ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2023 Ελευσίς: “Μέσα από τον πολιτισμό δείχνουμε εμείς τον δρόμο”

«Για έναν χρόνο δίνεται η ευκαιρία μέσα από τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο», σχολίασε κατά επίσημη εκδήλωση έναρξης της της «2023 Ελευσίς» ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022, δηλαδή τις Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο και Γαλλία), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Νόβι Σαντ (Σερβία) η αποστολή εξετελέσθη.

Οι προβολείς πια της Ευρώπης πέφτουν στη δική μας Ελευσίνα, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας και στο Βεσζπρέμ της Ουγγαρίας. Αυτές είναι οι τρεις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023 και η επίσημη τελετή παράδοσης του τίτλου πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία πολιτικών, αξιωματούχων και αποστολών από δεκάδες πόλεις.

Τριάντα οκτώ χρόνια πέρασαν από το 1985 που η Μελίνα Μερκούρη και ο Γάλλος ομόλογός της Ζακ Λανγκ δημιούργησαν τον θεσμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -ανακηρύσσοντας συμβολικά ως πρώτη την Αθήνα- και το όραμά τους για μια συνθήκη που θα ενώνει τους Ευρωπαίους πολίτες, θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και θα ευαισθητοποιεί σχετικά με την κοινή ιστορία και τις αξίες παραμένει ζωντανό.

«Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν αυτό για το οποίο είναι γνωστή και εκτιμάται η Ευρώπη: τις αρχές μας για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτισμός είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη είμαστε όλοι εμείς – οι έξι πόλεις της σημερινής τελετής παράδοσης και όλες οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του παρελθόντος και του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο θεσμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ενσαρκώνει τον συνδυασμό κοινών δυνάμεων με πολλές διαφορετικές πτυχές. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, ιδρύματα, εθελοντές και πολίτες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων ετών του τίτλου και θέτουν τα θεμέλια για νέα πράγματα που θα διαρκέσουν στον χρόνο.

Συνεργάζονται μεταξύ τους και φέρνουν κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέρνει νέα ενέργεια στην πόλη και φυσικά ενισχύει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Και αυτό ελπίζουμε να συμβεί και στην Ελευσίνα.

Σημαντική εγγύηση, η παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της «2023 Ελευσίς», Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε –για καλό– μια τίμια κατάργηση ορίων, συνόρων – όλων των ειδών. Για έναν μόλις χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσα απ’ τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο. Λαοί μαζί – Μια ενωμένη Ευρώπη. ΕΛΕΥΣΙΣ σημαίνει άφιξη του αξιοσημείωτου προσώπου, αντικειμένου ή γεγονότος. Καλώς ήρθατε σε αυτή την ταπεινή τελετή που φέρνει κοντά τις οικογένειες των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Την ενωμένη οικογένεια του Πολιτισμού».

«Για την Ελλάδα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 Ελευσίς επιστρέφει στη γενέθλια γη και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του σύγχρονου ελληνικού και συνάμα ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από αριστουργηματικά μνημεία, αρχαίες μνήμες και ιστορικές γραφές της ελληνικής, άρα και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε περήφανοι για την εμβληματική, ιερή πόλη», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button