακολουθήσουν, άλλοι τράβηξαν φωτογραφίες, άλλοι έδειξαν έκπληξη, θαυμασμό και συμπάθεια.

Η νοσηρότητα είναι ένα κεντρικό στοιχείο του έργου. Η τρωτότητα του σώματος και του ατόμου από ιούς, ασθένειες, αλλά και χαοτικές, απρόσωπες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη.

Το “A Public Cleansing” είναι συνέχεια μιας εργασίας που ξεκίνησε το 2019 μετά τη διάγνωση του καρκίνου της Γεωργίας και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η Γεωργία Λαλέ σημειώνει: “Εάν έχετε πρόσβαση σε νοσοκομειακά φορέματα και θέλετε να δωρίσετε μερικά στην εργασία μου, contact me.” 

Στις 20 Μαΐου η παράσταση έγινε πρωτοσέλιδο στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα The Villager.

"A Public Cleansing": Η παράσταση της Γεωργίας Λαλέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης 5

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button