ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άλκηστη Βίτσα: Τρία ερωτήματα στον δήμαρχο για τα σχολεία στο Χαϊδάρι

γράφει η Άλκηστη Βίτσα, δημοτικη σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Ντηνιακός να πάρουν θέση: Με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προστασία της υγείας ή με την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ που τη σιγοντάρει;

Βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Και όμως, είναι μια χρονιά που ξεκινάει διαφορετικά από τις προηγούμενες. Γιατί ξεκινάει με τα σχολεία… κλειστά! Η πλειοψηφία των Λυκείων και ένα μεγάλο μέρος των Γυμνασίων της χώρας τελούν υπό κατάληψη. Παράλληλα το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα δημοτικά σχολεία λόγω κρουσμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και ρίχνει τις ευθύνες της δικής του ανεπάρκειας στη νεολαία. Οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και ζητούν τα αυτονόητα.

Με συνελεύσεις, συζητήσεις και συλλογικά όργανα καταθέτουν τα αιτήματα τους προς το Υπουργείο:

• Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα, μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

• Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά.

• Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

• Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι όροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

• Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

Η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά να μην αναλάβει τις ευθύνες της, να αγνοήσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους γιατρούς.

Δυστυχώς, στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσεται πλέον και η ΚΕΔΕ. Την αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στις καταλήψεις των σχολείων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα Δημοκρατίας και λογικής να ανοίξουν όλα τα σχολεία».

Αυτή τη στιγμή στο Χαϊδάρι, η πλειοψηφία των Λυκείων συνεχίζει τις καταλήψεις.

Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, σε δημόσια παρέμβασή μας, ζητήσαμε η τοπική αυτοδιοίκηση να μην γίνει υποχείριο της ανεπαρκούς πολιτικής της Ν.Δ. για την παιδεία και την υγεία. Σχετικό link: https://xaidarisimera.gr/i-topiki-aytodioikisi-na-min-ginei-ypo/.

Σε ερώτησή μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στα υπό κατάληψη σχολεία. Με την κατάσταση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και μαθητών να οξύνεται και έχοντας πλέον και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ρωτάμε εκ νέου: 

  1. Η Δημοτική Αρχή συντάσσεται με την άποψη της ΚΕΔΕ;
  2. Θεωρεί ότι τα σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπειαγωγεία) είναι επαρκώς εξοπλισμένα και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Δήμου;
  3. Ποια είναι η άποψη του Δήμου απέναντι στα ζητήματα που θέτουν οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας;

4/10/2020

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button